Trine er sosu-hjælper: “Det har ældre mennesker lært mig om livet”

Jobbet som sosu-hjælper er mere end blot et arbejde for 33-årige Trine Ørnskov. Ud over glæde, smil og taknemmelighed får hun nemlig også en masse menneskelige erfaringer. Her er det vigtigste, hun har lært.

Trine Ørnskov, PenSam

I sit job som sosu-hjælper er 33-årige Trine Ørnskov omgivet af ældre mennesker, og hun er god til sit arbejde. I foråret 2018 blev Trine Ørnskov nemlig valgt som et af 100 velfærdstalenter. Prisen blev uddelt til unge ansatte i velfærdsområdet af pensionsselskabet PenSam og FOA Ungdom.

Selvom der er mange år til, at Trine selv er gammel nok til at bo på plejehjem, har hun gjort sig en del tanker om at blive ældre. Her er det vigtigste, hun har lært:

– Om at give andre en chance

“Man vælger jo ikke at blive social- og sundhedshjælper for pengene eller prestigens skyld. Jeg har valgt det, fordi det giver mig mulighed for at gøre noget godt for andre. Og jeg får meget igen. Gennem mit arbejde er jeg blevet mere bevidst om, at man kan få et helt nyt syn på et andet menneske, når man går ind i en åbenhjertig samtale. Der kan gemme sig nogle gode råd om livet. Jeg har for eksempel lært af en beboer, at det vigtigste er at leve godt og gøre det, man har lyst til, og at have det godt med det, man gør.”

Det er vigtigt, at man ikke mister sin selvbestemmelse.

– Om at oplevemennesker gå bort

“Min vigtigste opgave er at gøre de ældre trygge og få dem til at føle, at jeg virkelig er her for dem. Derfor knytter jeg automatisk nogle bånd til dem, og det kan være hårdt, når de går bort. Det er også svært at se familien være ulykkelige, når de skal tage afsked. Som regel har den ældre været syg, og der kan godt komme spørgsmål op hos familien om, hvorvidt de nu har gjort det godt nok. Det kan også være en svær beslutning, når de på det sidste skal tage stilling til, om behandlingen skal fortsætte eller ej. Det er hårdt at se på, at familien skal tage de her svære valg. Det bliver jeg berørt af.”

– Om at blive pensionist

“Jeg synes, man skal interessere sig for sin pensionsordning, for jeg har opdaget, at der er flere goder, end jeg havde regnet med. Jeg kan få hjælp, hvis jeg bliver syg eller ramt af stress. Jeg tænker også over, at jeg startede med at arbejde allerede som 17-årig. Jeg når nok at blive mere slidt end en akademiker, der måske først kommer på arbejdsmarkedet, når hun er 30. Jeg bruger mig selv både fysisk og psykisk, og der er mange i mit fag, der bliver nedslidt, og det kan jo også ske for mig. Og der er det rart at vide, at der er nogen, der kan hjælpe.”

– Om ikke at kunne klare sig selv:

“Når jeg bliver gammel, håber jeg, at jeg vil være omgivet af mennesker, der vil mig. Det er vigtigt, at man ikke mister sin selvbestemmelse. Her, hvor jeg arbejder, bestemmer beboerne over deres eget liv. Der er jo ingen af os, der bryder sig om at få trukket en masse regler ned over hovedet. Det kan for eksempel ikke nytte noget at insistere på, at beboerne bliver siddende ved hvert måltid, indtil alle er færdige med at spise. Nogle spiser meget langsomt, og ingen af dem har jo bedt om at bo sammen. Når man bor på plejehjem, skal det svare til at bo hjemme. Den følelse håber jeg også, at jeg selv får.”

Pension giver tryghed

Som medlem af FOA har Trine automatisk sin pensions- ordning i PenSam. Det giver hende tryghed at vide, at der er hjælp at hente, hvis hun bliver syg eller ramt af stress. Læs mere på pensam.dk.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto