Det har livet lært Martin Brygmann

Martin Brygmann har endelig regnet kvinder ud i en alder af 54 år, og så synes han, at det er en vigtig lære, at man skal mislykkes som forælder.

Martin Brygmann

Vi tog en god og dyb snak med skuespilleren Martin Brygmann om alt fra venskaber til sex og børn, og den 54-årige skuespiller havde i den grad nogle livskloge råd at dele ud af. Her fortæller han, hvad livet har lært ham om…

Humor

At man skal tage det meget alvorligt. Det er ikke nogen dans på Rhodos. Jeg fandt ret tidligt ud af, at jeg sagtens kunne få folk til at grine, fordi jeg havde et sjovt gummiansigt, men de færreste ved, at det faktisk var et værktøj, jeg opdagede, fordi jeg var helt vildt genert som barn. For at blive god til at være sjov skal man turde tage chancer. Det er en konstant leg med ilden, for der er ikke noget mere tåkrummende end at sige noget, der skulle være sjovt, i en stor forsamling, men som falder fuldstændig til jorden. Men den risikovillighed skal man have, og når det lykkes, så føles det som at kunne gå på vandet. Jeg har tit sagt noget, som er faldet fuldstændig til jorden, men det er det, det handler om. At turde træde ud på tynde isflager, som du ikke kender tykkelsen af, og ikke ved om kan bære. Hver dag træder jeg ud på isflager og tager chancer. For mig er det blevet det normale. Det er faktisk ikke længere angstprovokerende for mig at tage chancerne. Det er det tværtimod at lade være. Det ville være det samme som at stå stille og dø langsomt.

Om arbejde

At man skal blive ved, indtil man er færdig, og aldrig springe over, hvor gærdet er lavest. Du skal altid aflevere 100 procent. Det er besværligt, men så kan du også sove trygt om natten. Jeg går uendelig meget op i detaljen og er en rigtig pernittengryn, men med tiden har jeg lært at være mere fokuseret, når jeg arbejder. Med fem børn har jeg været nødt til at indse, at der er andet end arbejde, der banker på, og at livet er én lang prioritering. Og hvis jeg ikke skal være en fraværende far, der aldrig leger med sine børn, så er jeg nogle gange nødt til at gentage for mig selv, hvad en klog mand engang lærte mig: “Det bliver ikke nødvendigvis bedre, men det bliver anderledes.” Det har været en god læresætning for mig, når jeg har siddet med næsen nede i et stykke musik eller en sang og nørdet de mindste detaljer. Nej, Martin, siger jeg til mig selv, du er den eneste, der hører den lille ændring. Når jeg hører mine gamle sange, har jeg glemt, hvad mine mange overvejelser var, så det er godt, at jeg er blevet bedre til at sige, “nu er det godt nok.”

Om børn

At det er umuligt at være så god en far, som man har en drøm om at være. Det at få børn er lig med at svigte dem. Det er en inkorporeret ting som forældre, at man mislykkes. Dem, der tror, at de kan være perfekte forældre, har en lang vej foran sig. Jeg har lært, at man skal slå sig til tåls med, at man fejler. Dine børn vil altid stritte. Det er én stor afviklingsproces, fra du får dem, til du dør, men jeg har lært mig selv ikke at blive fortvivlet. Og så er børn det bedste i verden. De er så umiddelbare, og ens kærlighed til dem er så grænseløs. Jeg tilstræber hver dag at være til stede med mine børn, se dem i øjnene og tale med dem uden at tænke over, at jeg har en deadline i morgen.

Om venner

At det er rigtigt, det med, at livet er en togtur, og mennesker står på og af. Venner kommer og går – nogle får man med til endestationen, men det er okay, at nogle venskaber slutter. Der er ingen grund til krampagtigt at holde fast. Nogle venskaber er meget stærke men kortvarige, og det har jeg lært ikke er nogen dårlig ting. Som yngre var det en katastrofe, når et godt venskab sluttede, og det er da heller ikke omkostningsfrit og uden tårer i dag, men det er jo, fordi der er tale om stærke følelser, og de er gode at have, for så betyder det, at man lever, og at det betyder noget. Det er godt, man ikke er ligeglad, det er næsten det værste. Livet er ondt, og det er godt at give sig tid til at dyrke det, der smerter. Det er sådan, det er, det betyder bare, at man er i udvikling.

Om sex

At man skal give sig god tid – hvis det ikke lige handler om en quickie, men det andet er bedre. Der hvor man tager sig den tid, man skal tage. Og forspil er godt. Og så holder sex ikke op med at være godt, bare fordi man bliver ældre. Der er selvfølgelig noget med kroppens forfald. Præstationsevnen er ikke den samme, som da jeg var 25 år – gud ske tak og lov for det. Men i takt med det bliver intimiteten også vigtigere. Den får en større og større hovedrolle. Sex er i virkeligheden som en god vittighed. Det er ikke nødvendigvis kun pointen, der er sjov. Det sjove er også turen derhen. Det er oftest der, guldet ligger.

Om kvinder

Ikke en skid. Jo, jeg har lært, at kvinder vil have forståelse og ikke løsninger. Mænd tilbyder løsninger, når alt, kvinden beder om, er forståelse. De vil høres og ses, og som mand skal du signalere forståelse og fortælle hende med øjnene, at du lytter. Når kvinder gerne vil tale og gå rigtigt i dybden med tingene, vil de først og fremmest gerne have nærvær og intimitet, så der har jeg lært, at man skal klappe kaje, lytte og nikke. I 20’erne kunne jeg ikke finde ud af, hvad I ville have. Jeg blev så snotforvirret, men jeg har lært, at man ikke skal tage kvinden alt for alvorligt. Tidligere hidsede jeg mig op med kvinden. Så blev vi til to høns, der sad og kaglede. Og det gjorde intet godt. Så er det bedre, at man er mande-agtig og helt rolig. Allerhelst skal man være den rolige skovhugger med fuldskæg og behåret bryst, der tager kvinden i sine stærke arme og vugger hende blidt, imens man bygger et bord.

Om forhindringer

De er gode. Jeg ser forhindringer som en lille opgave, der bliver stillet en. Nogle ting kan selvfølgelig ikke bare lige overkommes, som sygdom eller død, men jeg tror på, at alle forhindringer og udfordringer udvikler én i en positiv retning. Der var lang tid i min ungdom, hvor jeg drømte om at spille ham den lækre førsteelsker i en film, indtil jeg en dag kiggede mig i spejlet. Jeg er jo slet ikke sådan en slags mand. Hvorfor affinder jeg mig ikke bare med at spille førsteelskerens gode, sjove ven? Det var en forhindring, jeg mødte, som begrænsede mig længe, men da jeg så det som en lille ting, jeg skulle overstå i mit hoved, blev mit liv meget lettere. Livet har lært mig, at man skal finde ud af, hvad der ligger lige til en, og arbejde med det i stedet for at tro, at græsset er grønnere som for eksempel førsteelsker. Det handler om at afsøge, hvad du har lyst til og er god til, og så gå den vej, selv om det kan være besværligt.

Se Martin Brygmanns Single Driving fra solodebuten ‘Bates Delight

Mere om Martin

Martin Brygmann er komiker, skuespiller, komponist og musiker.
Han er 54 år og far til fem børn fra 3 til 27 år.
I august udgav han sit første engelsksprogede soloalbum, ‘Bates Delight’, som han siger handler om alle de følelser, livet fylder ham med – lige fra angst til fryd.
I 2018 tager han på turné med sin musik i hele det ganske land.
Læs mere om, hvor du kan se ham på martinbrygmann.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto