Sådan vælger du klimavenlig mad

Det gennemsnitlige energiforbrug i Danmark er ikke nær så stor en belastning for klimaet som vores madvareforbrug.

Klimavenlig mad

Vi danskere udleder i gennemsnit 17 ton drivhusgasser per person om året ifølge den grønne tænketank Concito, og heraf kommer tre ton fra vores valg af fødevarer. Det er særligt selve produktionen af fødevarer, der belaster klimaet – altså når fødevarer bliver dyrket eller opdrættet, og så er der selvfølgelig også bearbejdning, transport, køling og opbevaring.

Hvis vi ændrer vores kostvaner, kan vi reducere fødevaresektorens udledning med 34-64 procent i 2050, ifølge Concito. Det betyder ikke, at du ikke skal tænke over dit elforbrug, men hvis du gerne vil gøre en forskel og nedsætte din CO2-udledning, er det også en god idé at se nærmere på, hvad du spiser.

3 gode tommelfingerregler

1.

Spis mindre kød

Du har helt sikkert hørt det før: De røde bøffer er ikke særlig gode for klimaet. Ud af de gennemsnitlige tre ton drivhusgasser, vores fødevarer udleder, er hele 75 procent fra kød og mejeriprodukter. Det er, fordi de animalske fødevarers livscyklus har flere CO2-belastende led, lige fra produktion af dyrefoder til slagtning og opbevaring – og hertil kommer også drøvtyggernes metangas-bøvser.

2.

Køb lokale råvarer

Næste skridt mod en mere klimavenlig kost kan være at købe flere lokalt producerede fødevarer. For en anden CO2-synder er transporten. Når du køber lokalt, kan du også bedre sikre dig, at produktionsforholdene er ordentlige, og du kan gå efter de danske og europæiske certifikater.

Men! Danske økologiske tomater dyrkes ofte i drivhuse, som kræver store mængder energi at opvarme, og derfor kan de have en meget højere CO2-udledning end importerede tomater.

3.

Spis efter sæson

Det leder til det tredje punkt, nemlig at du skal gå efter råvarer, der er i sæson. Vi er blevet vant til, at vi kan få stort set alt frugt og grønt, når vi har lyst. Supermarkeder bugner både med importeret frugt og grønt og de drivhusdyrkede varer – og ingen af delene er idéelle, hvis du skal skære ned for CO2-udledningen. Lige nu er rødbeder, æbler og græskar i sæson. Og du kan også lige nå at spise blommer, pærer og rabarber.

Kilder: Concito-rapporten ‘Klimavenlig kost’

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto