Pirogger med lækkert fyld

Tre halve rugbrødsmadder med pålæg bliver hurtigt trivielt til frokost - pift ungernes (og din egen) madpakke op med sunde, lækre pirogger.

Pirogger med 2 slags fyld

Ingredienser

  • 3 dl minimælk
  • 25 g gær
  • 1 stk. salt
  • 500 g. hvedemel
  • 1 æg til pensling brødform på 2 liter
  • -
  • 1 portion grunddej (ingredienser herover, se opskrift)
  • Lidt mel til bordet
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • 2 dl skinke i strimler/tern
  • Kogt kylling i tern
  • 1 dl revet ost
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

Lys grunddej til sandwichbrød

Sandwichbrød, boller, pølsehorn, madmuffins og meget mere. Det er alt sammen bagværk, hvor du bruger denne basisopskrift. Det er super nemt, for sådan skal det være at lave madpakker.

1. Lun mælken, og rør gæren ud heri.
2. Tilsæt salt, og rør sammen.
3. Tilsæt melet lidt ad gangen.
4. Ælt dejen godt igennem, enten med hænderne eller på maskine (dejen skal være let klistret).
5. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 30 minutter.
6. Rul dejen fladt ud med en kagerulle i den længde, din form har.
7. Fold begge sider ind til midten, og læg dejen i bunden af en smurt form med samlingen nedad.
8. Dæk formen med et viskestykke, og lad dejen hæve, til den når op til kanten.
9. Pensl brødet med sammenpisket æg.
10. Bag brødet i en forvarmet ovn ved 210 grader i cirkaca. 30 minutter.

Læs også: Krebinetter og flødekogte gulerødder med estragon

Pirogger med fyld

1. Lav lys grunddej frem til trin 5.
2. Drys lidt mel på dit bord.
3. Lav en lang pølse af dejen.
4. Skær den ud i 15 stykker.
5. Rul hvert stykke ud til en flad cirkel med en kagerulle.
6. Fordel en smule tomatpuré, skinke og ost på den ene
halvdel af dejen.
7. Fold den anden halvdel ind over fyldet.
8. Brug en gaffel til at prikke hele vejen rundt i samlingerne,
så de sidder godt sammen.
9. Pensl med sammenpisket æg.
10. Bag piroggerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i 12-15
minutter.

Tip!

Ønsker du et grovere brød, kan du udskifte op til 250 gram af hvedemelet med grovere typer, for eksempel fuldkornshvedemel, grahamsmel eller rugmel. For hver 50 gram mel, du udskifter, skal du lade dejen hæve fem minutter længere. Du kan også tilføje et par håndfulde revet gulerod eller squash for at få et mere saftigt brød. Ønsker du et mere luftigt brød, kan du tilsætte 25 gram flydende smør til dejen – lun det sammen med mælken.

Opskriften er fra bogen ‘Sunde madpakker’ af Kaja Nymand, der ud over inspiration til madpakken også giver dig opskrifter på basisbrød, små snacks og fin indpakning. Fra Lindhardt og Ringhof, 199 kr.

Sunde madpakker