Lav din egen julepynt af trylledej

At lave julepynt og figurer af trylledej er både budgetvenligt og en super hyggelig måde at tilbringe tid sammen med familien. Få både opskrift og inspiration til en dejlig jule-krea-dag i artiklen her.

Julepynt af trylledej

Trylledej er magisk. Den saltholdige dej er nem at arbejde med, store som små kan være med til at lave flot og personlig julepynt og resultatet holder i mange år.

Det kræver hverken fingersnilde eller kunstneriske evner at lave de flotteste ting til juletræet, nisselandskabet eller bedsteforældrenes julegaver.

Alt, du skal bruge til selve dejen, står garanteret allerede i dine køkkenskabe – så der er ingen undskyldning for ikke at starte julepyntsfabrikken.

Sådan laver du trylledej

Ingredienser til trylledej:

 • 5 dl mel
 • 2,5 dl fint salt
 • 2,5 dl varmt vand
 • 1 spsk. rapsolie

Du skal bruge:

 • Udstikkere (der følger tit nogle med til modellervoks-sæt)
 • Kagerulle
 • Akrylmaling
 • Klar lak
 • Pensel

Sådan gør du:

Bland først mel, salt og olie. Det er vigtigt, at du bruger mel uden tilsat hævemiddel, ellers revner din trylledej under bagningen. Tilsæt derefter vandet lidt ad gangen og ælt det godt sammen. Dejen skal være blød, men må ikke klistre – faktisk minder trylledej om modellervoks. Lad dejen hvile i en time med et viskestykke over sig.

Rul dejen ud og brug udstikkerne til at lave hjerter, juletræer, stjerner eller noget helt fjerde. Har du ingen udstikkere, kan du i stedet bruge en kniv fra bestikskuffen eller freestyle ved at forme med fingrene.

Tip! Dine figurer skal helst være mindre end fire centimeter tykke, ellers er risikoen for sprækker under bagningen stor.

Skal figurerne bruges til ophæng, skal du huske at lave et lille hul, inden de puttes i ovnen. Dette kan gøres med en strikkepind eller et sugerør. Alternativt kan du lave en lille, lukket cirkel af ståltråd, som placeres i toppen på bagsiden af figuren. Den ene halvdel af cirklen skal være synlig, og den anden halvdel trykkes så langt ind i trylledejen som muligt. Husk at lukke hullet, så ståltråden ikke kan falde ud.

Bag trylledejsfigurerne ved 3-4 timer ved 100 grader midt i ovnen (over- og undervarme, ikke varmluft). Sæt dem ind i en kold ovn for at forebygge sprækker. Figurerne er færdigbagte, når de bliver lysebrune i kanten, er helt hårde og lyder hult, når man banker på dem. Bagetiden kan godt være længere, hvis figurerne er tykke.

Når trylledejsfigurerne er færdigbagte og kølet helt af, kan de males. For længst mulig holdbarhed skal de males med klar lak på begge sider, inden du går i gang med akrylmalingen. Giv den gas med maling, glimmer og billeder på figurerne, og slut med at forsegle mesterværkerne med klar lak for bedst mulige holdbarhed.

Se her, hvad andre synes, var deres bedste julegave 

Tre tips til din trylledej
 1. Lav hellere for meget end for lidt trylledej.
  Det er træls at løbe tør undervejs. Har du noget til overs, kan det sagtens holde sig et par uger i køleskabet i en plastikpose eller lufttæt beholder.
 2. Lad et lille stykke trylledej være ulakeret på bagsiden af din figur.
  Hvis der er en smule fugt tilbage i dejen, efter du har bagt dem, kan det slippe ud her. Fugten gør nemlig figurerne bløde med tiden.
 3. Vær kreativ med redskaberne.
  Småkageforme, glas og modellervoks-udstikkere kan alle bruges til at lave flotte former i din trylledej. Strikkepinde, gafler og skeer kan bruges til at lave detaljer og uddybninger. En hvidløgspresser kan bruges til at lave hår. Brug en smule vand som lim til at samle de forskellige elementer.

Få inspiration til julepyntet

På Instagram kan du nemt hente inspiration til alverdens projekter, især hvis du ikke ved du skal lave af julepynt. Vi har fundet seks kreative sjæle, som hver især har givet deres bud på, hvad du kan lave af julepynt med trylledej. Det er alt fra til-og-fra-kort til aftryk af dine børns små hænder og fødder. Enjoy!

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto