10 kalkfjerner-hacks

Kalkaflejringer klæder hverken dine vinglas, fliser eller spejlet på badeværelset, men kan være svær at slippe af med. Her får du gode hverdagshacks til at fjerne kalk uden kalkfjerner.

kalk på vandhane kalkfjerner | LIME

Det smukke ved kalkfjerner er, at der er så mange alternative produkter du kan bruge. Når du skal fjerne kalk på brusehovedet, fliserne eller i brusekabinen, kan du sagtens ty til mere fredelige midler som alternativ til den mere kradse kalkfjerner. Eddike, eddikesyre og citronsyre er nogle af de mest miljøvenlige produkter, du kan bruge til afkalkning.

Kalkfjerner til fliser

Fliserne på i dit badeværelse kalker hurtigt til, men du kan heldigvis nemt slippe af med kalk på dine fliser og klinker. Eneste ’men’ er, at fugerne mellem fliserne ikke kan tåle den syre, der er i eddikesyre, citronsyre og andre former for kalkfjerner. Derfor skal du skylle fugerne for at mætte dem med vand, før du begynder din behandling med kalkfjerner på fliserne. Herefter kan du smøre fliserne med en blanding af to dele opvaskemiddel og en del lagereddike, som både vil fjerne kalk og fedtbundet snavs. Skrub på fliserne med en børste eller grøn skuresvamp, og skyl efter med vand.

Fjern kalk i toilettet med cola

Toilettet kan blive forfærdeligt at se på, hvis du ikke sørger for jævnligt at holde kalken nede med toiletbørsten. Hvis der er okker i vanden, vil det binde sig til kalken, hvilket giver den gule farve, du typisk bliver forskrækket over at se, når du kigger ned i toilettet. Hvis skaden allerede er sket, kan du ty til cola og toiletpapir for at fjerne kalkranderne. Pump først alt vandet ud af toilettet ved at bruge toiletbørsten, så du også kan fjerne det kalk, der sidder under vandgrænsen. Sæt toiletpapir, der er vædet i cola, på kalkranderne i toilettet. Hvis du ikke har cola stående i køleskabet, er det lige så godt at bruge citronsyre. Lad det våde toiletpapir sidde på natten over og fjern det næste morgen. Slut af med at skrubbe kalkranderne med en skuresvamp, og skyl ud. Dit toilet har aldrig set bedre dage!

Tip! en skraber til glaskeramiske kogeplader, eller en malingsfjerner til glas kan skrabe særlig skrappe kalkaflejringer væk

Fjern kalk fra vandhanen

Der sætter sig en masse kalk fast i det gitter, vandet kommer gennem på vej ud af vandhanen. Og det er altså de færreste, der gider en skæv vandstråle, der sprøjter til alle sider. Med et såkaldt smølfekondom er det heldigvis nemmere end nogensinde at få en fin, lige vandstråle helt uden at skille vandhanen ad i tusind stykker. Først skal du fylde smølfekondomet, som også kaldes en vandhaneafkalker, halvt op med eddike og sætte det på tuden af vandhanen. Tag det af efter en halv times tid, og nyd synet af en flot og ensrettet stråle.

Sådan fjerne du kalk i opvaskemaskinen

Hvis der har sat sig en masse kalk i din opvaskemaskine, vasker den ikke ordentligt rent. Heldigvis er kalken i opvaskemaskinen nem at komme til livs! Du skal bare hælde et brev citronsyre i skuffen til opvasketabs og køre et helt normalt vaskeprogram i en tom opvaskemaskine. Din bedste ven i køkkenet vil se ud som ny!

Den nemme måde at fjerne kalk fra glas

Det høje indhold af kalk i det danske drikkevand betyder selvfølgelig også, at der nemt kommer kalkaflejringer på dine vandglas, vinglas eller dit service. Der findes heldigvis en metode, der er noget nemmere end at gnubbe løs med et fugtigt viskestykke for at fjerne kalken. Sæt glassene i opvaskemaskinen, hæld en halv liter husholdningseddike i maskinens bund og kør et normalt vaskeprogram. Det er nemt, billigt og miljøvenligt – helt uden klassisk kalkfjerner!

Tip! Hvis du fjerner vandet på fliser og gulv med en gummiskraber efter bad, undgår du de værste kalkpletter

Sådan fjerner du kalk fra brusehovedet

Dagen lang har du drømt om et varmt og forfriskende bad, og efter arbejde stiller du dig straks ind under bruseren. Men åh nej! Der kommer næsten ikke noget vand ud, og det sprøjter til alle sider – brusehovedet er kalket til. Ligesom armaturet i din brusekabine nemt kalker til, gør brusehovedet det også. Du behøver ikke at bruge klassisk kalkfjerner til brusehovedet, men kan bare snuppe lagereddiken fra skabet. Fyld en frysepose halvt op med lagereddike, og sæt posen fast med en elastik om brusehovedet. Lad posen med lagereddike sidde på brusehovedet i en halv til en hel time, hvorefter du forsigtigt fjerner posen. Skrub efter med en tandbørste, så du er sikker på at få det sidste med. Skynd dig ind i badet og nyd det varme vand!

Sådan får du en kalkfri vaskemaskine (og renere tøj)

Din vaskemaskine holder meget bedre, hvis du sørger for at holde den fri for kalk. Du kan også spare op til 20 procent af husets energiforbrug ved at bruge kalkrenser i maskinen. Så her kommer et super nemt tip! Start med at hælde 2-3 spsk. citronsyre i sæbeskuffen eller vasketromlen. Sæt en vask i gang på 60 eller 95 grader, og vær helt sikker på, at det er et program uden forvask. Du må helst ikke vaske tøj i maskinen, når du kører et program med citronsyre. Så kan tøjet tage skade. Straks, når maskinen har kørt færdigt, kan du vaske tøj, som du plejer. Bare meget renere!

Disse materialer kan tåle syre og klakfjerner

Uanset om du bruger “rigtig” kalkfjerner, eddike eller lignende, så vær opmærksom på, at ikke alle materialer tåler at blive udsat for syre. Specielt de her overflader skal ikke have en tur med eddiken

  • Natursten  for eksempel marmor og skiffer
  • Terrazzo
  • Emaljerede overflader
  • Fuger

Kilde: Videncentret Bolius

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto