Lyskæder: 9 råd du skal læse

Så er det tid til at finde lyskæderne frem, men inden du lyser hele haven eller altanen op med den gamle julekæde, så får du lige nogle god råd med på vejen

Den mørke tid er tid for lyskæder. Der er intet som smukke lys i haven, på terrassen eller altanen, som lyser op på en mørk og regnfuld aften, eller når sneen har lagt sig på træer og buske, og lysene skinner gennem snefnuggene. Og så er der liiige det med sikkerhed, en elmåler der står helt rødglødende og en nabo der er træt af at soveværelset bliver oplyst af blinkende julekæder. Så nu kommer vi med en lang liste af gode råd til udendørs julelys.

1.

Brug kun udendørs lyskæder udenfor

Lyskæder der bliver sat op udenfor, skal være lavet til det. De er nemlig lavet til at kunne klare vind og vejr, og ikke mindst fugt og regn, det er nemlig ikke ligegyldigt, når vi taler om strøm og sikkerhed. En udendørslyskæde kan selvfølgelig godt blive brugt indendørs, men en indendørslyskæde kan IKKE blive brugt udendørs. Det samme gælder for kabler og samlemuffer.

2.

Brug kun godkendte lyskæder

Du kan få alt billigt på nettet, også julelys. Men vær opmærksom på om lyskæderne er CE-mærket. CE-mærket viser, at kæderne lever op til de Europæiske standarder og direktiver. Tænk på, at der specielt i asien bliver produceret billige varer, med falske CE-mærker, så vil du være tryg, så køb fra butikker og webshops, du ved du kan stole på.

3.

Tjek gamle lyskæder for slid

Har dine julelys nogle år på bagen, så tjek at ledninger og lys fortsat er intakte, så ledningerne ikke er blottede, halvt klippet over eller lignende.

4.

Køb LED lys

Hvis du har gamle lyskæder med glødepærer eller skal købe nye, så gå efter kæder med LED-lys, som har et lavt Watt forbrug. De er langt de mest energibesparende og har en meget lang levetid. Ifølge sparenergi.dk kan du spare 80% på din strøm ved at skifte lyskæden med glødepære eller halogen ud med LED.

5.

Pas på elregningen

Afhængig af hvor vild du er, så kan julebelysning godt være en dyr omgang. Det er derfor en god ide at regne dit elforbrug ud på julelysene, så du ikke får en grim overraskelse, når elregningen kommer
Sparenergi.dk kan du regne ud, hvor meget din lyskæde koster i el.

6.

Se lyset før du køber

Der findes mange forskellige farver lys. Hvidt lys er ikke bare hvidt, det kan spænde fra gule toner til helt blålige kolde farver. Så hvis du vil undgå at komme hjem med julelys, som slet ikke har den lysfarve du havde tænkt, så er det en god ide, at se lysene tændt.

7.

Brug tænd-sluk-ur og spar på strømmen

Køb en lyskæde med timer, eller invester i et tænd-sluk-ur, du kan sætte til. På den måde sikrer du, at lyskæden er slukket i dagtimerne og om natten, hvor ingen har glæde af dem. Du sparer strøm og undgår at bruge unødig energi. De fleste timere på lyskæder, kan indstilles, så de er tændt nogle timer om morgenen, slukket i dagtimerne, tændt igen om eftermiddagen og aftenen og slukket om natten.

8.

Træk ikke ledninger indefra

Træk ikke forlængerledninger inde fra huset og ud gennem døre og vinduer. Udendørslyskæder skal have strøm fra en udendørskontakt, og den skal installeres af en autoriseret elektriker. Der findes udendørslyskæder som er på batterier, det gør det nemt for dig, som ikke har en stikkontakt udenfor. De gør det også nemmere at ”drysse” lys ud over din have, altan eller terrasse.

9.

Tænk på dine naboer

 

Når du hænger dine lyskæder op, så tænk på dine naboer. Det er ikke alle, der ligesom dig kan se charmen i et massivt blinkene lysshow i fire forskellige farver. Tænk på om din oppyntning lyser direkte ind ad naboens vinduer. Det kan være en god ide at banke på hos naboerne og spørge dem om dine lys generer.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto