Mette Lindberg: “Målet med musikken har været at opleve verden”

Mette Lindberg er altid gået anderledes veje for at finde derhen, hvor hun gerne ville være. For hvis du ikke udfordrer dig selv, er der risiko for, at du gror fast, mener hun. Nu er den tidligere ‘X Factor’-dommer klar med ny musik med bandet The Asteroids Galaxy Tour.

Mette Lindberg venter i skyggen. Hun kan se, at teltet næsten er fyldt, men hun skal først derud om et øjeblik. Derude, hvor scenebrædderne knirker. Derude på Pavilion Junior under Roskilde Festival 2008, hvor det ubeskrevne band The Asteroids Galaxy Tour skal give koncert under opvarmningsdagene.

Rygterne er løbet i forvejen, så folk trækker ind i teltet i ly for solen. Mette er i mintgrøn top og leopardbukser, da hun indtager scenen. Efter få pip i mikrofonen ejer den lille sangfugl teltet. Bandet lægger Roskilde Festival ned den sommerdag for snart 10 år siden med sprøde beats, viltre fraseringer og med en tjekket tilbagelænet attitude.

En typisk hverdag i Mettes liv

10.00: Mette og Lars mødes i studiet på Vesterbro, sætter kaffe over og vender verdenssituationen.

11.00: Enten åbnes en helt ny sangsession på computeren, eller også arbejdes der videre på en melodi eller en tekst, som måske bliver vendt helt på hovedet i løbet af dagen.

13.00: Spiser frokost. Den står på klassiske rugbrødsmadder, hvilket vil sige æg med mayonnaise og tomat, leverpostej med agurk eller syltede rødbeder. Dette mikses gerne op med en ”lidt for sund salatblanding”.

13.30: Arbejder videre med musikken, indtil den falder på plads, eller indtil ordene ikke giver mening længere, og Mette eller Lars falder om.

16.00: Mette tager ofte 20 minutter med lukkede øjne på sofaen, mens Lars arbejder videre med produktionen eller redigerer i Mettes vokalindspilninger.

16.20: Alt efter energiniveau og deadlinekrav bliver der arbejdet videre indtil et sted imellem 18.30 og midnat.

En stor drøm

“Jeg var sindssygt nervøs,” husker den i dag 34-årige Mette Lindberg og smører et fjerlet grin ind under påstanden.

“Der var jo nærmest ingen, som kendte os i Danmark, så Lars (Iversen, som er gruppens producer og sangskriver, red.) og jeg følte virkelig, at vi skulle ud og vise, hvad vi kunne. Jeg husker det klart, som om koncerten gik godt, og jeg fik også råbt “Hvad så, Roskiiiilde” undervejs … Og så husker jeg egentligt ikke så meget mere! Vi var bare helt oppe at køre over at spille på festivalen, fordi det var en stor drøm.”

Verden som mål

Mette Lindberg lyder som hun gjorde for 10 år siden på Pavilion Junior. Hendes stemme er på forunderlig vis spids og rund på samme tid. Og Mette er mindst lige så meget til stede i rummet, som undertegnede var vidne til, at hun var på scenen dengang.

Samtidig er hun tilbagelænet, men også konstant med en sitrende energi over sig. Faktisk har hun været på noget af en livsturné sideløbende med alt rejseriet med The Asteroids Galaxy Tour, som snart udsender nyt materiale. Bandet har spillet overalt i verden, optrådt for det ene ekstatiske menneskehav efter det andet og ikke mindst spillet med kunstnere som Amy Winehouse, Katy Perry og Cee Lo Green.

“Målet har helt klart været at opleve verden. Lars og jeg anede jo ikke, at det kunne ske. Men da vi stod på Pavilion Junior, var det en vild følelse, fordi vi nu på en måde var brudt igennem og var til stede med vores musik. Både i Danmark og i udlandet.”

Læs også: Divya Das går efter drømmen

 Et rigtigt job

Sangerinden smiler for sig selv. Det er tydeligt, at hun lige nu er i et mentalt limbo mellem 2018 og 2008.
“Det er sjovt at tænke på, for dengang var det faktisk først lige gået op for mig, at jeg skulle være forsanger,” siger hun.
“Før det forestillede jeg mig egentlig, at jeg gerne ville være sangskriver, ikke stå i front på en scene. Det følte jeg mig alt for genert til.”

Mette Lindberg - Interview

Fra indiekunstner til X-factor dommer

Men i front må man sige, at Mette Lindberg har været lige siden. Efter tre succesfulde album med The Asteroids Galaxy Tour blev hun i 2016 tilmed én af frontfigurerne i Danmarks Radios mest succesfulde tv-koncept til dato. Det var dog lidt af et skridt at gå fra indiekunstner til vurderingsekspert i et talentprogram.
“Det var overhovedet ikke meningen, at jeg skulle være ‘X Factor’-dommer. Og jeg takkede også først nej, fordi jeg syntes, at de vindere, der kom ud af programmet, fik serveret et forvrænget billede af, hvad der ventede dem bagefter. Men jo mere jeg gik og tænkte over det, jo mere overbevist blev jeg om, at jeg skulle sige ja,” siger Mette og placerer pegefingeren grublende under hagen.

“For mig var programmet selvfølgelig en genial mulighed for at kunne sige, lige hvad jeg ville foran næsten to millioner mennesker hver eneste fredag. Jeg ville bruge det til at give deltagerne en masse musikalsk pondus bag scenen, og jeg ville først og fremmest var ærlig og vise dem, at det –ud over talent og personlighed – både kræver held, tilfældigheder og hårdt arbejde at blive stjerne på lang sigt.”

Læs også: 7 genveje til at undgå stress – og finde lykken

Nødvendig udvikling

For Mette Lindberg kan ‘X Factor’ bag kulissen – altså alt det, vi ikke ser på tv – sammenlignes med et utrolig langt koloniophold, hvor hun kommer virkelig tæt på mennesker, som hun hjælper med at få det stærkeste og bedste frem hos. De gode minder ved hun, at hun altid vil have med sig – især de helt særlige øjeblikke, hvor hendes deltagere pludselig gav slip og åbnede op for sig selv og deres musik og bare lod det hele eksplodere.

For det er lige netop det, som Mette selv har kæmpet med at kunne gøre igennem årene. Dette er dog blevet langt bedre, siden hun stillede sig i front for sit eget band. Nøglen til succes har været, at hun har turdet udfordre sig selv.
“Jeg kan godt lide at blive inspireret et nyt sted hen. Hvis man hele tiden laver det samme, så kan man risikere at gro for meget fast. Derfor var det også godt, at jeg blev dommer i ‘X Factor’, for så fik vi en kunstpause med The Asteroids Galaxy Tour. ‘X Factor’ handlede om, at jeg skulle give noget videre til mennesker, der skulle stå på en stor scene for måske første gang. Det fik mig til at reflektere over, hvordan jeg selv gjorde, og hvordan jeg egentlig mærkede mig selv. Identitet er en svær ting, når du hele tiden er parat til at lave noget nyt, men for mig er det min karakter som musiker, der er mig. Det er musik, der er mig, i hvert fald som det er lige nu,” siger Mette og rykker ud på stolen.

Fuld af selvtillid

Pausen med bandet dengang var tiltrængt, fordi inspirationen gerne skulle blive ved med at flyde. Det levede op til hendes mantra om, at der nogle gange skal ske noget nyt, for at du udvikler dig.
“Da jeg stod på scenen på Roskilde Festival for 10 år siden, var jeg slet ikke nær så fandenivoldsk, som jeg er i dag. I dag er jeg fri på scenen og bevæger mig og synger, ligesom jeg mærker det hele i momentet. Selvtilliden er kommet, sideløbende med at jeg har turdet give mig hen, give slip og turde være lige præcis den, jeg er.”

Mette Lindberg - interview

For mig at se behøver alting ikke være pænt for at være godt. Jeg finder glæde i det kantede.

Mette har altså flyttet sig de seneste 10 år. Samtidig med at hun stadig har stået fast. For hende handler musik også om samtale. Musik skal gerne fange mennesker på ét ben. Få dem til at holde balancen eller måske ligefrem få dem til at træde en ny vej med det andet.

“Det har været meget stort for mig at opleve, hvordan det er at have fans,” siger hun og klapper hænderne sammen.
“Jeg går altid ud på scenen for at give en musikalsk oplevelse, og for så vidt som muligt at gå i ét med publikum. Nogle gange har vi mødt folk, som fortæller, at de har brugt vores musik til at komme igennem hårde tider. Det er utrolig rørende at få den slags anerkendelse. Jeg bruger nemlig også selv andres musik til at komme i godt humør, til at føre mig igennem svære tider eller til at reflektere i blå tanker. Så jeg ved, hvad de mener.”

Total tryghedsnarkoman

I dag har hun og Lars fået et dansk pladeselskab, og det er vigtigt for dem begge.

“Ingen af os er flyttet ud af Danmark. Danmark er vores hjem. Vi bor i et land, som vi rejser ud af, men som vi også vender hjem til, når vi har optrådt. Jeg er total tryghedsnarkoman, og jeg kan godt lide at komme “rigtigt” hjem. Jeg kan godt lide smørrebrød, saltlakrids og skumfiduser, fordi det er simpelt. Jeg kan godt lide Danmark, fordi det er et dejligt og smukt sted at bo.”

Frihedsfølelse

Valgene i karrieren er blevet truffet med øje for, at de har skulle sende tryghedsnarkomanen Mette Lindberg ud ad en tangent, så hun kunne blive nervøs og usikker. For det er kun på denne udfordrende måde, at sangerinden har følt, hun har kunnet udvikle sig som menneske. Det ligger simpelthen dybt i sangerinden, at scenens skrå brædder aldrig må blive lige. Derfor dyrker hun også, at ting ikke må være for gode.

“Jeg kan godt lide det primale,” siger Mette og flækker over i et grin, der lyder både lyst, hæst og gennemtrængende.

“Som barn og teenager lyttede jeg til bands som Garbage og The Cardigans kombineret med Bob Dylans gedevokal og Björk og The Rolling Stones’ lyd. For mig at se behøver alting ikke være pænt for at være godt. Jeg finder glæde i det kantede. Det er vigtigt for mig, at jeg har det sjovt, men at jeg samtidig tager ting seriøst og tager ansvar. Jeg laver ikke musik og synger, fordi jeg kun synes, at det er sjovt, nej, jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være.”

Mette Lindberg om hendes karriere

Igen sidder sangerinden et øjeblik og skvulper rundt i en tankestrøm.

“Da jeg var yngre, tænkte jeg meget over, hvad andre tænkte om mig. I dag tænker jeg, at det ikke gør noget, hvis nogen ikke kan lide mig eller rynker på næsen over, hvordan jeg ser ud. Vi reflekterer over os selv underbevidst, når vi reagerer på andre. Det er vigtigt at anerkende, at vi har brug for at være forskellige og reflektere lidt mere bevidst for at skabe balance og blive bedre mennesker sammen og hver for sig.”

Mette smiler næsten forlegent et øjeblik. Så trommer hun sin finger et par gange ned i håndfladen, som om hun lige vil opsummere sin bandkarriere fra det seneste årti.

“Lars og jeg har som mål, at vi gerne vil føle os frie med det, vi laver. Vi har udsendt meget musik og spillet uendelig mange koncerter i de 10 år, vi har eksisteret, og vi føler os utrolig privilegerede. Det lyder måske skørt, men selv om vi ikke er et nyt band, så har jeg det, som om vi er i gang med en ny begyndelse.”

Blå bog

Mette Lindberg.

Født 2. december 1983 i Herlev.

The Asteroids Galaxy Tour blev dannet i 2007 af Mette Lindberg og producer og sangskriver Lars Iversen.

Bandet har udgivet tre album: ‘Fruit’ (2009), ‘Out Of Frequency’ (2012) og ‘Bring Us Together’ (2014) samt spillet koncerter verden over.

De har haft musik med i reklamer for Apple og Heineken samt musik med i tv-serier som ‘Gossip Girls’, ‘CSI Miami’ og ‘Suits’.

Det fjerde album bliver udgivet som singler – lige som en lang adventskalender.

Førstesinglen hedder ‘Surrender’ og er på gaden 23. marts.