5 tip: Sådan sikrer du alle i familien

Bor du sammen med din udkårne uden at være lovformeligt gift, så læs med. Her får du svaret på, hvordan du kan sikre dig, din partner og børnene bedst, hvis I går fra hinanden, eller den ene af jer dør.

Sikkerhed-og-testamente

Det er en lille smule svært at sige: Skat, jeg vil gerne have lavet et testamente, hvis vi nu engang skal skilles. Gør alligevel dig selv den tjeneste at få styr på formaliteterne, så alle er sikret- både hvis I skulle bliver skilt, eller én af jer dør.

Få lavet det testamente!

I den danske lovgivning får I som kærester ikke automatisk arveret, hvis den ene i forholdet går hen og dør. Det er en farlig misforståelse at tro, at I som kærester automatisk arver hinanden efter eksempelvis to år. Hvis I ejer en bolig sammen, og du dør, kan din kæreste være tvunget til at gå fra hus og hjem, fordi jeres barn eller dine forældre skal arve din andel af boligens værdi. Derfor skal I sørge for at få lavet et testamente, hvor I beslutter, at det er jer som partnere, der arver hinanden.

Eksperten

Ulrik Grønborg er advokat med speciale i familie- og arveret og dagligt ansvarlig for minadvokat.dk

Tænk testamentet igennem

Mange vil synes, at både barnet og den, der står tilbage, er bedre stillet, hvis det er den efterladte, der får pengene og på den måde kan blive i det fælles hjem. Ugifte par vil som regel gerne arve mest muligt af hinanden, men tænk også over, hvem der skal være arvinger, når den sidste af jer dør. Er der børn fra tidligere forhold, er det udbredt, at man med et testamente deler arven op, så alle børn får lige meget, når den sidste af jer dør.

Tjek pensionspapirerne igennem

Sørg for at tjekke, om I har begunstiget hinanden på pensionspapirerne. For eksempel har par, som har sparet op til pension før 2008, ikke automatisk fået hinanden begunstiget. Efter den ændrede pensionsopsparingslov i 2008 kan ugifte samlevende godt i nogle tilfælde blive betragtet som hinandens “nærmeste pårørende”, men kontakt pensionsselskabet, og få vished. Eventuelt kan I give jeres pensionsselskaber skriftlig besked om, at I ønsker at indsætte hinanden som “navngivne begunstigede”. På den måde kan I gøre en svær tid lidt lettere for den, der står tilbage.

Hvem har ejerskabet?

Det er aldrig fedt at skulle gå fra hinanden, men hovedreglen er, at det navn, der står på kvitteringen, er ejeren af produktet. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvem der står for de daglige fornødenheder som indkøb af madvarer og ferierejser, og hvem der står som ejer af hus og bil. Den af jer, der køber de store ting, har nemlig ejerskabet over dem, uanset hvor længe I har boet sammen.

Tip! På minadvokat.dk kan du læse mere om ugifte samlevende og oprette dit eget testamente.

Det vil sige, at du er dårligere stillet ved et brud, hvis du står for at betale de daglige indkøb, mens din kæreste har købt bilen.

Stå på lejekontrakten

Hvis I lejer en lejlighed sammen, så sørg for, at begge jeres navne står på lejekontrakten, i tilfælde af at en af jer dør. Har I boet sammen i mindre end to år, og det er din partners navn, der står på kontrakten, så er der ikke noget, der afholder jeres udlejer fra at smide dig på gaden og finde en anden lejer.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto