Sådan kan musik påvirke dit humør

Når vi lytter til musik, så frigiver hjernen et miks af stoffer, som påvirker vores humør. Læs med her, og find ud af hvad du skal høre for at frigive det kemiske boost af lykke.

musik

Har du opdaget, hvordan humøret stiger, når du skråler med på sangene i radioen? Det er din hjerne, der bliver påvirket af musikken. “Når vi lytter til musik, frigives der et spændende miks af stoffer i hjernen. Med den rigtige musik kan vi faktisk blive en lille smule lykkeligere på et splitsekund blot ved at lytte,” fortæller musikforsker Peter Vuust. Han er professor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin, hvor han leder grundforskningscenteret Music in the Brain. Her undersøger de, hvad der konkret sker i hjernen, når vi lytter til musik. Og det er ikke så lidt. Musik har nemlig den samme virkning på os som narkotika, om end musikkens virkning er mild og ufarlig.

Musik binder bånd

Den 53-årige musikprofessor, som også er udøvende jazzbassist, peger på to fremtrædende stoffer, der kan forklare, hvorfor musik gør os gladere. Et af dem er oxytocin, som bliver frigivet, for eksempel når en kvinde føder sit barn, og mælken løber til. Dette stof øger nærhedsfølelsen mellem mor og barn og binder stærke bånd mellem dem. Når vi synger sammen, sker det samme, og det er derfor, det har en lindrende virkning at synge i kirken, når vi går til begravelse.

Når vi lytter til den rigtige musik, rejser hårene sig på armene af os, og dopaminet
strømmer og gør os mere lykkelige

Den frigivne oxytocin skaber en samhørighed, som gør os i stand til at tackle sorgen, fordi vi oplever, at vi ikke står alene med den, forklarer Peter Vuust.

Sig det med sang

Det er ikke kun i sørgelige sammenhænge, at musikken er en magtfuld medspiller, når det kommer til at opnå samhørighed. Ifølge Peter Vuust afkoder vi de følelsesmæssige nuancer i en sang, helt ned til et halvt sekund efter at den er startet. Det er en langt hurtigere afkodning end den, vi foretager i almindelige samtaler, og det betyder, at musik er en genvej til hjertet mellem mennesker. “Musik formidler følelser umiddelbart, og det er en god måde at påkalde sig opmærksomhed på.

Normalt er det både svært at formidle sine følelser som afsender og at afkode dem som modtager, men begge dele lader sig nemmere gøre, når mediet er musik,” fortæller musikforskeren. Det forklarer, hvorfor det er så almindeligt at forelske sig i musikere. Hvad enten det er et kendt rockband på scenen eller en fyr med en guitar ved lejrbålet, oplever mange noget tiltrækkende ved den, der synger eller spiller. Dels er alles øjne ofte rettet mod personen, hvilket i sig selv gør ham eller hende attråværdig. Dels udtrykker han/hun en sindsstemning, som vi lynhurtigt kan sætte os ind i. På den måde føler vi en umiddelbar samhørighed med musikeren, og den samhørighed får vi naturligvis hurtigt lyst til at undersøge nærmere.

Hvem?

Peter Vuust er musikprofessor og leder af Danmarks Grundforskningscenter Music in the Brain på Aarhus Universitet. Han er jazzbassist og blev i 2014 nomineret til en DMA i kategorien bedste danske vokaljazzudgivelse sammen med sin kvartet og sangerinden Veronica Mortensen med albummet ‘September Song’.

Hvad?

Han forsker i alt, hvad der er af bonusser ved at lytte til musik – ud over at det lyder godt.

En kemisk belønning

Dopamin er et andet stof, som udskilles i hjernen, når vi lytter til musik. Det er et stof, som ellers udskilles, når vi gør ting, der er gode for os. For eksempel hvis vi spiser god mad eller har hed sex. Vi bliver lidt høje af dopamin, og det er et stof, som hjernen normalt frigiver som belønning, fordi vi har sikret vores sundhed og overlevelse. Derfor er det interessant, at det også udskilles, når vi hører musik. “Når vi lytter til den rigtige musik, rejser hårene sig på armene af os, og dopaminet strømmer og gør os mere lykkelige.

Hjernen belønner os for at lytte til god musik, og det skyldes blandt andet, at det befordrer magesøgning. Kvinder såvel som mænd kan finde på at skrige efter musikerne på scenen til koncerter, og musik får os til at føle os forståede og tætte på hinanden. Musik er ganske enkelt ofte en del af at finde en kæreste,” forklarer Peter Vuust.

Læs også: Du smitter andre med dine følelser

Hvad skal vi høre?

Tilbage står spørgsmålet om, hvad det er for noget musik, der gør tricket og frigiver det kemiske boost af lykke. Ifølge Peter Vuust er der ingen entydige svar – det afhænger nemlig af situationen: “For at komme i stødet og blive gladere på en træls dag, er det godt at lytte til musik, der er gang i, og som du føler inddrager dig. Det kan for eksempel være Michael Jackson eller noget lignende, som du kender godt. Der er ingen grund til at lytte til musik, som er ukendt for dig i den situation, for det skal ikke være krævende. Genkendeligheden er tværtimod rigtig god, når humøret bare skal i top.”

“Hvis du er melankolsk eller stresset og har brug for at slappe af, skal du lytte til mere langsom musik uden alt for meget, der skurrer. Det kan for eksempel være rolig klassisk musik.”

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto