Få overblik over dit liv med en bullet journal

I en travl hverdag med computer, apps og telefoner, kan det være ren zen at sætte dig ned og skrive dine aftaler, ideer og noter i hånden. Derfor er de personlige bullet journals blevet enormt populære, men hvordan kommer du i gang? Vi giver dig inspiration og alt, du har brug for at vide om bullet journals her.

Bullet journal

En notesbog og en kuglepen. Mere behøver du i princippet ikke for at springe med på den nye trend, hvor du fører journal over dit liv på en ny måde, der kombiner kalender, dagbog, huskelister og meget mere i ét.

I en tid, hvor apps kan hjælpe os med at få styr på nærmest alt i vores liv, kan det virke håbløst gammeldags pludselig at bruge pen og papir igen. Men det er helt bevidst, for når du bruger en bullet journal, skriver du alle de ting ned, du har i hovedet.

Og det giver ikke bare et bedre overblik, hvor du rent faktisk kan huske dine aftaler – det virker også afstressende at sidde og skrive, tegne og nørkle med siderne i hånden.

Du bestemmer selv

“Åh nej, jeg har jo den grimmeste håndskrift og kan heller ikke tegne,” tænker du måske. Men ingen grund til panik.

Det fine ved en bullet journal er nemlig, at du kan udforme den lige præcis, som du har lyst til, så den passer til dig og dine kreative evner. Du kan holde den helt enkel og minimalistisk eller gå all in på ikoner, tegninger og farver. Det er op til dig.

Ud over at være kalender, bruger de dedikerede fans deres bullet journal til at holde styr på alle aspekter af deres liv. Det kan være lister over træning, gode vaner, ting der gør dig glad, film du har set, bøger du har læst, drømme for fremtiden. Kort sagt: Alt!

Husk, at en bullet journal er “mig-tid”, som du skal prioritere lige så højt en aftale med en god ven. Gå offline, få styr på hovedet og fold dine kreative evner ud.

Her får du masser af inspiration til, hvordan du kommer i gang, og hvad din bullet journal kan indeholde.

Guide til bullet journal

1.

Kom godt i gang: Det skal du bruge

En notesbog og en kuglepen. Så enkelt er det. Du kan få en særlig notesbog med diskrete prikker i stedet for linjer eller tern, der er ideel som bullet journal. Siderne skal også gerne have en vis tykkelse og kvalitet, da kuglepennen ellers kan gå gennem papiret.

Er du perfektionistisk anlagt, er det en god idé at bruge en lineal til at tegne layoutet på dine sider op. En æske farveblyanter kan bruges til skyggeeffekter, tegninger eller farvekoder. Start i det små og find inspiration

2.

Indholdsfortegnelse

Nu er du klar til at komme i gang. Start med en indholdsfortegnelse på de første sider, hvor du noterer, hvilke sider din bullet journal skal indeholde. Det giver også et godt overblik, hvis du skal slå noget specifikt op senere.

3.

Keys og ikoner

Bruger du din bullet journal til at holde styr på processer, opgaver og huskelister, er det en god idé at oprette en key – en nøgle, der kan hjælpe dig med at holde styr på, hvor langt du er.

Søger du på #bulletjournalkey på Instagram eller Pinterest, er der masser af inspiration at hente.

Mange sværger til små fine ikoner, du kan bruge til at markere forskellige ting. En lille håndvægt for træning, en bog for bibliotek eller et fly for ferie. Det ser flot ud og giver din bullet journal endnu mere personlighed. Lav en oversigtside over alle dine ikoner, så kan du altid se, hvilke du skal bruge hvornår.

Tip! I stedet for at tegne ikonerne, kan du indsætte klistermærker på siderne i stedet.
4.

Kalender

Kalenderdelen er måske den vigtigste del af din bullet journal, så du kan holde styr på alle dine aftaler og planer. I forhold til fortrykte kalendere er pointen, at du kan lave kalenderen, så den passer præcis til dig.

Du kan starte hver måned med et overblik:

Vælg derefter, om hver dag skal have sin egen side, eller om du mere har brug for et ugelayout. Din kalender kan indeholde alt fra dagens opgaver til aftaler, madplan og to-do-lister.

Tip! Mangler din håndskrift schwung og personlighed? Find øve-ark med flotte skrifttyper på nettet og spids blyanten.
5.

Personlige sider

Nu kommer det allersjoveste, for nu kan du give din bullet journal dit helt eget personlige præg. Her får du inspiration til fine, sjove, seriøse og skæve lister, der kan være med til at give overblik og sætte dit liv i perspektiv.

Gode vaner: Synliggør dine gode vaner og sæt fokus på de vigtigste.

Bucket list: Hvad drømmer du om at opnå? Skriv det ned!

Bogreol: Drømmer du om at læse flere bøger? Motiver dig selv med en bogreol med alle de bøger, du gerne vil læse. Farv bøgerne, når de er læst.

Taknemmelighed: Skriv alle de ting ned, der har gjort dig glad i låget.

Selvomsorg: Husk dig selv på, hvad der løfter dit humør på de dage, hvor det ikke sprudler af sig selv.

Gave-overblik: Hvilke gaver skal du købe til hvem? Din bullet journal giver dig det forkromede overblik.

Mood tracker: Se, hvordan dit humør har været i løbet af en måned ved at give hver dag en farve. En god måde at mærke efter, hvordan du egentlig har det på.

6.

Brug den!

Nu er du godt i gang med din bullet journal, og her kommer så det allervigtigste råd: Du skal bruge den! Din bullet journal virker kun, hvis den hele tiden er opdateret.

Derfor er det en god ide at have den med dig overalt, skriv alt ned i den og holde et fast ugentligt møde med dig selv, hvor du planlægger næste uge.

God fornøjelse!

Artiklen er udgivet første gang 26. december 2018.
Opdateret 29. marts 2019.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto