Lev økologisk uden at blive ruineret

Har du svært ved at vælge de flotte øko-agurker uden sprøjtegifte, fordi de koster lidt mere? Her får du seks tips til, hvordan du kan leve økologisk, uden at det koster en bondegård.

Økologi

Økologi er det nye sort og med god grund! Økologiske råvarer indeholder nemlig ikke sprøjtemidler, og er generelt bedre for miljøet, dyrene og naturen. Men med en travl hverdag og et stramt budget, har økologiske råvarer måske ikke altid første prioritet. Det skal dog ikke stoppe dig, da du med få nemme tricks, kan leve økologisk med god samvittighed og endda uden en grædende bankkonto. Læs med!

Læs også: Sådan handler du ind med god samvittighed 

1. Køb sæsonens friske råvarer

Økologiske grøntsager og frugter i sæson er billigere, friskere, har den bedste smag og en naturligt høj næringsværdi. Så hvis du ligesom de fleste af os andre af ren og skær vane køber lige så mange tomater og agurker om vinteren som om sommeren, så tænk kreativt. Lav for eksempel en salat med rødbeder eller gulerødder i stedet. Du sparer penge, men det er også en nem måde at variere din mad på og få ny inspiration.

2. Opbyg et lager i køkkenskabene

Økologiske råvarer som mel, kornprodukter, havregryn, ris, pasta, kartofler, rodfrugter og mælkeprodukter udgør et godt basislager. Med sådan et kan du altid lave god økologisk mad, selv om du ikke har været ude at købe ind. De fleste discountforretninger og supermarkeder har et ganske stort udvalg af økologiske basisvarer til priser, hvor alle kan være med. Og ellers kan det virkelig betale sig at gå på øko-tilbudsjagt.

3. Skær ned på kød

Kød er en af de økologiske varer, hvor prisforskellen i forhold til de ikke-økologiske produkter er stor. Så skær ned på dit kødforbrug. En god tommelfingerregel er at tænke på nogle lækre grøntsager først, når du skal planlægge din mad – og derefter supplere med kød – i stedet for at planlægge med kødet i centrum. Gå efter kvalitet frem for kvantitet. Opdel eventuelt også dine hverdage i kød-, fiske- og vegetardage, eksempelvis to med kød, én med fisk og to med vegetariske retter.

4. Lav en ugeplan

Hvis du planlægger ugens måltider, får du mere tid til det, der er sjovt, og du sparer samtidig en del impulsindkøb. De penge kan du så bruge på økologi i stedet. En plan vil også give dig et meget bedre overblik over, hvilke råvarer der kan gå igen i flere retter, og du undgår at smide din lækre økologiske mad ud. Hvis du for eksempel har lavet kødsovs, kan du bruge det i wraps eller lasagne dagen efter.

5. Lav så meget som muligt fra bunden

Bag dit eget brød, sylt dine grøntsager, og kog en fond af kyllingeskroget. Dine penge rækker meget længere, hvis du selv laver din mad af dine økologiske ingredienser. For eksempel koster det dig kun 6,50 kroner at lave en hel plade økologiske boller eller et lækkert økologisk brød. Det koster dig snildt det femdobbelte hos bageren. Husk i øvrigt at bruge resterne af dine grøntsager i dit bagværk i stedet for at smide det ud.

6. Abonnér på en grøntsagskasse

Hvis du abonnerer på en øko-grøntsagskasse, bliver du tvunget (på den gode måde!) til at afprøve nye ingredienser, og du vil få masser af god hverdagsinspiration. Det bliver samtidig ofte billigere, at du køber en hel pose eller kasse med økologiske varer fra dit lokale fødevarefællesskab i stedet for at købe dem enkeltvis.


Tip! Skift de dyre øko-råvarer ud med de billige, hvor du kan. Put for eksempel masser af grøntsager og havregryn i din frikadellefars, så bruger du halvt så meget af det dyre økologiske kød.

Kilde: okologi.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto