Hjælp din lille sengevæder gennem natten

Hvert femte barn mellem 4 og 15 år er sengevæder og tisser i sengen om natten. Sengevædning er ofte rod til bekymring og frustration, men det skal nok gå over, og indtil da kommer her en guide, der gør hverdagen lettere for dig og dit barn.

Børn i seng sengevæder

Sengevædning ikke ligefrem er det sjoveste i hele verden, det kan de fleste af os godt blive enige om. Og for mange sengevæder-børn er det et kæmpe tabu, når nattøjet igen er vådt, og lagnet gennemblødt. Men sengevædning er heldigvis for de fleste en tilstand, der går over igen. Men indtil da kan du sagtens gøre livet lidt nemmere for både dig selv og din lille sengevæder.

5 gode råd til trygge nætter

Med gode rutiner før sengetid kan du give dit barn trygge nætter uden våde lagner.

1.

Gode drikke- og toiletvaner

Forsøg at fordele det, dit barn drikker, hen over hele dagen. På den måde bliver toiletbesøgene en vane.

2.

Skab hygge

Gør sengetid til hyggetid. Tal om, hvad der er sket i dag, læs en bog eller lignende, så dit barn forbinder det at skulle i seng med noget rart.

3.

Gør dit barn trygt

Skab en afslappet stemning i dit barns soveværelse med favoritsengetøjet og blød belysning, som er med til at gøre sengetid til noget rart og trygt.

4.

Brug hjælpemidler

DryNites ligner almindelige underbukser, men kan hjælpe med at holde dit barns seng tør. Læg DryNites og sengetøjet frem på sengen, så dit barn vænner sig til, at det er en naturlig del af det at gå i seng.

5.

Vær forberedt på uheld

Forsøger I jer uden DryNites, så læg et ekstra sæt senge- og nattøj klar ved siden af sengen. Er uheldet ude, så er det lettere at sige “pyt” og skifte.

Hvorfor virker hverken ros eller skæld ud?

Dit barn kan ikke kontrollere, om han eller hun tisser i sengen, og derfor nytter det hverken at skælde ud, når barnet tisser i sengen, eller rose, når barnet ikke gør. I stedet skal du rose og belønne for det, som barnet har indflydelse på – eksempelvis de gode vaner i forbindelse med tisseriet.

 • Dit barn husker at tage natunderbukser på og tisse af
  Lad det blive en fast rutine at tisse af før sengetid og tage natunderbukserne på selv, ligesom at børste tænder.
 • Dit barn lægger selv ekstra sengetøj og nattøj frem
  Hvis dit barn ikke bruger natunderbukser, kan der jo ske uheld, og så er det rart, at skiftetøjet ligger klar ved siden af sengen. Lær dit barn at lægge ekstra sengetøjet og nattøjet frem selv, så det er let at skifte, hvis uheldet er ude.
 • Dit barn har selv lagt vådt senge- og nattøj til vask
  Hvis uheldet så er sket, kan dit barn sagtens selv lægge sengetøj og nattøj til vask. Så udløser nattens uheld lidt ros, og barnet føler sig mindre skyldig.

Lad dit barn få en sejr

Det er godt for dit barn at opleve små sejre – også selv om det “bare” er, fordi de har husket at tage natunderbukserne på, som nu er våde. Så giv dit barn en lille belønning, såsom et kvarters ekstra tv- eller spiltid eller en ekstra godnathistorie.

At tisse i sengen burde ikke være tabu. Læs her hvorfor.

Hvornår skal I søge hjælp?

Er dit barn over seks år og udgør sengevædningen et regelmæssigt problem, bør I søge læge. Det bør I også, hvis barnet pludselig begynder at tisse i sengen. Selv om hjælpemidler som DryNites kan holde sengen tør, er det vigtigt at få undersøgt, at der ikke er andet, der er galt, såsom sukkersyge eller blærebetændelse.

20 procent af børn i alderen 4-15 år tisser i sengen i større eller mindre grad.

Også sundhedsplejersken kan hjælpe. Mange tror, at det kun er, når barnet er helt lille, at man kan få hjælp, men faktisk er det helt op til, at barnet er 16 år, og de har stor erfaring med sengevædning og kan hjælpe med de udfordringer, der opstår i forbindelse med skolen. Find kontaktoplysningerne til sundhedsplejerskerne på Forældreintra eller på din kommunes hjemmeside. Det er ligeledes muligt at få hjælp hos Kontinensforeningen. Se mere på kontinens.org

 Hjælpemidler
 • DryNites natunderbukser – hjælper til at holde sengen tør, så du og dit barn slipper for frustrerende morgener med våde lagner.
 • Tisselagen – sover dit barn ikke med natunderbukser, beskytter tisselagnet madrassen.
 • Vækkealarm – ringer, hvis lagnet bliver vådt. Den hjælper børn til at vænne sig til, hvordan en fyldt blære føles, så de kan stå op og gå ud at tisse.
 • Medicin – har I opsøgt en læge, og viser det sig, at årsagen til den natlige sengevædning er, at dit barn ikke danner nok antidiuretisk hormon om natten, kan medicin være effektiv. Dog er det ikke ualmindeligt, at børn begynder at tisse i sengen igen, stopper de med medicinen.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto