Argh! Hvor er du IRRITERENDE!

Mor bliver ofte møgirriteret på far, når der kommer børn i familien, der kræver omsorg og overskud. Og det er ikke sjovt. For nogen. Læs, hvorfor du går amok her.

Irriterende - kvinde skriger

Blodet stiger dig til hovedet, du bliver arrig, din vejrtrækning bliver hurtigere, du kigger på din mand, har lyst til at råbe og skrige – for din elskede mand, dit livs udkårne, har pludselig forvandlet sig til det mest irriterende stykke mandfolk, du nogensinde har oplevet i dit liv. Hvis du kan genkende den følelse, så har du nok børn med ham.

Et kvarter føles som en evighed

31-årige Therese Bach Eriksen, der står bag bloggen happyhousewife.dk, kender godt følelsen, for hun er på barsel for tredje gang. Hun har kendt sin mand i 11 år, og i takt med at de har fået flere og flere børn – de har tre sønner under seks år – er han rent ud sagt blevet skideirriterende, siger hun.
“Det værste er, når min mand kommer senere hjem end aftalt. For når jeg står med to små børn og en baby midt i ulvetimen og aftensmadsproduktionen, føles et kvarter som en evighed.”
Therese Bach Eriksen har tidligere luftet sin irritation over sin mand offentligt. Dengang var der mange, der ikke fangede, at hendes udbrud kommer fra et kærligt sted. JA, hun lader sig irritere, men hun respekterer og elsker stadig sin mand og sine børns far. Og NEJ, hun er ikke selv en fejlfri hustru eller mor. Så fik vi det på plads. Men irritationen, den kender hun rigtig godt.

Min mand rækker vores nyfødte over til mig, når hun giver et pip. Det irriterer mig meget, at han ikke forsøger at trøste hende, før han trækker “ammekortet”. Det handler sgu da ikke altid om mælk!”

– Sarah, 32

Det er en livskrise at få børn

I sin praksis i København rådgiver Martin Østergaard mange mænd og kvinder, der kæmper med at finde ud af, hvordan de skal håndtere deres nye rolle som mor og far. Parterapeuten, der selv har tre børn, kalder det ligefrem en livskrise at blive forældre.
“Der er masser af forældre, der er parate til at flække hinanden dag ud og dag ind. For det er en rockerhård udfordring at blive forældre. Voldsomt, frustrerende og sundt,” siger han.

Overholder ikke aftaler

Ifølge Martin Østergaard får kvinden ofte et øje på hver finger, når hun bliver mor. Og går det ikke efter hendes hoved, kan hun blive kontrollerende og grænseoverskridende:
“Kvinden har ofte hele omsorgen for barnet lagt i et system, der ikke må flekses for meget med, hvis hun skal kunne slappe af og ikke overanstrenge sig mere end højst nødvendigt.”
Så når Therese Bach Eriksens mand kommer senere hjem end planlagt, oplever hun det med andre ord som noget, han gør mod hende og hendes indsats. Og det koster ekstra kræfter for hende, der i forvejen er hængt op. Eller sagt med Thereses egne ord:
“Skrider min tidsplan, bliver jeg presset. For det er mig, der står med trætte børn og en sovs, der brænder på. En forsinkelse får mig ikke til at hade min mand, men jeg bliver meget irriteret i situationen.”

Min kæreste får mig til at fremstå sur og bestemmende over for børnene. Derfor sagde jeg engang, mens ungerne hørte det, at far var tarvelig og i gang med at score billige point.

– Dorte, 37

Han gik i bad!

Thereses yngste søn er syv måneder og derfor mindre afhængig af hende nu end nogensinde. Det kan hun blandt andet mærke på, at hun ikke længere så ofte ryger op i det røde felt:
“For nogle måneder siden blev jeg ofte irriteret over små hverdagsting. For eksempel at min mand gik i bad eller på toilettet, når han følte for det. For slet ikke at snakke om, at han bare gjorde det uden at spørge mig om lov.”
Til spørgsmålet om, hvorfor Therese Bach Eriksen ikke bare selv gør, hvad hun har behov for på badeværelset uden at klappe det af med sin mand, lyder svaret:
“Jeg tror, det ligger dybt i mig at spørge om lov, fordi det er mig, der står med børnene, når han ikke er hjemme. I alle de timer kan jeg ikke gå i bad eller på toilettet uden at sikre mig, at børnene er indforståede med, hvor jeg er. Jeg skal også sikre mig, at babyen ikke kan komme til skade. Derfor tager jeg ubevidst ansvarsrollen på mig konstant.”

Baby belejrer mor

Martin Østergaard har et bud på, hvad der typisk går galt mellem et par, når de er blevet forældre:
“Kvinden har maks. fokus på barnet og glemmer sig selv og sine egne behov i en periode. Hun føler sig nærmest belejret på godt og ondt af barnet og har ikke meget overskud til nærhed med manden. Hun har næsten ikke engang tid til at gå på toilettet eller vaske sig, mens barnet er lille. For manden har tilværelsen ikke ændret sig på samme måde, og det kan være svært for ham at sætte sig i hendes sted.”
Babybelejringen genkender Therese:
“Grunden til, at de små hverdagsting irriterede mig, var, at jeg var mere låst end min mand. Jeg ammer og producerer babyer, der vågner, hvis man forsøger at lægge dem fra sig. Så jeg blev provokeret, når jeg oplevede, at min mand havde mulighed for at tage for eksempel et bad, når det passede ham.”

Løsninger, nej tak!

På det seneste er der opstået en ny situation hos familien Bach Eriksen i Aarhus
“Vi er inde i en hård periode på grund af tandfrembrud og en baby, der vil ammes meget. Hvis jeg har haft en nat med mange opvågninger og klager over det, kommer min mand med en masse ubrugelige løsninger,” fortæller Therese.
Martin Østergaard kender ikke Therese, men ved af erfaring, hvordan kvinder kan være skruet sammen:
“Kvinden kan ofte reagere med irritation, hvis hun har en meget fin fornemmelse af barnets behov, og manden ikke lige har den samme fornemmelse.”
Therese Bach Eriksen er da også ved at gå ud af sit gode skind, når hendes mand foreslår alt fra at introducere sutteflaske til at flytte deres søn i egen seng eller ud af soveværelset:
“Ikke alt kan løses med et quick fix. Især ikke når man har med et lille menneske at gøre. Alt, jeg har brug for, er lidt medlidenhed, et skulderklap og at få en varm kop kaffe stukket i hånden.”

Min mand bliver i sengen om morgenen, selv om han kan høre, at jeg har stærkt brug for ham i køkkenet. Næste gang kaster jeg koldt vand i hovedet på ham! Det har jeg gjort før.

– Pernille, 40

Ikke nemt at være mand

Manden må altså ikke komme med løsninger. Men ifølge Martin Østergaard må han generelt helst heller ikke spørge kvinden for meget, hvordan han skal gøre i forhold til barnet:
“Kvinden bliver ofte irriteret over, at det er hende, der skal lede og fordele arbejdet, mens manden betragter sig selv som en slags medhjælper. Det pisser kvinder af, at mænd ikke tager teten og gør det, de synes er rigtigt.”
Hos Therese & Co. siger hendes mand dog også fra, hvis hun bliver for dominerende.
“Jeg har svært ved at slippe rollen som daglig leder og kommer derfor til at kommandere. Jeg kan finde på at skynde på min familie igen og igen, hvis vores baby trænger til at komme hjem og sove, inden han bliver overtræt. Så får jeg at vide, at jeg tager styringen for meget,” siger Therese.

kvinden glemmer at være venlig

Skandinaviske mænd er faktisk typisk aktive fædre, der skal arbejde tæt sammen med mødrene om forældreskabet. Men det er ikke altid rosenrødt, forklarer Martin Østergaard:
“Mange mænd bliver skideirriterede på kvinder, fordi kvinder har en tendens til hele tiden at bede om et eller andet. Og ofte glemmer at være venlige, hvis tingene skal gå hurtigt eller er svære.”
Både Martin Østergaard og Therese Bach Eriksen opfordrer stridende parter til at huske hinanden på, at der er lys forude. Også når det gælder sexlivet. “Den nye mor føler sig aseksuel og fladmast. Manden har lyst til sex som altid. Den bedste måde at løse dilemmaet på er at være søde, varme og venlige over for hinanden.”
Therese får det sidste ord:
“Er der noget, der går dig på, så tal med din mand om det, når I ikke er trætte. Måske ved han ikke, at du er bitter over, du ikke får dit daglige bad. Måske er han endda klar med en løsning. Eller to!”

8 råd til kvinder med børn: Sådan undgår du at hade din mand
 1. Fordel de praktiske pligter
  Det er optimalt at fordele opgaver, inden I bliver forældre i de første uger, efter at barnet er kommet. Hvem skal skolde sutteflasker, og hvem må sove længe om søndagen?
 2. Inddrag din partner
  Tag din mand med på råd, og lyt til hans input. Og giver han barnet aftensmad uden grøntsager, overlever det sikkert alligevel.
 3. Dyrk sex
  Sexlivet skal op at stå for at trives som par. Begynd med en gang om ugen. Og husk at vise hinanden ømhed hele tiden.
 4. Skriv vreden ned
  Babyer er følsomme over for vrede stemmer, så skriv dine tanker og følelser ned i stedet for at skændes med din partner.
 5. Udtryk dig klart
  Din mand kan ikke læse tanker. Sæt roligt og præcist ord på det, der ligger dig på sinde.
 6. Gentag det, han siger
  Din mand føler sig hørt, når du gentager det, han lige har sagt, der går ham på: “Det, jeg hører dig sige, er …”
 7. Lad op alene
  Lad manden tage sig af baby, og gå en aftentur – tag på biblioteket eller på kaffebar. Du skal helt ud af huset!
 8. Sig tak dagligt
  Taknemmelighed over stort og småt er et effektivt middel til at få et velfungerende parforhold.

Kilde: Jancee Duun, forfatter til bogen ‘How Not to Hate Your Husband After Kids’ på cosmopolitan.com

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto