Æblekage med sprød crumble

Et æble om dagen holder doktoren for døren - og så smager de himmelsk (og lidt syndigt). Prøv denne gammeldags æblekage med hjemmeristet sprød crumble.

æblekage

Ingredienser

  • 1 kg Belle de Boskoop-æbler
  • 2 spsk. vand
  • 1 vaniljestang
  • 50 g rørsukker
  • _
  • Sprød crumble:
  • 25 g smør
  • 200 g femkornsblanding (Urtekram)
  • 2 spsk. hasselnødder
  • 2 spsk. valnødder
  • 2 spsk. mandler
  • 1 tsk. kanel
  • 1 dl honning
  • _
  • Desuden:
  • ½ ltr. piskefløde
  • 1 glas godt solbærsyltetøj

Lige nu smager de danske æbler bare rigtig dejligt, og har du æbler fra egen have, så er det bare om at komme i gang med at få dem spist. Desserten her ser fin ud, hvis du anretter den i glas, men du kan selvfølgelig også vælge at bruge en stor serveringsskål i stedet.

Æblekagekompot

Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i grove stykker. Læg æblerne i en gryde med vand. Flæk vaniljestangen, og læg den i gryden sammen med rørsukkeret. Kog æblerne under låg ved svag varme, til de er møre, cirka 30 til 40 minutter. Afkøl æblekompotten.

Prøv også: Æblechips med mynte

Sprød crumble

Smelt smørret på panden, tilsæt alle flager og nødder samt honning. Rist det hele i cirka otte til 10 minutter, til det er sprødt, mens du rører hele tiden, så det ikke brænder på. Pisk fløden til skum. Læg æblekompot i en stor skål eller seks glas efterfulgt af et lag solbærsyltetøj og flødeskum. Drys til sidst med crumble, og server.

Vidste du, at … hver dansker i gennemsnit spiser cirka 20 kilo æbler om året, og at vi samlet set indtager knap 100 millioner kilo æbler?