5 enkle tips til en grøn jul

Julen er muligvis hjerternes fest, men ikke nødvendigvis klimaets. For julen koster ikke bare mange penge, den koster også cirka 200 kilo CO2 per dansker. Men fem bæredygtige juletips kan få det grønne tilbage i træets top.

Grøn jul - gør forskel

Vil du gerne kunne pudse miljøglorien en smule og holde en grøn jul i år, så læs med her. Det er nemlig overraskende få ting, der skal til for at ryge til tops på bære-dygtigheds-barometeret.

1. Spred hygge med miljørigtigt lys

“Nu tændes 1.000 LED-julelys,” sådan ville den miljøvenlige udgave af den populære julesang lyde. Lang levetid, lavt energiforbrug, billigst på lang sigt og ingen kviksølv. Det er nogle af fordelene ved LED-pæren. Synes du dog, at julehygge er lig med levende lys, kan du gå efter de svanemærkede. Svanemærket stiller nemlig krav til et lavt sod-indeks, så du bliver udsat for færre af de skadelige partikler i luften. Og i forhold til klimaet skal de svanemærkede lys være lavet af 90 procent fornybare råvarer, og de må maksimalt indeholde 10 procent paraffin.

2. Spis klimavenlig julemad

Vi har hørt det før: Kødproduktionen er en af de største klimasyndere. Og det gælder også i den kære juletid, hvor vi mæsker os i flæskesteg og andesteg. Den sprøde flæskesteg står alene for at udlede 34 kilo CO2, hvilket svarer til cirka 272 kilometer i bil eller fire dages elforbrug. Så vil du gerne tænke klimaet ind i din juletradition, skal der flere grønne retter på bordet, mere fisk og fjerkræ og generelt mindre mængder mad af bedre kvalitet. Og husk at minimere madspildet ved at gemme alle resterne.

3. Vælg et “grønt” juletræ

Julen varer lige til påske, men juletræet bliver for det meste kasseret længe inden. Et “grønt” alternativ kunne være et juletræ med rødder, som du kan plante ud og genbruge år efter år. Hvis ikke du har en have, kan du finde et lille træ, der kan pynte i vindueskarmen efter jul. Du kan også gå efter et Fair Tree, der tager hensyn til mennesker og miljø, eller et Habitree lavet af overskudstræ, som kan genbruges år efter år. Husk, et ikke-genbrugeligt juletræ skal smides på komposten eller afleveres til haveaffald efter jul.

4.Giv bæredygtige gaver

Julen er en rigtig forbrugsfest, og sidste år havde vi danskere et dankortforbrug på 35,4 milliarder kroner i december. Vores forbrug er belastende for klimaet, og så kan det også være ret stressende at rende rundt og finde den perfekte gave. En bæredygtig gave kan være mange ting: En ged til en fattig familie i Afrika, en oplevelse sammen eller måske en fin skjorte fundet i genbrugsbutik?

Danske husholdninger smed mad ud for 1,4 mia. kr. i december-måned sidste år, hvilket svarer til 10 procent af det samlede årlige madspild.

5. Drop eller genbrug gaveparpiret

Vi bruger lige omkring 825 ton julegavepapir i Danmark hvert år. Det kræver store mængder træ, vand, kemikalier og energi at fremstille, og en stor del af gavepapiret ender direkte i skraldespanden efter brug. Vil du være godt på vej mod en lidt mere bæredygtig gave, så giv en julegave, der ikke skal pakkes ind eller brug gamle aviser og magasiner som indpakningspapir. Du kan også genbruge papiret eller købe FSC-mærket papir.

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto