Maria Månson: “Man er hadet, indtil det svipper over, og så er man er uundværlig”

Første gang, hendes ansigt blev vist på skærmen, fik hun hug for at være for uerfaren, ung – og kvinde. I dag er Maria Månson den kulturvært, alle andre bliver sammenlignet med.

Mød Maria Månson, som har mødt stor kritik gennem sin karriere, men med stædighed og kampgejst som vært, har kæmpet sig til at blive en faglig målestok  for andre kulturprogrammer.

Hård start på karrieren

Som ny vært på ‘Filmselskabet’ for syv år siden fik Maria Månson skældud af flere omkring hende, og oplevede at andre syntes, at hun manglede autoritet til at agere ankervært.

“Jeg var selvfølgelig helt ny vært, og programmet skulle finde sine fødder, men jeg var overrasket over, hvor meget kritik der gik på mit køn og min alder og andre ting, som jeg ikke kunne gøre noget ved.”

Kritikken gjorde hende stædig. Så hun overforberedte sig, og når hun skulle anmelde en film af en instruktør, så hun alle instruktørens film fra ende til anden, for at være 100 procent inde i sit stof:
“Men jeg var hele tiden i forsvarsposition og slappede ikke af. Det var først efter et par år, at jeg begyndte at hvile i det og tænke, at jeg godt kunne have en meningsfuld samtale med et andet filmkyndigt menneske uden at vide alt.”

Og nu er Maria Månson klar til nye udfordringer, når hun i starten af august rykker en tur over til hovedkanalen DR1 som vært på kulturmagasinet ‘Gejst’.

Kulturelt skilsmissebarn

Kultur har altid fyldt meget for Maria Månson, og hun mener, at vi alle er en del af en historie og kultur. “Der findes ikke et liv uden kultur, det er bare et spørgsmål om, hvilken del af kulturen man dyrker,” fortæller hun.

Maria Månson er skilsmissebarn, og kultur i alle afskygninger fyldte meget i begge barndomshjem i Horsens:
“Min far og min morfar har begge formet mig meget. Mest i det popkulturelle, for vi så rigtig mange film. Og så kom jeg op på min morfars kontor hver dag efter skole og spillede computerspil.”

Læs også, hvordan du får bedsteforældrene mere på banen

Afholdende computerspils-narkoman

Glæden ved computerspillene har den i dag 39-årige Maria aldrig rigtig sluppet. I dag kalder hun bare sig selv for ‘afholdende computerspils-narkoman’. For med to børn under tre kan det være svært at finde tid til at dyrke det på den måde, hun elsker.

Maria Månson

“Min mand synes, jeg er totalt fjollet, når jeg gerne vil spille computerspil. Så kommer han med mad og vand og siger: “Det er altså 10 timer siden, du har spist og drukket.” Jeg ved udmærket godt, at jeg ikke kan styre det. Jeg skal have en weekend eller en uge, hvor jeg er alene hjemme, for alt andet bliver helt ligegyldigt, selv basale fornødenheder som mad og toiletbesøg og den slags,” fortæller hun med humor i stemmen.

Et smugkig i Maria Månsons hverdag

Kl. 9.15:

Jeg møder ind til pressevisning, og så ser jeg en film, der cirka varer to timer. Tænk, at jeg får løn for at lave noget så sjovt.

Kl. 11.30:

Når filmen er slut, kører jeg ud på DR og svarer lidt mails, og så er det faktisk tid til frokost. På kulturmagasinet ‘Gejst’ bliver det noget mere varieret med lange optagedage.

Kl. 13.00: 

Resten af dagen går med at skrive og researche anmeldelsen af filmen. Det kan enten være en soloanmeldelse, hvor jeg selv skriver alting ned, eller det kan være, jeg skal tænke anmeldelsen ind i en samtale med en gæst.

Kl. 16.30: 

Så henter jeg børn, tager hjem og leger lidt med dem, inden vi spiser ved 17-tiden, og bagefter skal de i bad og puttes.

Kl. 20.30

Jeg har et par timer, hvor jeg burde læse noget god litteratur. Jeg elsker for eksempel Paul Auster. Men ofte ender det med, at jeg ser en tv-serie med min mand, fordi jeg er for træt til noget som helst andet.

Maria Månson