5 tip: Sådan beskytter du din identitet på nettet

Vær smart, og sørg for, at kriminelle ikke opretter lån og abonnementer i dit navn. Her får du fem tips til, hvordan du undgår identitetstyveri.

Identitetstyveri

Måske har du engang skrevet en ansøgning og et CV med CPR-nummer til en ny arbejdsgiver. Bum. Pludselig ligger alle dine personlige date tilgængeligt online – friskt serveret for dem, der gør sig i at stjæle identiteter og misbruge dem til at oprette abonnementer og andet godt. Sørg for at handle klogt, så du undgår indentitetstyveri. Det er ganske simpelt, når du bare ved hvordan.

Offentliggør aldrig dit CPR-nummer

Før i tiden var det kun banker og læger, der kunne kræve dit CPR-nummer. I dag er det anderledes, hvor flere virksomheder kan kræve det, eksempelvis i et fitnesscenter eller til et rejsekort. Tænk over, hvem du udleverer dit CPR-nummer til, for med det i hånden kan kriminelle uden problemer eksempelvis tage store lån i dit navn. Butikker har ikke ret til at bede dig om det, hvis du betaler kontant, og du behøver heller ikke give det, hvis du bliver stoppet af politiet. Søg på dit navn på Google, og se, om dit CPR-nummer er offentligt – eksempelvis i et CV – og få det fjernet, hvis det er.

Eksperten

Anette Høyrup er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

Vær kritisk over for ukendte mails

Gennem tiden er identitetstyve blevet bedre til at sende spammails, som ligner rigtige mails fra offentlige virksomheder såsom NemID og Skat. Her vil mailen indeholde et link, som du skal trykke på, hvorefter du skal udfylde en masse personlige oplysninger. Her er det vigtigt at huske, at NemID og Skat aldrig vil bede dig om personlige oplysninger gennem et link, så slet derfor mails som disse med det samme.

Hold øje med mærkelige regninger

Et godt tip er at tjekke din netbank et par gange om måneden. Er der nogen regninger, som du ikke kan genkende? Så er der grund til at reagere. En identitetstyv kan have stjålet dit kort eller dine kortoplysninger, hvilket giver tyven adgang til at bestille varer fra internettet, uden at du umiddelbart bemærker det. Få spærret kortet, og få sagen politianmeldt med det samme, hvis du finder unormal aktivitet på din konto.

Opdater dine anti-virusprogrammer

Før kunne kriminelle rode i din skraldespand efter gamle bankudtog eller personlige oplysninger om dig. I dag er teknologien så udviklet, at det meste identitetstyveri foregår over internettet. Hver gang du taster personlige informationer om dig selv ind, gør du dig sårbar over for identitetstyvene.

Vidste du, at … hvis en identitetstyv har dit navn, køn og fødselsdato, kan han gætte dit CPR-nummer efter cirka 40 forsøg?

Det er derfor vigtigt, at du værner om din sikkerhed online, og du skal derfor sørge for at have et godt virusprogram.

Pas på dine fysiske kort

Id-tyveri er blevet mere populært på internettet, men du skal stadig passe på din pung. Ofte har vi alle vores identifikationskort kort samlet ét sted. Hvis du får stjålet pungen, har tyven dermed en masse oplysninger på dig, som han kan misbruge. Spær og anmeld derfor alle dine kort omgående, hvis du har mistet din pung. En god idé er derfor også at klippe alle dine kort over, hvis du vælger at smide dem ud i skraldespanden.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto