“Der er intet bedre, end at se fru Hansen få sit glimt tilbage i øjnene”

I sit job som sosu-assistent og tillidskvinde har Dorte Blankensteiner dedikeret sit liv til at hjælpe ældre mennesker. Derfor ved hun, hvor vigtigt en velfungerende hverdag er - også når man bliver ældre. Og her er pension et vigtigt element.

Pensam
Dorte Blankensteiner har været sosu-assistent i 20 år og elsker sit fag.

Dorte Blankensteiner har hele sit liv kæret sig om andre mennesker og deres velbefindende både psykisk og fysisk. Så efter nogle år som klinikassistent besluttede hun sig i slut 1990erne for at forfølge sin drøm om at blive sygeplejerske. For at nå dertil var første skridt på vejen en uddannelse som sosu-assistent. Det åbnede en helt ny verden for Dorte Blankensteiner.
“Under min uddannelse gik det op for mig, at det var som sosu-assistent, jeg ville få den kontakt til mennesker, som jeg drømte om. I dag har jeg været i faget i snart 20 år, og jeg elsker det, fordi jeg hver dag føler, at jeg gør en forskel,” siger hun.

De ældre er ensomme

Dorte Blankensteiner startede ud i socialpsykiatrien, men har siden 2002 arbejdet på Strandhøj Plejehjem og Dagcenter i Espergærde. Hun er tilknyttet dagscentret, hvor der kommer ældre fra lokalområdet, som stadig bor hjemme, men dog har det så dårligt, at de har brug for hjælp til eksempelvis træning.
“Mange af de ældre er ensomme, men her får de et netværk. De tilbringer dagen hos os og får den hjælp, de har brug for, mens vi har fokus på vedligeholdende træning både individuelt og i grupper.

Respekt for livshistorie

Vi bruger naturen i form af vores træningshave, gåture til havnen eller i skoven, og udeforholdene fungerer både som træning og reminiscens, hvor de kan tale om gamle dage, og det er guld værd,” forklarer hun:
“Kort sagt gør vi det, der desværre ikke er tid til i hjemmeplejen, fordi vores kolleger har alt for travlt. Vores mål er at gøre de ældre så selvhjulpne som muligt, for det betyder meget, at man har indflydelse på sit eget liv – også når man bliver ældre. Derfor har vi stor respekt for vores ældres livshistorie – vi putter dem ikke i kasser.

De skal selv bestemme

Realiteten er nemlig, at den tidligere direktør skal behandles anderledes end damen, som har boet på en gård hele sit liv, for at de begge kan føle livskvalitet. Og derfor får de selv lov til at bestemme, hvad de har lyst til at lave, om det er at lytte til opera eller gå en tur ved havnen.”

Man skal brænde for det, når lønnen er lille, forholdene ofte svære og faget udskældt.

En aktiv alderdom

Dorte Blankensteiner føler, at hun har fundet sit kald i sosu-faget:
“Jeg sætter en stor ære i mit arbejde, for det batter. Der er intet bedre end at se fru Hansen gå fra at være trist og modløs til at smile og få sit glimt tilbage i øjnene. Det er det, som driver mig i et hårdt fag. For man skal brænde for det, når lønnen er lille, forholdene ofte svære og faget udskældt.”
For at få mest mulig indflydelse på sit fag, er Dorte Blankensteiner tillidskvinde og medarbejderrepræsentant i de indflydelsesrige kommunale MED-udvalg, for på den måde at kunne gå i direkte dialog med sundhedsforvaltningens chefer og politikerne.

De gode historier skal frem

“Og de lytter. Vores borgmester opfordrer os til at gå til hende, hvis der er ting, som spænder ben for vores arbejde, og vores centerchef har udbredt et motto, der hedder: Sig hvad du ser, og se hvad der ske. Det fortæller mig, at vi som sosu’er skal være bedre til at bede om anerkendelse og fortælle de gode historier om den vigtige forskel, vi gør for de ældre,” forklarer hun.

Hvordan ser hendes egen alderdom ud?

Arbejdet med de ældre har sat gang i tankerne hos 54-årige Dorte Blankensteiner. For hvordan skal hendes alderdom se ud? “Det er svært for mig at se, når ældre ikke har andet end deres folkepension – det er et meget hårdt liv. Jeg drømmer om et ældreliv, hvor jeg kan være aktiv og har råd til at rejse og leve.

Vidste du, at du med en arbejdsmarkedspension sparer op til pension gennem din arbejdsgiver, så du har et supplement til folkepensionen og ATP, den dag du stopper med at arbejde?

I mange år var jeg ikke opmærksom på det med pension – det var bare noget, FOA havde fikset gennem overenskomsten. Men som tillidskvinde har jeg indset, hvor vigtigt det er, at jeg har min arbejdsgiverpension hos PenSam,” siger hun:
“For det er ikke sikkert, at der er noget, der hedder folkepension, når jeg skal pensioneres, men så ved jeg, at jeg har min PenSam-pension. Samtidig er sosu-assistent et hårdt fag, og bliver man kritisk syg og må gå fra, er man på den, hvis man ikke har sparet op. Jeg taler derfor ofte med mine kolleger om vigtigheden af at have en pension. Det er din forsikring for et godt ældreliv.”

Hvad er en arbejdsmarkedspension?

• Med en arbejdsmarkedspension sparer du op til pension gennem din arbejdsgiver, så du har et supplement til folkepensionen og ATP, den dag du stopper med at arbejde.
• Men en pension hos PenSam er også et økonomisk sikkerhedsnet til dig og din familie i løbet af dit arbejdsliv.
• Bliver du kritisk syg eller skulle det værste ske, og du mister livet, har du eller din familie mulighed for at få en skattefri udbetaling.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto