Søren Kierkegaards 10 råd om kærlighed giver stadig god mening

Teolog Pia Søltoft har i årevis været fascineret af den danske forfatter og filosof. Her giver hun dig kærlighedsråd fra Kierkegaard.

Kierkegaard - 10 råd om kærlighed

De fleste af os har hørt om Søren Kierkegaard, men har aldrig læst noget af ham. Teolog Pia Søltoft har i årevis været fascineret af den danske forfatter og filosof. Her giver hun dig Kierkegaards 10 bedste råd om, hvordan du skal forholde dig til kærligheden – både den til din partner, dine venner, dine børn og den til dig selv.

1. Du er ikke herre over kærligheden

Kærligheden er ikke en lidenskab, du selv kan bestemme over. Ofte vil vi gerne lave en indre liste med kriterier og regler for, hvordan vores kommende partner skal være, men det hænger bare ikke sammen med virkeligheden, hvor kærligheden pludselig kan komme over dig – også selvom det er ubelejligt, fordi du for eksempel er gift med en anden, eller dit hjertes udkårne på papiret er alt for ung til dig. Accepter derfor, at du ikke selv kan beslutte dig for at elske eller holde op med at elske et andet menneske.

2. Mærk kærligheden

Selv om forelskelse ikke på nogen måde kan forklares eller begrundes, kan den mærkes, fordi kærligheden altid er forbundet med lidenskab. Sørg derfor altid for at lytte til dine inderste følelser i stedet for din fornuft.

En rigtig ven skal også udfordre, kritisere, ruske op i dig og få dig på andre tanker, hvis det bliver nødvendigt

3. Bliv elsket, og du lærer, hvorfor du er værd at elske

Ifølge Kierkegaard er vi alle elskværdige – altså værdige til at blive elsket. Men ikke alle er bevidste om det. Når et andet menneske fortæller dig, at han eller hun elsker dig, bliver du særligt opmærksom på, at du er værd at elske, ligesom din kæreste bliver opmærksom på, at han eller hun er elskværdig, når du elsker ham eller hende. Kærligheden er altså med til at gøre os bevidste om vores egne kvaliteter.

4. Kærligheden er ikke noget regnskabsforhold

Du kan ikke kræve at få det samme igen for den kærlighed, du giver. Lige så snart du gør kærligheden til et regnskab, hvor du siger: “Jeg elsker dig kun, hvis du gør dette for mig,” så holder det op med at være et kærlighedsforhold og bliver i stedet en praktisk foranstaltning, hvor kærligheden dør. Du skal altså acceptere, at kærligheden aldrig kan gøres til et regnskab, der skal gå op.

5. Bevar kærligheden i dens element

Et element er dét, der holder noget levende. Fiskens element er for eksempel vandet. Kærlighedens element er ifølge Kierkegaard “uendelighed, uudtømmelighed og umaalelighed”. At kærligheden er uendelig, betyder, at du ikke skal sammenligne din kærlighed med andres kærlighedsforhold. At den er uudtømmelig, vil sige, at du aldrig bør løbe tør for kærlighed. Du kan ikke sige: “Nu har jeg elsket dig nok.” Og at kærligheden er umålelig, vil sige, at du ikke kan holde din kærlighed op mod den andens kærlighed og måle den for at se, om jeres kærlighed til hinanden er lige stor. Gør man det, falder kærligheden ud af sit element og vil dø, siger Kierkegaard.

Det er en misforståelse, at kærligheden til vores børn er den mest uselviske form for kærlighed, der findes

6. Du skal beslutte dig for kærligheden

Hvis du er i et fast kærlighedsforhold, bør kærligheden hvile på en bevidst beslutning. Ifølge Kierkegaard er den største trussel mod kærlighed nemlig tiden. Vælger du at indgå i et fast forhold – i Kierkegaards tid det samme som at indgå ægteskab – vælger du samtidig at trodse truslen og blive ved med at elske den person, du er sammen med. Ifølge Kierkegaard varer en forelskelse seks måneder, og vil du bevare kærligheden efter dette halve år, kræver det altså, at I bevidst beslutter jer for det, og at I sørger for at forny denne beslutning hver eneste dag. Ellers kan kærligheden blive en vane, hvor I kun lever sammen, fordi I har børn eller hus med hinanden.

7. Venskabet skal udfordre dig

Et venskab er også en form for kærlighed, men modsat andre kærlighedsforhold består det sande venskab i en form for regnskab – et forhold, hvor man kan forvente at få noget tilbage for det, man giver. De mennesker, vi danner venskaber med, ligner typisk os selv. De har ofte samme alder, samme sociale status, samme køn og samme holdninger til livets mange facetter. Men det er vigtigt at huske, at en rigtig ven ikke altid behøver at være enig med dig. En rigtig ven skal også udfordre, kritisere, ruske op i dig og få dig på andre tanker, hvis det bliver nødvendigt.

8. Forældrekærlighed er ikke fuldstændig ubetinget

Det er en misforståelse, at kærligheden til vores børn er den mest uselviske form for kærlighed, der findes, mener Kierkegaard. For ligesom i alle andre kærlighedsforhold elsker vi vores børn i det håb, at de også vil elske os. Det er der hverken noget galt med eller unaturligt ved, men da mange forældre føler skyld over ikke at elske betingelsesløst, er det vigtigt at være bevidst om, at der kun findes én form for ubetinget kærlighed: kærligheden til en afdød. Det er nemlig det eneste tidspunkt, hvor vi ikke kan forvente at få noget igen.

9. Elsk dig selv – men drop forelskelsen

Husk, at selvkærlighed ikke er det samme som selvforelskelse. Selvforelskelse er, når vi forsøger at promovere og fremhæve os selv over for omverdenen – og gerne ved at iscenesætte os som noget, vi inderst inde ikke er. Ifølge Kierkegaard er selvkærlighed det stik modsatte. Det handler nemlig om at elske dig selv for lige netop den person, du er. Der findes kun én udgave af dig, og det vil kun føre til fortvivlelse, hvis du forsøger at ændre på den person.

10. Elsk din næste, som du elsker dig selv

Vi forveksler ofte det kristne budskab om næstekærlighed med at opføre sig ordentligt eller at gøre en god gerning. Men de to ting er ikke det samme. Det er altså ikke næstekærlighed, når vi får lyst til at købe et eksemplar af Hus Forbi af en hjemløs eller støtte Røde Kors. Ægte næstekærlighed handler derimod om at elske alle andre mennesker, som vi elsker os selv. Hverken mere eller mindre.


Kierkegaards egen kærlighedshistorie

Søren Aabye Kierkegaard, 1813-1855 var en dansk filosof, teolog og forfatter. Som 27-årig blev han forlovet med den 18-årige Regine Olsen, men 13 måneder senere brød han forlovelsen. Regine blev senere gift med en anden mand, men Kierkegaards kærlighed til hende døde aldrig. Forholdet fik stor betydning for Kierkegaards efterfølgende forfatterskab, der startede med udgivelsen af ‘Enten-eller’. Bogen indeholder blandt andet ‘Forførerens dagbog’, hvori han indirekte og under pseudonym skrev til Regine. På et tidspunkt fik han produceret fine særudgaver af otte af hans mange titler. De var fra Kierkegaards side ment som en manifestation af hans evige kærlighed til hende, og han fik lavet to eksemplarer: et til sig selv og et til sin store kærlighed. Regine Olsen modtog dog først de specialfremstillede særudgaver efter Kierkegaards død.

Om bogen

Vil du dykke mere ned i Søren Kierkegaards betragtninger om kærligheden, så læs ‘Kierkegaard og kærlighedens skikkelser’ af Pia Søltoft, Lindhardt og Ringhof. 199 kr.

Kierkiegaard og kærlighed - Guide

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto