12 tips: Hold nytår uden kvaler

Du vil gerne holde en supergod nytårsaften, som dine gæster sent vil glemme. Sveder du allerede lidt ved tanken, om alt det der skal planlægges? Bare rolig. LIME giver dig tips til en skøn nytårsfest lige her.

Nytårsfest - guide

Du har inviteret gæster til nytårfest og glæder dig. Alligevel er du også en lille smule stresset, for det skal jo være en god aften, som lever op til at være årets sidste fest. Men inden du bliver helt udmattet af at tænke på forberedelserne, så læs med her. Vi giver dig nemlig 12 tips, så du kan være værtinde og holde en super aften uden at dejse om af udmattelse, inden klokken slår tolv.

1. Skru ned for forventningerne

For mange skal nytårsaften være årets fest. Men ingen aften kan leve op til en forventning om at være årets bedste – med den lækreste mad, den perfekte brandert, de bedste gæster og de sødeste børn. Skru lidt ned for forventningerne, og glæd dig i stedet til en hyggelig og festlig aften med dine yndlingsmennesker, og nyd at I netop på årets sidste aften gør jer lidt ekstra umage for hinanden.

2. Pynt op med konfetti – dagen før

Du kan hurtigt købe dig fattig i glitrende serpentiner, bordbomber og tudende nytårshorn, men mindre kan også gøre det. Faktisk er god gammeldags konfetti i flotte farver noget af det mest festlige. Tag et par timer dagen før sammen med dine børn, hvor I hører god musik, hygger jer og laver konfetti. I kan for eksempel klippe en masse store cirkler ud af farvet papir og lave én kæmpestor konfettivæg i stuen. Tag også hulmaskinen, og klip en masse mini-konfetti. Fyld konfettien i gamle tændstikæsker, som I pakker ind i flot papir, så hver nytårsgæst får sin egen konfettiæske at kaste rundt med. Det sidste konfetti kan I putte i balloner, inden I puster dem op, for at fuldende konfetti-temaet. Det er nemt, billigt og ser superflot ud!

 

3. Nem kransekage, der smager forrygende

Det er i virkeligheden utrolig nemt at bage din egen kransekage, og så er det et rigtigt hyggeprojekt dagen før nytårsaften – og en smart måde at få brugt det sidste af julens lækre marcipan.

Faktisk skal du kun bruge tre ingredienser:
500 g rå marcipan
100 g flormelis
3 æggehvider

Sådan gør du:

Rør flormelis og æggehviderne sammen, og ælt massen ind i marcipanen lidt af gangen, indtil den er ensartet og blød. Form derefter kransekagerne til 12 aflange stykker, og lad dem tørre i 30 minutter. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 8 til 10 minutter. Lad dem køle af, og pynt med hvid glasur. Voila!

Tip! Har du lidt nougat i overskud, er det også lækkert at fylde små stykker nougat ind i dine kransekager.

4. Undgå at svede i køkkenet hele dagen

Med mindre du er den sjældne superrace med tårnhøj stresstærskel, der elsker at jonglere med gryder, potter og pander, lige inden gæsterne træder ind af døren, så gør det nemt for dig selv. Aftal med dine gæster, at du står for hovedretten, hvis de hver især tager den ultimative forret og dessert med. På den måde kan I kræse om jeres ene ret, så det bliver ekstra lækkert, og du kan i stedet bruge nytårsdag på at slappe af, dække et fint bord og tage et langt bad. En oksemørbrad er for eksempel den perfekte hovedret, så du får lige en skøn opskrift på oksemørbrad med kantarelsauce, kartoffelpuré og syltede rødløg her

5. Skønne – og nemme – snacks til nytårstalen

Når klokken slår 18, lyder det traditionelle startskud for Dronning Margrethes nytårstale. Hav champagne, børnechampagne, glas og servietter klar – og server en lille, hurtig haps, der nemt kan spises med fingrene. Hold det simpelt, for det er jo tid til den store nytårsmiddag lige bagefter. Køb for eksempel en bakke blinis, og server dem med en skefuld cremefraiche og lidt stenbiderrogn til de voksne og en skefuld syltetøj til ungerne. De synes kun, det er hyggeligt at få ’det samme som de voksne’ sådan en aften.

6. Lad det boble!

Ingen nytårsaften uden bobler. Den perlende og liflige drik er uovertruffen til mad, så hvorfor ikke gå all in og drikke champagne under hele middagen? Gå efter en frisk Blanc de Blancs på ren Chardonnay til forretten – den er nemlig perfekt til skaldyr og mager fisk. Vælg en rosé-champagne til oksemørbraden, og gå efter en demi-sec til desserten, da det er den sødeste type bobler. Skål!

7. Magisk fyrværkeri

Det er ikke noget så smukt som at stå i december-kulden og kigge op på den sorte nattehimmel, der bliver oplyst af guldregn og fyrværkeribuketter i alle farver. Men det er også noget af en jungle, for hvad skal du vælge? Og er den store raket til 499 kroner virkelig alle pengene værd? Drop raketterne, og vælg i stedet et godt batteri. Det skal bare tændes én gang, og der er tænkt over rækkefølge og effekt, så kan alle stå og nyde det. Husk også sikkerhedsbriller og masser af stjernekastere, knaldperler og hundeprop-pistoler til ungerne. De elsker det!

8. Lav en personlig nytårsquiz

Det er efterhånden blevet en tradition med diverse nytårsquizzer, der kigger tilbage på året, der gik. Tag skridtet videre, og forbered en personlig nytårsquiz til dine gæster, der måske handler om, hvad der er sket i netop jeres familie eller vennekreds. Brug quiz-appen Kahoot til at oprette din egen quiz, så kan alle dine gæster nemt og hurtigt spille med på deres telefoner. Et hyggeligt lille indslag mellem retterne. Hent Kahoot til Android her og iOS her.

9. Sig tak!

Der er noget højtideligt og fint over årets sidste dag. Det er i aften, I siger farvel til 2017 med alt, hvad det har bragt. I stedet for at fjolle rundt med nytårsfortætter, I alligevel ikke kommer til at holde, kan I tage en lille runde om bordet, hvor I hver især fortæller, hvad I har været mest taknemmelig for i 2017.

10. Lækre drinks – også til ungerne

Et par rigtig gode drinks er med til at gøre nytårsfesten til en skøn oplevelse – og det behøver slet ikke at være så svært, som du måske tror. Vælg en eller to gode drinks med få ingredienser.

Til de voksne kan du for eksempel servere:

Royal Mojito: 5 cl mørk rom, 3 cl limesaft, 2,5 cl sukkersirup og 1 tsk. rørsukker – top med champagne. Server den i et lavt drinksglas med et frisk mynteskud.

Dark n’ stormy: 5 cl mørk rom, 1 cl limesaft – top med ginger beer. Server den i t højt glas med en limeskive.

Ungerne skal ikke snydes for et par gode børnedrinks:

Laber larve: 2 dl cola, 1 cl solbærsaft og 1 cl karamelsirup. Server drinken med sugerør og en paraply med labre larver på.

Filur: 1 dl appelsinjuice og 1 dl rød sodavand. Server drinken med en appelsinskive, sugerør og paraply.

11. Let’s dance!

De sjoveste nytårsfester ender med dans på bordene, så det er ret tjekket, hvis du sørger for at have en dansabel playliste klar inden festen. Mix endelig gamle hits med nye, så alle kommer op af stolene. Her er et par forslag:

DJ Khaled – Wild Thoughts
Rihanna – Diamonds
Michael Jackson – Don’t Stop Til You Get Enough
Shaka Loveless – Tomgang
Destiny’s Child – Survivor
Ed Sheeran – Shape of You
Pointer Sisters – I’m so Excited

12. Dagen derpå …

Tænk fremad, og sørg for, at I har masser af gode ting i huset til 1. januar.  Det gælder om at have fyldt op med cola, juice, chips, frisk frugt og hvad dit og familiens hjerte ellers begærer. Lad børnene daffe rundt i nattøjet hele dagen, leg med julegaverne, se en film sammen, gå en tur rundt i de tomme gader, og nyd ellers bare at lave absolut ingenting. Det er den bedste måde at tage hul på et spritnyt år på.

Godt nytår!

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto