Sådan spotter du stress hos en kollega

Stress er en folkesygdom, som har greb i os. Vær med til at skabe åbenhed og tryghed på din arbejdsplads. Her er stresscoachens guide til at få øje på stresssymptomer hos din kollega.

Sådan spotter du stress - Pensam

Vækkeurets insisterende bimlen indikerer, at det er nu, din dag starter. Hvis et af dine børn da ikke er kommet det i forkøbet. Op, i tøjet, morgenmad, madpakker, aflevere børn, arbejde, møder, udmærke sig, retur, købe ind, hente børn, lege, lave mad, rydde op, læse godnathistorie, putte, vaske tøj, være en nærværende partner, i seng. Forfra igen.

Når travlhed bliver til stress

Sådan er hverdagen i rigtig mange familier, men for nogle bliver travlheden til regulær stress og sygdom. Over 250.000 danskere lider af alvorlig stress, og op mod 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet af stress ifølge Stressforeningen. Jo bedre vi bliver til at spotte stress og tale åbent om det fælles problem, des bedre kan vi komme stressen til livs i tide.

Eksperten guider

Her guider Sara Maagaard Sørensen, stresscoach i pensionsselskabet PenSam, dig igennem symptomer på stress og håndtering af dem, uanset om stressen er ulmende eller på fuldt blus.

Scenarie 1. Din kollega arbejder alt for meget

Din kollega er begyndt at blive længere på arbejde. Ofte. Hun svarer på mails sent om aftenen og i weekenden og tager for meget på sig – både i arbejdslæs og i ansvar.

Det kan du gøre:

“ Spørg omsorgsfuldt ind til din kollega. Sig, du har lagt mærke til, at der er pres på, og spørg om hun er okay. Vær aldrig dømmende, så risikerer du at din kollega går i forsvar. Se situationen an, så hun kan nå at reflektere og synke budskabet. Følg op på din bekymring efter et par uger, og vær ikke bange for at spørge igen. Der kan du foreslå, at hun går til jeres leder og får hjælp.”

Scenarie 2. Din kollega ændrer adfærd

Når en kollega ændrer adfærd og bliver kort for hovedet, får vredesudbrud, pludselig bliver ked af det eller trækker sig socialt, bør der være en advarselslampe, der blinker.

Det kan du gøre:

“Hvis det slet ikke ligner din kollega at have den slags udbrud, så bør du handle hurtigt. Det bedste, du kan gøre, er at hjælpe hende videre. Hvis hun ikke er tryg ved at gå til en leder, kan det også være en tillidsrepræsentant. Giv også din kollega følelsen af, at stress ikke er et individuelt problem, men at der kollektivt arbejdes for, at I får et bedre arbejdsklima.”

Scenarie 3. Din kollega er vedvarende distræt

Glemmer din kollega gentagne gange at lave opgaver og at dukke op til møder, så er det alvorlige tegn. Hukommelsesproblemer er tegn på stress, der har stået på længe.

Det kan du gøre:

“Vi kan alle glemme. Men hvis din kollega mistrives, skal hun til egen læge hurtigt, så hun kan blive sygemeldt. Hun er på det her stadie nået dertil, hvor hun ikke selv kan råbe op. Så tag hende i hånden – måske med en der er tæt på hende – og handl ud fra, hvordan du selv gerne ville have, andre håndterede det, hvis alt var uoverkommeligt.”

FØLER DU DIG SELV STRESSET?

PenSam er et pensionsselskab for FOA-faggrupperne.

Hvis du har din pension i PenSam og føler dig stresset eller har svært ved at overskue dit job, kan du altid benytte dig af et tilbud om stressrådgivning, hvor dygtige stresscoaches tilbyder:

  • Hjælp til at forebygge stress
  • Redskaber til at håndterestress
  • Individuelle stressforløb
  • Guide til regler og relevante tilbud

Læs mere om PenSam’s stresstilbud på pensam.dk/sundhed eller ring på tlf. 4439 3341

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto