Havregrød: 6 tips til den evige klassiker

Havregrød er og bliver en udødelig morgenmadsklassiker, og der er mange måder at give den et lækkert tvist på.

Havregrød

Det smukke ved havregrød er, at det er så simpel en spise. Uanset om man er til lidt sukker, en smørklat eller et hav af topping, er man garanteret en solid, simpel og mættende start på dagen (og så skader det heller ikke, at det er virkelig billigt!).

Hvis der er noget, der kan dele vandene, er det, om havregrød skal laves på vand eller mælk – eller måske endda halvt af hver! Uanset fremgangsmåde er og bliver havregrød en evig klassiker, som er et hit generation efter generation.

Havregrød kan dog i længden blive kedeligt, hvis den bliver serveret på samme måde hver gang. Heldigvis kan den nemt peppes op og tilberedes på mange forskellige måder.

6 ideer til din havregrød

1.

Overnight oats (den der ikke skal koges)

I stedet for havregrød kan du bruge dine gryn til en lækker, nem og kold overnight oat i stedet. Havregrynene samles med våde og tørre ingredienser aftenen før og sættes i køleskabet natten over. Når du vågner, er din morgenmad klar til at blive spist – og er super nem at have med på farten. Se opskriften i linket herunder.

2.

Leg med smagen (ja du må gerne krydre din havregrød)

En grød behøver ikke bare bestå af gryn, væske og et nip salt. Er du gået død i grød, så smæk masser af smag på! Put fintsnittede dadler i grøden, eller bland vanilje, kakao, kanel eller kokos i din varme grød, inden du serverer den med Instagram-venlig topping på.

3.

Top den op - limousine versionen

En klassisk havregrød får gerne et drys sukker og en smørklat ovenpå. Det er virkelig nemt, men det kan blive lidt kedeligt morgen efter morgen. Men så top den op med ekstra lækkert topping.  Der er masser af inspiration til lækker, ny topping at finde på internettet: Bær og frugt, kompot, fløjlsblød karamel, honning, peanutbutter, ristede nødder og kerner – ja, sky is the limit. Lyder det lækkert, så prøv det!

4.

Med plantedrik

Meld dig helt ud af vand-eller-mælk-diskussionen ved at bruge plantedrik i din havregrød. Giv den et sødt twist med kokos- eller mandeldrik – eller kør dobbelt op på havre med havredrik. Er du mest til den smagsneutrale vej, er soyadrik måske noget for dig? Prøv dig frem og opdag, hvor lidt der skal til for at give din grød nyt liv.

5.

Gem og brug resterne

Havregrød ligger tungt, og man kommer let til at lave for meget – hvilket er ret heldigt, for du kan nemlig bruge dine havregrødsrester til en masse! Du kan lave knasende sprøde havregrødschips (ja, du læste rigtigt!) , blande det i dit hjemmebagte brød, lave syndigt lækre klatager – eller brug det som en ansigtsmaske til tør hud.

6.

Den hurtige: havregrød i mikroovnen

Laver du sjældent havregrød i hverdagene, fordi du ikke kan overskue at stå foran komfuret tidligt om morgenen? Så er der heldigvis en lynhurtig genvej: Lav din havregrød i mikroovnen.

Bland havregryn, salt og vand/mælk/plantemælk i en dyb tallerken og giv det 1 minut i mikroovnen på fuld effekt. Tag grøden ud og rør rundt. Giv herefter grøden cirka et minut mere og rør rundt igen.* Nu er grøden klar til at spise – nemt!

*Det kan være, at din grød skal have lidt mere eller mindre, alt efter hvor fast, du foretrækker den og hvordan din mikroovn varmer.

Grundopskrift på havregrød

Til 1 portion

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vand, mælk eller plantedrik
  • Et nip salt

Put alle ingredienserne i en gryde og bring det op at koge ved middelhøj varme. Når grøden bobler, skrues der ned til lav varme. Rør rundt, indtil grøden har den foretrukne konsistens.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto