Derfor er grønne planter gode for dit helbred

Hvis du omgiver dig med grønne planter af den rigtige slags, får du et bedre helbred og færre sygedage. Bliv klog på, hvorfor potteplanten er din ven, og om du skal vælge Aloe Vera eller stuebirk.

Grønne planter - guide

Vi opholder os hovedsageligt indendøre i de mørke perioder, og derfor er et godt indeklima særligt vigtigt i vintermånederne. Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger for rengøring og udluftning, men det er muligt at gøre dit hjem endnu sundere med helt naturlige midler, nemlig stueplanter. Grønne planter er ikke bare smukke og dekorative i ethvert hjem, de sørger også for at rense luften.

Grønne planter giver ilt

Der er lavet en del undersøgelser af forskellige planter med henblik på luftrensning. Planter kan nemlig fjerne forskellige naturlige kemikalier i luften og på den måde give et bedre indeklima. Mennesker og dyr afgiver nemlig “VOC”, som er “volatile organic compounds”, eller på godt og gammelt dansk “flygtige organiske forbindelser”. Det kan være alt fra hudceller til prutter og andre mikroskopiske stoffer, der drysser og siver fra os. Alle planter omsætter kuldioxid til ilt, eller de noget lettere kemiske betegnelser CO₂ og O₂.


Flere planter – færre sygedage

En undersøgelse gennemført af den norske forsker Tove Fjeld har set nærmere på medarbejdernes helbred og sygefravær i et kontormiljø, hvor den ene halvdel blev indrettet med planter, mens den anden halvdel forblev uændret uden planter. Resultatet har vist, at medarbejderne, der var omgivet af planter, oplevede et fald af de mest gængse sygdomme såsom forkølelse, influenza, hovedpine, kort vejrtrækning og hudirritationer på 52 procent, mens fravær som følge af sygdom faldt fra 17 til 6 procent.

 

Nogle planter er bedre end andre

Men nogle planter er bedre til det end andre. Planterne med de særlige evner for luftrensning optager og neutraliserer giftstofferne gennem bladene, samtidig med at de, som alle planter, omdanner luftens CO₂ til ilt. Generelt gælder det, at jo større planten er, og jo hurtigere den vokser, jo bedre er dens evne til at forbedre indeklimaet.

Dit hjem er giftigt

Vores hjem kan godt være lidt af en giftig cocktail, da mange moderne møbler og byggematerialer afgiver giftstoffer til luften. Plast, lim og lakker er nogle af de store syndere, når det drejer sig om at sende formaldehyd ud i rummet. Undersøgelser fra blandt andet NASA, den amerikanske organisation for rumforskning, har vist, at en enkelt plante af typen stuebirk eller guldranke på blot halvanden time er i stand til at fjerne den maksimale grænseværdi af formaldehyd i et 50 kubikmeter stort rum.

De bedste planter til indeklimaet

Flere planter fjerner sundhedsskadelige stoffer i luften. Blandt de planter, der anbefales som luftrensere, er eksempelvis aloe vera, guldranke, palme, svigermors skarpe tunge og fredslilje.

DIY: Sådan får du din plante op at hænge

1.

Guldfrugt­palme (Palme)

Guldfrugtpalmen, og palmer generelt, konverterer kuldioxid til ilt i dagslys og renser luften. Den skal vandes, når jorden er tør, og helst ikke overvandes. Den har det bedst ude af direkte sollys, men klarer det normalt, hvis den får vand nok.
Du kan have den overalt i hjemmet, men da det er en større plante, passer den rigtig godt ind i en stue eller spisestue.

2.

Guldranke (Slyngplante)

Guldranken konverterer kuldioxid til ilt i dagslys og er, ligesom palmen, ikke så glad for direkte sollys. Den er desuden mere følsom over for overvanding.

3.

Svigermors skarpe tunge (bajonetplante)

Svigermors skarpe tunge, eller bajonetplanten, konverterer kuldioxid til ilt, når det er mørkt og kaldes også “sovekammerplanter”. De er gode at have i soveværelset, da de forsyner lokalet med frisk luft natten igennem. En anden ting, der gør denne plante rigtig god, er dens overlevelsesevne. Den er svær at slå ihjel og lukker bare ned, hvis den ikke får vand. Planten er ideel for os, der ofte glemmer at vande.

4.

Aloe Vera

Aloe Vera er en fantastisk lægeplante, som tit er at finde i forskellige cremer. Aloe Vera har nemlig en lindrende effekt på blandt andet forbrændinger og eksem. Af samme grund har mange taget aloe vera til sig som en stueplante, og du kan med fordel have den i køkkenet, så den svalende plante kan hjælpe med eventuelle forbrændinger.

5.

Fredslilje

Fredsliljen er en tropisk bundplante og elsker derfor en høj luftfugtighed, så den er oplagt på badeværelset, hvor den trives, samtidig med at den er en fantastisk luftrenser. Fredsliljen må bare aldrig tørre ud, og så kan den rigtig godt lide en tur under bruseren.

Kilder: sn.dk, indeklimaportalen.dk, astma-allergi.dk, hvordan.dk, idenyt.d

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto