Påskepynt: 7 ideer til dig og dit barn

Påskepynt er hyggeligt at lave sammen med dine børn. Her får du 7 kreative idéer til at gøre påskepynten lidt sjovere og mere personlig.

Påskepynt - Maling på påskeæg

Snart banker påsken på døren, og det betyder i mange familier, at vi pynter op med æg, gækkebreve og pynt i påskens (skrigende) farver.

Lad påskestemningen sprede sig med fint hjemmelavet påskepynt, som du kreerer sammen med ungerne, og glæd dig til de mange hyggelige påskedage, der venter forude.

Her får du 7 kreative DIY-tips til at bringe påsken ind i hjemmet.

1. Gæk, gæk, gæk…

Ingen påske uden søde, hjemmelavede gækkebreve. Gækkebrevet er en gammel dansk tradition, som går helt tilbage til 1600-tallet og har fået sit navn, fordi det oprindeligt indeholdt en lille vintergæk – denne kan du let plukke i naturen og sætte fast i papirets mønster, for at tilføre brevet en fin detalje.

Hjælp dit barn med at folde et stykke papir og klippe smukke mønstre heri. Når du kreerer papirklip, er mønstersakse, hulmaskiner og hobbyknive, dine bedste venner. Mønstersaksene skaber en fin struktur, hulmaskinen kan bruges som huller til øjne eller prikker på påskeæg og hobbykniven gør det let at lave små, fine detaljer i gækkebrevet.

Derefter er det frem med tusser, glimmer og kontrastfarvet papir, som du kan lime mønsteret fast på. Husk at finde på nogle søde gækkerim, som ungerne synes er sjove, og som passer til dem. Send derefter brevet til en, som dit barn holder af og sats på, at personen ikke gætter, hvem brevet kommer fra, så der falder påskegodter af.

Tip! De flotte gækkebreve kan også bruges til påskepynt i hjemmet. Hæng dem op på vinduer, en fin snor med æg og perler på, eller skab et fint påskehjørne et sted i hjemmet med dekorationer og gækkebreve.

2. Påske(sk)æg for de lidt større børn

At puste og male æg er en uundgåelig påsketradition! Ønsker du at gøre lidt ekstra og anderledes ud af påsketraditionen i år, skulle du og ungerne måske kaste jer ud i disse fine glimmerskaller!

OBS! Denne form for påskedekoration er for de lidt større børn, da skallerne kræver tålmodighed, og børnene er nødt til at være varsomme med de varme remedier.

Du skal bruge:

 • Almindelige hønseæggeskaller
 • Varmepistol
 • Embossing ink
 • Embossing pulver
 • En lim velegnet til glitter
 • Glitter

Sådan gør du:

 • Skyl æggeskallerne og lad dem lufttørre.
 • Dup ydersiden med versa mark (embossing ink) og drys embossing pulver på.
 • Smelt pulveret med varmepistolen og lad det afkøle. Gentag processen.
 • Når æggeskallerne er kølet af, pensl da ægget indeni med et godt lag lim, fyld godt med glitter i, og sørg for at hele indersiden er dækket af glitter.
 • Lad skallerne tørre igen, og drys til sidst det overskydende glitter af.

Regn med, at der er glitter og embossingpulver over det hele, men glimmerskallerne er et virkelig hyggeligt projekt, som dog skal gøres med en voksen ved roret, da varmepistol og embossingpulver bliver meget varmt.

Tip! Æg kan males og pyntes med glimmer, men for lidt ekstra sjov, som poderne vil elske, så prøv med den såkaldte marmorerings-teknik, hvor du hælder maling i vand og dypper de pustede æg heri.

3. Påskeklip for de mindste

Lad de mindste være en del af påskepynten og tag påskeklip til et andet niveau. De små hænder og fødder tegnes af og klippes i farvet pap. Form og pynt udklip til påskekyllinger, påskeliljer, forårsblomster eller søde gulerødder.

Hæng pynten op i vinduet, evt. i snore med perler på, på køleskabet eller som bordpynt til årets påskefrokost.

4. Ud i naturen

Når det er forår, kan det være så fint at bringe lidt af naturen indenfor. Find påskeblomster i haven, flotte fjer fra fugle eller høns (perlehøns har særligt smukke fjer), blade, kastanjer, mos og andre fine ting, du kan lave naturpynt af.

Kastanjer kan blive til små kyllinger eller får. Kogler til søde kaniner. Nysprugne grene, gerne i birk, kan du sætte i en stor gulvvase og pynte med påskeæg og fjer.

Du kan også lave fine påskekreationer som denne, hvor falske æg er bundet til en snor og hængt fast til en gren, som er lagt oven på en fin glasvase med mos og æg i bunden.

Brug påskedagene på at tage en tur i skoven og plukke fine blomster som for eksempel anemoner, lærkesporer og kirsebærgrene, som du kan bruge til at pynte op med til højtiden.

5. Søde karsedyr

Disse fine karseglas laves nemt og enkelt ved at farve vat med frugtfarve, klippe øjne, næb/snude og pynte med udklippede kaninører og en pompom som hale, eller en gul fjer på toppen i kyllingens tilfælde. Karsevennerne toppes med karsefrø og er lette og hyggelige at lave med de helt små.

6. Påskelam af perler

Hamaperler er meget brugt for tiden, og sammen med lidt materialer, som du sikkert allerede har i hjemmet, kan du og ungerne sammen kreere hvilken som helst påskefigur. Disse skøre, skæve, tyndbenede får med store fødder er både sjove og søde.

Det skal du bruge:

 • Hamaperler i den ønskede farve (gule eller lyserøde får er også søde)
 • Bagepapir
 • Ståltråd
 • Kraftigt karton (her kan evt. bruges paprør fra toiletpapir eller køkkenrulle)
 • En tynd tusch
 • Almindelig hvid lim eller en limpistol eller dobbeltklæbende tape

Sådan gør du:

 • Klip to stykker ståltråd i en længde på cirka seks centimeter og fold dem på midten. Buk herefter to omvendte L’er.
 • Læg perler på bordet og dan af disse en fårekrop. Læg benene ind imellem perlerne i bunden af kroppen.
 • Bag kroppene i 10 til 15 minutter ved 200 grader – eller til fårets krop er smeltet sammen. Lad dem køle af.
 • Fårenes øjne laver du også af smeltede perler. Her lægger du to perler tæt ved siden af hinanden – når øjnene smelter sammen, får de sjove og udtryksfulde faconer. Du kan sagtens have øjne og kroppe på samme plade.
 • Klip små runde hoveder med ører til fårene. Øjnene limes herpå med almindelig skolelim, munden tegnes med en tynd tusch.
 • Hovederne kan limes på med almindelig skolelim, men det holder bedre med en varmepistol eller dobbeltklæbende tape.
 • De små påskelam kan hænges op i snore, få en køleskabsmagnet limet bagpå eller udgøre en sød detalje ved bordpynten til årets påskefrokost.

7. Påskekunst

Påskens faste tradition er at male på æg, men hvorfor ikke også forvandle gammelt, kedeligt interiør til påskepynt ved at male det i fine farver?

Find lysestager, kopper, glas, æggebægere og andre gamle, henlagte ting frem, og lad poderne genskabe det til personlig påskepynt, som du kan tage frem år efter år – eller måske forære til bedsteforældrene?

Tip! Hobbymaling købes billigt i diverse hobbyforretninger. Du kan også bruge glas- eller porcelænstusser, som kan være lettere for børnene at håndtere.

Artiklen er udgivet første gang 1. marts 2018.
Opdateret 12. april 2019.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto