Sådan rengør du dine havemøbler

Har dine hvide havemøbler (også) stået ude hele vinteren og er blevet møgbeskidte? Vi tester tre metoder til at komme snavset til livs.

Det milde vejr har meldt sin ankomst, og det er nu bukseben og bluseærmer skal smøges op. Det skønne vejr er nemlig lig med afslapning i haven med et køligt glas rosé.

I den forbindelse kommer du ikke uden om, at dine havemøbler skal have en ordentlig runde. Her er det store spørgsmål, om de forsømte havemøbler overhovedet kan blive helt skinnende rene efter at have stået dag ind og dag ud i regn, slud og minusgrader.

Hvad virker bedst?

Vi har kigget lidt rundt, og internettet vrimler med gode råde og anbefalinger, altså såkaldte husmorråd. Dem har vi sat os for at teste, så du slipper. De udvalgte metoder er: den klassiske med vand og sæbe, rengøring med hvid eddike og til sidst en omgang med natron.

Og vinderen er:

Som videoen afslører, er der ingen af metoderne, der får stolene til at skinne som et par nyudsprungne mælketænder. Du ser det ikke umiddelbart på videoen, for vi har kortet hele skrubbeprocessen ned, men vi lagde virkelig armkræfter i. Desværre var resultatet – efter en god omgang skrub – at stolene stadig er synligt mærkede af de hårde vintermåneder, som afsløres af små, grålige pletter.

Skal vi kåre en vinder, så må det blive vand og sæbe. Den metode var alligevel klart mest effektiv til at fjerne det overfladiske snavs.

Gør også din have sommerklar med disse budgetvenlige tips

Vores forventninger inden forsøget

Forud for forsøgene havde vi ellers især høje forventninger natronens skurende effekt, men vi måtte se skuffede til, da virkningen udeblev. Eddiken skulle efter sigende være god til at fjerne grønne algeplamager og kalk, men også denne metode skuffede.

Vil du gerne selv prøve de testede metoder, så var det sådan her, vi gjorde:

Metode 1: Vand og sæbe

  • Miks vand og sæbe
  • Skrub grundigt med en svamp
  • Tør efter med opvredet klud

Metode 2: Vand og hvid eddike

  • Miks vand og hvid eddike (afmål eddike og vand i forholdet 1:4)
  • Skrub grundigt med en svamp
  • Tør efter med opvredet klud

Metode 3: Vand og natron

  • Hæld natron i vandet og rør med en ske, så det bliver fordelt (8 spsk. natron til 2 liter vand)
  • Skrub grundigt med en svamp
  • Tør efter med opvredet klud

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto