Lotus Turèll: “Pippi Langstrømpe gav mig styrke”

Læs, hvorfor Pippi Langstrømpe er den bog, der har gjort størst indtryk på bogaktuelle Lotus Turèll.

Lotus Turèll - LIME interviewer

Lotus Turèll sætter med sin egen historie i bogen ‘Hemmeligheder for Pige’ fokus på, hvordan et barn oplever at vokse op i en familie med alkoholproblemer. Hun har selv levet med en far, Dan Turèll, der var alkoholiker.

Vi har talt med hende om bogen, og hvordan hendes opvækst har påvirket hendes rolle som mor. Se også videoen længere nede, hvor hun blandt andet fortæller om, hvad der giver hende energi i hverdagen, og hvad hun læser netop nu.

Hvad er din nye bogs budskab?

Som ung gik jeg på biblioteket for at finde en bog om en fra mit miljø med en svær barndom, men uden held. Vi læste ‘Christiane F’, men det misbrug kunne jeg ikke identificere mig med, og det fik mig længere væk fra at bede om hjælp. Jeg vil gerne vise, at det er normalt at have de her problemer, og at der er mange muligheder for at få det godt igen.

Hvad betyder det for din historie, at din far er Dan Turèll?

Jeg mærker en berøringsangst, men jeg prøver ikke på nogen måde at tage dét fra ham, der var fantastisk. Jeg prøver at nuancere det supermenneske, han er blevet gjort til. I forhold til det skrevne er jeg ikke så optaget af, om folk synes, jeg er dygtig, men jeg bliver rigtig glad, når nogen er villig til at forstå, hvorfor jeg gør, hvad jeg gør. Det er vigtigere.

Hvordan har din opvækst påvirket din rolle som mor?

Jeg er blevet meget bevidst om, hvem jeg er, men det har givet mig en sårbarhed. Da jeg blev færdig med at amme, turde jeg for eksempel ikke drikke alkohol eller nærmest bare røre et glas, fordi jeg var bange for, at min søn skulle blive forskrækket. Det er jo vildt overdrevet, men jeg kunne ikke mærke, hvor meget der skulle til for at skade mit barn.

Hvilke bøger har gjort størst indtryk på dig?

Ayla fra ‘Hulebjørnens klan’ og Pippi Langstrømpe gav mig styrke og viste, at man kan gennemleve snart sagt hvad som helst og stadig ville livet. Det har været megavigtigt for mig. For nylig har jeg læst Marina Abramovics erindringsbog, hvor jeg fik lidt den samme oplevelse.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto