Ekspert i overvægtige børn: “Det er ikke forældrenes skyld!”

Er dit barn overvægtig, skyldes det ikke, at han eller hun har ryggrad som en regnorm. Eller at du har svigtet som forældre, siger børnelæge Jens-Christian Holm.

Overvægtige børn - ærlig talt

Kroppens fedt er langt hen ad vejen god, givende og livsnødvendig for os. Men for mange af de personer, som er så uheldige at være udstyrede med det, vi i dag kalder dårlige gener, går fedtmassen på et tidspunkt fra at være god til at være sygdomsgivende.

Jens-Christian Holm er overlæge i børnesygdomme, forsker og står bag den banebrydende behandlingsform Holbæk-modellen, som er målrettet overvægtige børn og unge. Han vurderer, at der er et sted mellem 50.000 og 100.000 overvægtige børn i Danmark. “Men det er i princippet ligegyldigt om tallet er 10.000 eller 100.000. Det er alt for mange uanset hvad.”
For at forstå en af Jens-Christian Holms vigtigste pointer, tager han os med tilbage til middelalderen.

Det er ikke Guds straf

“I 1352 hærgede pesten og folk døde som fluer. Forestil dig, at du får pest, bliver sort og lider i otte dage. Og mens du er døende, får du at vide, at det er guds straf, fordi du har syndet.

Hvem er Jens-Christian Holm?
  • Han er bl.a. forskningsansvarlig overlæge i pædiatri (børnesygdomme).
  • Leder af Enheden for overvægtige børn og unge Børneafdelingen på Holbæk Universitets Hospital.
  • Står bag behandlingsmetoden Holbæk-modellen, der beskrives i bogen ”Det bedste for barnet – kampen mod overvægt,” der udkom i november.

Se mere på jenschristianholm.dk

Det troede man dengang. I dag står vi i en lignende situation: vi har ikke forstået den afgørende grund til, at der er så mange overvægtige.”
Mere end hver anden dansker over 15 år er overvægtig, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Det handler ikke om motivation

Fedtmassen hos overvægtige er ikke en neutral størrelse. Den står i ledtog med kroppens hormonsystem, som aktivt forsvarer og bevarer fedtmassen. Det betyder, at den overvægtiges krop aktivt modarbejder ethvert forsøg på at tabe sig og forblive slank. Det er med andre ord usædvanligt hårde odds, den overvægtige er oppe imod.

Fedtet forsvarer sig

“Den kendsgerning ændrer alt. For mange tror stadig, at den overvægtige bare skal være motiveret for at spise mindre og bevæge sig mere for at tabe sig. Men det er forkert! Præcis lige som det i middelalderen var forkert at tro, at det var guds straf, der var skyld i pesten. Når man forstår, at fedtmassen forsvarer og bevarer sig selv, handler det ikke om motivation. Men om at overvægt er en kronisk sygdom,” siger Jens-Christian Holm.

Hvis vi ikke forstår, hvor svært det er at bryde ud af ”overvægtens fængsel,” er det børnene, der betaler prisen.

Ny forståelse for overvægt

Han opfordrer alle – fra individ til samfundsniveau – til at forstå, hvad overvægt er.
“600 år efter pesten, fandt man ud af, at den skyldtes bakterier og at man kunne behandle sygdommen rationelt med antibiotika. Der skete et paradigmeskift. Og på samme måde argumenterer jeg for et paradigmeskift. Hvor vi ikke svigter de overvægtige ved at snakke om manglende motivation, for det medfører kun skyld, skam og selvbebrejdelser. Men hvor vi taler om og behandler overvægt med samme seriøsitet som andre kroniske og livstruende sygdomme.”

Forældre vil altid det bedste for deres barn

Hvis vi ikke forstår, hvor svært det er at bryde ud af ”overvægtens fængsel,” er det børnene, der betaler prisen. Overvægtige børn er ofte ensomme og deprimerede. Og de har en stor risiko for forhøjet blodtryk og kolesterol, fedtlever og søvnapnø. Og får de overvægtige børn og unge ikke den rette hjælp i tide, går de talløse meget alvorlige og livstruende sygdomme i møde som voksne. Og de risikerer at dø for tidligt, ifølge Jens-Christian Holm.
Han står bag bogen “Det bedste for barnet,” der beskriver på Holbæk-modellen og anbefaler en række effektive og enkle regler, det overvægtige barn skal leve efter sammen med sin familie.

Hvilken rolle spiller forældre i forhold til barnets overvægt?

“De er årsagen til deres børns overvægt. For de har givet dem generne, de står for opdragelsen og den måde, de lever på derhjemme. Det er en triviel indsigt, som egentlig er uinteressant, for selvfølgelig har forældrene det. Min påstand som børnelæge er, at forældre altid gør det så godt, de kan. Og forstår man dét i stedet for at slå forældrene i hovedet og giver dem indsigt og redskaber, har de en reel chance for at ændre livsstil,” siger Jens-Christian Holm.

Hvilke fejl begår forældrene?

“Det behøver jeg ikke remse op. Det handler om, at der ikke bliver sat grænser og sagt nej. Det er meget komplekst. Og det har noget med vores tidsånd at gøre. Se på de uansvarlige værdier i reality-verdenen, der bliver givet videre til de unge mennesker, der bliver forældre i overmorgen. Det er store samfundsproblemer, vi bliver nødt til at stille skarpt på. Hvor skal vi hen? Hvilke værdier, skal vi bygge vores samfund på? Skal vi bare lade stå til og grine af reality-fjernsyn, hvor de mennesker, der er allermest uansvarlige, får allermest opmærksomhed? At pege fingre af de enkelte forældre er helt komplet talentløst.”

Alle bør tage et ansvar

Jens-Christian Holm nægter at give et par korte konkrete råd til forældre med et overvægtigt barn. Der skal mindst 20 råd til, også når det handler om forebyggelse. Men at bruge sin intuition er et godt sted at begynde.
“Du og jeg og de fleste forældre i verden ved godt, hvad der er det bedste for barnet. Det er ikke sodvand, sukker, slik, juice, Fast Food, inaktivitet, ensomhed, stigmatisering, strækmærker, depression, social udstødelse og diskrimination. Hvad er det så? Det er nærende kost og motion, så man sikrer sit barn normal vækst og udvikling.

Hvad er det bedste for barnet?

Alle forældre, journalister, skolelærere og sundhedspersonale bør hver dag spørge sig selv, hvad der er det bedste for barnet.”
Fordi børn er umyndige og lever i deres omgivelsers vold, er det op til os voksne at tage stilling og sætte det, Jens-Christian Holm kalder en ordentlig ramme, der hviler på ansvarlige værdier.
“Ved du hvad, jeg synes? Jeg synes, vi skylder vores børn det, fordi vi lever i et rigt demokrati med muligheder. Men vi sløser det væk som sand mellem fingrene. Og det er ikke godt nok!”

Børnelægens råd til forældre med et overvægtigt barn
  • Drop selvbebrejdelserne. Overvægt er ikke et spørgsmål om manglende motivation. Overvægt er en kronisk sygdom, hvor fedtmassen aktivt forsvarer og bevarer sig selv. Derfor kan I have brug for professionel hjælp til at få indsigt og redskaber til en permanent livsstilsændring for hele familien.
  • Træf sunde valg hele dagen hver dag. Alle forældre vil deres barn det bedste og ved godt, hvad der er det bedste for barnet. Er du i tvivl, kan du stille dig selv spørgsmålet: Hvad er det bedste for barnet? Træf så det valg, der er bedst. Og hold fast. Igen og igen.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto