Mandelmælk: Sådan laver du det selv

Mandelmælk kan ligesom sojamælk bruges som alternativ til komælk i din kaffe, til morgenmaden eller i din madlavning. Og så er det ret nemt at lave selv!

Mandelmælk på bord, omgivet af mandler

Er mandelmælk uundværligt i dit køleskab? Eller er du måske nysgerrig på, hvordan de forskellige plantealternativer til den traditionelle komælk smager? Så kan du trygt give dig i kast med at lave din egen mandelmælk fra bunden, for det tager ingen tid at lave selv.

Mange synes desuden, den færdige variant i supermarkederne kan være lidt for sød, men ved at lave den selv, kan du styre både sødme og tilsat smag.

Sådan laver du din mandelmælk selv

Til 1 liter skal du bruge:

  • 150 gram mandler
  • 1 liter vand
  • en knivspids salt
  • dadler
  • vaniljekorn

Sådan gør du:

  • Læg mandlerne i blød natten over – eller mindst otte timer – i en skål med rigeligt koldt vand. Du behøver ikke smutte dem, inden de sættes i blød.
  • Hæld vandet fra umiddelbart før, du laver din mandelmælk. Vandet skal ikke genbruges, så bare fyr det lige ned i afløbet i køkkenvasken.
  • Læg mandlerne i en blender sammen med 1 liter frisk vand og en knivspids salt. Vil du have en sød afrunding på din mandelmælk, kan du tilsætte et par udstenede dadler eller et drys vaniljepulver (eller begge dele)*. Blend alle ingredienserne godt i cirka fem minutter.
  • Læg et osteklæde eller en finmasket stof-ble i en si og filtrer pulpen fra. Nu har du den dejligste mandelmælk! Hæld herligheden på en ren patentflaske og opbevar din mandelmælk i køleskabet. Den kan holde sig i 3-5 dage på den måde.

* Prøv dig frem og find den smag, du bedst kan lide. Vil du have en kakao-variant, kan du tilsætte lidt sukker og kakaopulver.

Tip! Pulpen fra din mandelmælk skal du endelig ikke smide ud! Rør en skefuld i din havregrød, bland det i frikadellefarsen eller brug det i din brødblanding. Det giver både fylde og en dejlig smag!

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto