11 gode råd til at få mere tid i hverdagen

Charlotte Højlund, mor til syv hjemmeboende børn, giver hendes bedste tips til at få mere tid med familien.

Mere tid - guide
At stille krav til dine børn og give dem pligter er sundt for dem, og så er daglige gøremål en god måde at være sammen på.

Charlotte Højlund er mor til syv hjemmeboende børn i alderen seks til 23 år. Hun er selvstændig journalist og forfatter til bogen ’Moar! Sådan får du hvilepuls i hverdagen’, hvor hun giver gode råd til en roligere hverdag. Her får du 11 af hendes bedste tips til at få mere tid med familien.

1.

 Tjek kun Skoleintra én gang om ugen.

Det bliver lynhurtigt en tidsrøver, hvis du hver dag skal tjekke beskeder om, at dit barn i næste uge skal have fem ting med i skole, der starter med M, og I skal huske at læse 20 minutter om dagen og og og… Du går ikke glip af noget vigtigt ved kun at tjekke ind én gang om ugen.

2.

 Lav regler for elektronikken.

Både vi voksne og børn bruger rigtig meget tid på tablets, smartphones og computere. Bliv enige om nogle regler, som gælder alle i familien, så jeres tid ikke bliver slugt af skærmene.

3.

Skru ned for fritidsaktiviteter.

Herhjemme hedder reglen, at hvert barn må gå til én fritidsaktivitet om ugen. Hvis det er fodbold eller håndbold eller andet i den dur, er der ofte træning flere gange om ugen, og så forsvinder alle hverdagene, hvis dit barn så også vil gå til spejder eller ridning.

4.

Vælg de lette løsninger.

Skip den store rengøring i weekend, og fjern i stedet de værste nullermænd og indtørrede havregryn med en klud – og hav det fedt med det, fordi du så i stedet kan bruge din weekend på dine unger. Køb frysepizza i stedet for at lave den selv, dine børn er ligeglade med, hvem der har haft fingrene i dejen. Spring i det hele taget over det lavest mulige gærde.

5.

Lav store portioner mad.

Når du skal lave pasta bolognese, så lav en kæmpe stor portion, så I kan spise det flere dage i træk eller putte det i fryseren. En god tommelfingerregel er at spise rester to gange om ugen, som kan varmes på ti minutter.

6.

Husk at samvær er mange ting.

Skovture og en tur i Tivoli er absolut ikke den eneste måde at være sammen på. Når I rydder op eller bager boller er I også sammen, og det er en rigtig god måde at få snakket sammen på over dagligdagens gøremål.

7.

Tag på indkøb sammen.

Hvis børnene ikke er for trætte, så tag dem med i supermarkedet. Så får I sludret sammen, mens I finder mælk og tomater.

8.

Stil krav til børnene.

Lad dine børn gøre så meget som muligt selv – rydde op, lægge deres brugte tøj i vasketøjskurven, folde det rene tøj, rydde af efter maden. Hvis du skal lave alt for dem, kan du nærmest ikke lave andet end huslige pligter, mens I får meget mere tid sammen, når de giver en hånd med. Børn vil gerne hjælpe, og du lærer dem også at klare basale opgaver.

9.

Udnyt tiden under fritidsaktiviteter.

Hvis det overhovedet er muligt, så lad dit barn selv cykle til og fra fritidsaktiviteterne. Hvis du er nødt til at tage med, så udnyt tiden, mens dit barn tonser rundt til badminton eller gymnastik. Du kan tage løbetøjet med og selv få motioneret eller drikke kaffe med den veninde, du ser alt for sjældent.

10.

Sæt familietiden i skema.

Hvis du uge efter uge føler, I ikke får brugt tid sammen som familie, så sæt fast én time af om ugen, hvor I spiller et spil, går en tur, eller hvad I nu har lyst til.

11.

Glem hvad andre gør.

Sammenligning med andre familier fører ikke til noget godt. Hvis du og dine børn er raske og glade, så er alt fint nok.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto