10 tips til jul på budget

Pakkekalender, juletræ, julemad. December er dyr, og derfor får du 10 nemme tips til at gøre julemåneden lidt billigere.

Julen varer længe, koster (alt) for mange penge. Du skal nemlig både købe et fyldigt og flot juletræ, sørge for 24 originale gaver til hver af ungernes pakkekalender, lave hjemmelavet konfekt, finde de helt rigtige julegaver til familiens mange medlemmer og-og-og… Det er ikke så mærkeligt, at tallene på din bankkonto hurtigt er mere røde end julemandens dragt. Men du kan sagtens gøre alle ovenstående ting, selvom du holder jul på budget og det uden, at det går ud over hyggen. Her får du 10 tips til at gøre julemåneden lidt mere budgetvenlig.

1.

Pakkekalender med hyggestunder

11 måneder om året er du nærmest nødt til at trække ungerne ud af sengen ved håret for at få dem op og i tøjet. Men lige præcis i december springer de frivilligt ud af fjerene, så snart klokken nærmer sig morgen for at åbne dagens pakke i pakkekalenderen. Det kan dog være temmelig svært at finde på 24 gaver, som både er spændende og samtidig ikke koster alverden, og tit ender de mange smågaver med at samle støv. I år kan du prøve noget helt andet. Hæng 24 sedler på nogle grene fra haven, og sæt dem i en vase. På hver seddel står der en ting, I skal lave sammen den dag, som du ved, børnene elsker, og som sætter gang i julehyggen.

Det kan for eksempel være:

  • Pynte juletræet
  • Skrive breve til julemanden
  • Drikke varm kakao efter skole
  • Se jeres yndlings julefilm

På den måde får I nogle virkelig hyggelige stunder sammen hver eneste dag, og du sparer penge på 24 gaver.

2.

Få årets juletræ ganske gratis

Medmindre du har en juletræsplantage i baghaven, så skal du have pungen op af lommen for at få et flot juletræ. Men du kan faktisk få et rigtig pænt juletræ helt gratis, hvis du er lidt snedig. En hel del virksomheder og organisationer har juletræer stående på kontoret eller receptionen, og de juletræer ryger ud, når juleferien rammer. I stedet for at de træer ender på lossepladsen, kan de lige så godt ende hjemme i din stue. Kontakt nogle af de lokale virksomheder i dit område og hør, om deres juletræ bare skal smides ud 22. december, når de lukker ned for ferien. Ofte vil virksomhederne være glade for at slippe for besværet ved at skille sig af med træet, når du i stedet kommer og henter det for dem.

3.

Hold styr på gavebudgettet

Julegavelisten er som sædvanlig alt for lang, og du skal stå for gaver til børnene, din mand, bedsteforældrene, dine søskende, niecer, nevøer… Det er enormt nemt at bruge alt for mange penge på julegaver, men det kan denne app hjælpe dig med at holde styr på. I appen indtaster du dit samlede julegavebudget samt de personer, du skal købe gave til. Efterhånden som du køber gaver, taster du ind, hvem du har købt til og for hvor meget, og appen holder på den måde konstant styr på, hvor mange penge du har tilbage til gaver – og som bonus kommer appen også med gaveforslag, som du har råd til.
Download ’Santa’s Bag – Christmas Gift List’ gratis i App Store

Meget mere inspiration til din jul lige her

4.

Billige og personlige julekort

Først til fotografen og have familien fotograferet, så bestille julekort i massevis, så skrive dem i hånden og så bruge penge på kuverter og porto. At lave personlige julekort er både tidskrævende og dyrt, men det kan gøres langt billigere. Download appen ’Postkortet’ på din smartphone. Tag et billede af din familie, som du vil bruge til julekortet, og vælg det i appen. Det bliver til julekortets forside. På bagsiden skriver du en julehilsen, indtaster navn og adresse på modtageren, betaler for almindelig porto og voilá – så bliver det omdannet til et fysisk julekort, som havner i postkassen hos modtageren.

#lukenummer4 #kinescorner_julekalender #julepost kun 100kr #kinescorner

A post shared by Kine's Corner (@kinescorner) on

5.

Server svin i stedet for and

Flæskesteg er billigere end and – især fordi prisen på svinekød generelt er faldet. Ifølge Danmarks Statistik faldt prisen på gris med 5,6 procent sidste år, mens prisen på and er den samme, og det er derfor en god idé at sætte en flæskesteg på julebordet i stedet for andesteg. Hvis du vil lave det endnu billigere, så vælg ribbensteg. Den er federe, men også billigere. Resterne kan I bruge til flæskestegssandwich i dagene efter juleaften.

Lav den fineste nordiske krans

6.

Lad ungerne lave julepynt

Pengene kan lynhurtigt få ben at gå på, når stormagasinernes julepynt glitrer i vinduerne, og du lige pludselig ikke kan leve uden den porcelænsjulemand til 799 kroner. Mindre kan dog også gøre det. Hvis I trænger til lidt nyt pynt i huset, så lav et hyggeligt julepyntsværksted med dine børn, hvor I hører julemusik, drikker varm kakao og laver hjemmelavet pynt. I kan eksempelvis lave julehjerter på perleplader, sætte snor igennem og hænge dem på træet eller i vinduet. Det er nemt, billigt og smadderhyggeligt.

7.

Brug naturen til dekorationer

Lige uden for din dør er et skatkammer af gratis materialer, som du kan bruge til at lave fine juledekorationer af. Smid børnene i overtøjet, stik hver af dem en pose, og gå så på jagt i haven, i skoven og på stier efter gran, kogler, blade, mos og andet godt og grønt. Bagefter kan I gå hjem og hygge jer med lidt varmt at drikke, mens I laver flotte dekorationer med naturens gratis materialer.

8.

Billig og unik julegave til bedsteforældrene

Hvad elsker bedsteforældre? Deres børnebørn! Billeder af børnebørnene er et sikkert gavehit til familiens ældste, og I kan nemt forvandle de klassiske portrætfotos fra skolefotografen til en lidt mere original og unik gave – uden det bliver hverken dyrt eller besværligt. Se jeres billeder igennem, og print så dem ud, som I ved, mormor, morfar, farmor og farfar vil elske. Find en pæn og lidt tyk pind i naturen, skaf noget snor og små klemmer. Bind strenge af snor fast på pinden, og hæng så billeder fast på snoren med klemmer. Så får bedsteforældrene en helt særlig billedvæg med nogle af yndlingsmenneskerne i deres liv i julegave.

9.

Fordel julemaden mellem jer

Sveder du allerede som en julegris ved tanken om alt den mad, du skal sætte på bordet juleaften? Det kan vi godt forstå, for når kartoflerne skal være perfekt brunede, sværen på flæskestegen skal være sprød og risalamanden cremet og blød, så skal alt times og falde i hak – og så er det også en temmelig stor udgift at skulle købe alle ingredienserne til julemiddagen. Meld i stedet ud til dine julegæster, at i år skal I deles om maden. Du kan eksempelvis selv stå for flæskestegen eller andestegen, mens dine gæster skal komme med risalamande, brune kartofler, hvide kartofler,
rødkål, julekonfekt og andre godter til bordet. På den måde slipper du både for at skulle betale hele gildet selv, ligesom du slipper for den værste madstress juleaften.

10.

Lav hjemmelavede og knasende brændte mandler

På gadehjørnerne i de større byer står små boder, hvor du kan købe poser med brændte mandler. Men du kan lave dem langt billigere selv helt uden besvær.

Du skal bruge:
1 kop vand
2 kopper sukker
3 kopper mandler

Sådan gør du:
Hæld alle ingredienserne i en tykbundet gryde. Det er vigtigt, at varmen er jævn. Rør jævnligt rundt i gryden med en grydeske. Når vandet fordamper, bliver sukkeret til smulder, og her er det vigtigt at røre kraftigt rundt. Når cirka halvdelen af sukkeret begynder at smelte og ligner karamel, hældes blandingen hurtigt over på et stykke bagepapir. Når mandlerne er kolde, løsnes de fra hinanden med hænderne.

#brændtemandler #lørdagformiddag

A post shared by Jeanette (@josisa) on

Udgivet første gang i november 2017

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto