Parterapeut: “Det er dit eget ansvar at pleje kærligheden”

Er det blevet sparsomt med romantik og kærlighedserklæringer i hverdagen? Så ligger bolden faktisk hos dig, hvis du vil have ændret tingene, mener parterapeut Katrine Axholm.

Kathrine Axholm om hverdagskærlighed

Hverdagskærlighed kræver en indsats. Ligesom familielivet, arbejdslivet, sundheden og venskaberne. Og savner du klap i måsen, søde sms’er eller mere kærestetid, ligger bolden hos dig. Det mener parterapeut Katrine Axholm.

“Når vi er forelskede, får vi det hele foræret. Vi kan slet ikke lade være med at fokusere på hinanden og vise hinanden kærlighed hele tiden. Når hverdagen melder sig, lader vi os igen opsluge af alle mulige andre vigtige ting. Vi kommer til at tage kærligheden for givet, men dét kan den ikke bære. Derfor skal vi huske at passe på kærligheden ved at pleje den til hverdag,” siger hun.

Få Katrine Axholms syv tips til at pleje kærligheden længere nede i artiklen.

Frygten for afvisning

At tage det første skridt kan være svært, selvom man elsker hinanden og har det godt. Du har måske allerede tænkt: “Hvad nu, hvis det kun er mig, som gør en indsats for at få mere kærlighed ind i hverdagen?”.

Der kan ligge noget dybere bag, hvis du ikke har lyst til at gøre noget for din partner og for forholdet. Det kan være gammelt nag, uløste konflikter eller frygten for at blive afvist, siger Katrine Axholm. Hvis det er det, kan det være nødvendigt at få hjælp fra en professionel til at komme videre.

Hvis du modsat ikke føler, din partner gør noget for dig, bør du snakke med ham om det. Du kan prøve at gøre dig mere umage med at se de ting, han rent faktisk gør, foreslår den erfarne parterapeut som en start.

“Ofte gør mænd rigtig meget for at værdsætte og anerkende os, men det er stadig ikke godt nok, fordi han ikke gør det på lige den måde, vi synes, det skal gøres på. En del mænd viser deres kærlighed gennem præstationer, for eksempel ved at gøre en bestemt livsstil mulig. Det kan være en god idé at slippe kontrollen og øve sig i at få øje på de kærlighedserklæringer, der næsten altid ligger gemt i hverdagen.”

7 tips til mere hverdagskærlighed

Med risiko for at miste en del af sig kundegrundlag som parterapeut, giver Katrine Axholm her sine syv bedste råd til, hvordan du kan få mere kærlighed tilbage i forholdet:

1.

Gå selv i gang – og gør det nu

Vil du gøre noget for hverdagskærlighed og dit parforhold eller ej? Det er din beslutning. Går du og venter på, at din partner kommer hjem med blomster, arrangerer et spaophold eller tager initiativ til en alvorlig snak, sker der ikke en skid.

Du er nødt til at komme op af stolen i stedet for at forvente, at der sker en hel masse rundt om dig. Det er en meget vigtig pointe. Du kan gøre en indsats for at styrke dit parforhold – og allerede i dag.

2.

Værdsat de små ting, din partner gør i hverdagen

Vis din mand eller kæreste, at du værdsætter ham ved at gøre ting, der hjælper og glæder ham. Det behøver ikke være billetter til en romantisk get-away eller en koncert.

Små dagligdags ting, du ved, der betyder noget for netop ham, er fint. Ligesom du måske i virkeligheden sætter mere pris på en perlehyacint til vindueskarmen end en buket røde roser en gang om året, ligger der meget værdsættelse i at gøre noget for din mand, du ved, han vil blive glad for.

Inviterer hans bror til mad hos jer, fordi du ved, at det er et stort ønske for ham (men han får det ikke gjort selv). Eller køb den mælk, han bedst kan lide til hans morgenkaffe.

Øv dig også dig i at lægge mærke til dét, han gør for dig i hverdagen, og sæt ord på det: “Dejlig mad, skat” eller “Fedt, du tog dig af elregningen”.

3.

Anerkend ham som person

Hvor værdsættelse handler om de ydre handlinger, handler anerkendelse mere om personen. Øv dig i at anerkende din partner for den, han er (og som du blev forelsket i): “Jeg er glad for den måde, du håndterede konflikten med børnene på” eller “Hvor er det dejligt, du er indstillet på at arbejde mere end mig, så jeg kan fokusere på andre ting.”

Øv dig også i at mærke og sætte ord på de situationer, hvor han får dig til at blive eksempelvis stolt eller rørt.

Har du svært ved at få øje på noget, du kan anerkende din partner for, så skru op for råd to – værdsæt hans små handlinger i hverdagen. Det ene kan føre til det andet.

4.

Smid fisken på disken

Har du og din partner en god måde at kommunikere med hinanden på, kan du ganske enkelt sige til ham: “Jeg ville ønske, at jeg kunne anerkende dig for noget, for jeg vil så gerne styrke vores kærlighed og forhold, men lige nu kan jeg simpelthen ikke komme i tanke om noget at anerkende dig for.”

Smid fisken på disken. Så har du taget første skridt mod mere hverdagskærlighed, for samtalen alene kan styrke forbindelsen mellem jer.

5.

Giv ham fysiske kærtegn

Berøring kan både være med til at holde liv i jeres hverdagskærlighed og kickstarte den, hvis den trænger til dét. Tag din mands hånd, stryg ham over ryggen, ae ham på kinden, kys ham farvel.

Kærtegnene skaber en fysisk forbindelse mellem jer, som styrker jeres relation. Og så bliver det mere naturligt at ruske (lidt mere) rundt inde i sengen. Et velfungerende sexliv er ikke en betingelse for et godt kærlighedsliv, men for mange er kærlighed og sex forbundet.

6.

Vær selektiv og nærværende

Hvis du vil vise din partner værdsættelse ved for eksempel at stå klar med middag eller hente ungerne, kræver det, at du prioriterer din tid.

Løft blikket fra mobilen, drop din træning, afspadser, bed din mor om hjælp, tal mindre i telefon om eftermiddagen.

På samme måde kræver det en indsats, og ikke mindst dit nærvær, at opdage de store og små ting, din partner garanteret gør for at værdsætte og anerkende dig i hverdagen.

7.

Hvis der skal mere krydderi i hverdagen, kan du altid…

… invitere din partner på en date med særlige regler: I skal lade som om, I ikke kender hinanden. Spil en rolle, hvor alt er tilladt. Også alt det, I ikke plejer at sige og gøre til hverdag. Det kan virke skørt og akavet i starten, men rollespillet kan få jer til at grine sammen. Det i sig selv er med til at løsne op og styrke båndet mellem jer.

Det behøver ikke være så skide alvorligt, selv om der skal renses tagrender, passes unger og betales termin. På daten giver I hinanden lov til at lege og eksperimentere sammen.

I opdager måske nye sider af hinanden og jer selv ved at træde lidt ud af eksempelvis morrollen og farrollen, hvis I plejer at være en familiefabrik. I kan genfinder sider, som med tiden er blegnet, men som minder jer om dengang, I var optaget af hinanden. Det kan være en dør på klem til at invitere mere hverdagskærlighed ind.

Mere om parterapeuten og hverdagskærlighed

Katrine Axholm er parterapeut og forfatter til bogen “Bare vi ikke skal have tøjet af”. Hun bygger sit virke på gestaltterapi, som kort fortalt handler om, at vi alle i yderste konsekvens er alene, og at det derfor kun er os selv, der kan ændre de ting, der ikke fungerer i vores liv.

Parterapeut Kathrine Axholm
Foto: Stine Heilmann

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto