5 nyttige tips til din kør selv-ferie

Friheden til at bestemme både aktiviteterne og tempoet på din kør selv-ferie er herlig, men rejsen kan hurtigt tage en kedelig drejning, hvis du ikke har forberedt dig godt nok hjemmefra.

kør selv-ferie

For de fleste starter ferien allerede, når de sætter sig ind i den pakkede bil og kører ud af indkørslen. Læs med her, når vi guider til at forberede jer, så I ikke løber ind i uventede overraskelser på motorvejen.

Få de rigtige mærker

Mange lande har indført miljøzoner, hvor du skal have miljømærker med hjemmefra. Tysklands miljøordning kræver, at du har det grønne mærkat for at passere igennem større byer – motorvejen tæller dog ikke. Du kan få mærkatet, hvis du har en benzinbil, som er registreret efter 31. december 1992 eller en dieselbil, som er registreret efter 31. december 2005.

Du kan godt få et tysk miljømærkat, hvis din bil er ældre end de datoer, men så skal du købe det ved en TÜV-station eller et Dekra-værksted i Tyskland, og du kan få overblik over de steder på tuev-nord.de og dekra.de. Frankrig stiller også krav til miljømærker, men her skal du købe en løsning over en fransk hjemmeside, som du kan læse mere om på fdm.dk

Eksperterne

Dennis Lange er juridisk konsulent hos FDM. Jørgen Jørgensen er seniortekniker hos FDM. Jesper Ewald er salgs- og indkøbschef hos FDM Travel.

Husk papir, penge og underholdning

Hjemmefra skal du pakke miljømærkater, pas og registreringsattest. I mange lande skal du betale afgifter for at køre på motorvejene, så du skal også sørge for et motorvejsmærkat, som koster et sted mellem 70 til 300 kroner alt efter periode og sted. Det er også en god idé at have kontanter klar til eventuelle vej-, tunnel- og broafgifter. Tænk også på, at din ferie starter fra det øjeblik, du sætter dig ind i bilen, og at turen til din destination bliver en behagelig tid. Hvis du rejser med børn, vil snacks og underholdning være en rigtig fin ting at have med.

Pak bilen rigtigt

Når du skal pakke din bil til turen, skal du pakke fornuftigt. Tunge genstande skal så vidt muligt ligge i bagagerummet og nede ved fødderne. Hvis du ikke har nok plads i bilen, kan du anskaffe dig en tagboks til de lette ting, såsom dyner og tøj. Genstande må ikke ligge løst i bilen, da en paraply eller en ketsjer kan give alvorlige skader, hvis du bliver ramt af dem under en hård opbremsning.

Læs også: Gode råd til hvordan du passer endnu bedre på kloden

Gør bilen klar

Tjek oliestanden på din bil og dækmønstret på dine dæk. Det danske lovkrav siger, at dine dæk skal have minimum 1,6 millimeter mønsterdybde, men vi anbefaler, at du ikke kører på mindre end tre millimeter mønsterdybde. Undersøg også dine billygter, og få en ven til at hjælpe med at vurdere lyset på afstand.

Vidste du, at … du kan få de nødvendige miljø- og motorvejsmærkater på fdm.dk?

Det er også vigtigt at pudse dine ruder både ind- og udvendigt for trafikfilm, da du ellers kan få sløret syn, når du kører.

Hvis uheldet rammer

Hvis du kommer ud for et sammenstød, skal du få registreringsoplysningerne på modparten, tage billeder af skaderne på bilen og selvfølgelig melde det til dit eget forsikringsselskab. Hvis du har kaskoforsikring, er du automatisk tilknyttet SOS International, og så får du også din bil bugseret til reparation på værksted. Få fat i en advarselstrekant og vest med til ferien. En sikkerhedsvest koster en 20’er og er god at have med, hvis du går i stå på motorvejen.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto