8 tips til perfekte pandekager

ELSKER du også pandekager? Så frem med sukker og syltetøj. Vi giver dig otte tips til, hvordan du fremtryller de lækreste, bløde pandekager - hver gang.

Perfekte pandekager med nutella og jordbær

Pandekager er altid en god idé, og du er altså lovlig undskyldt, hvis du giver efter for lysten til at mæske dig i lækre, varme pandekager.

8 tips til perfekte pandekager

Du har sikkert prøvet at bage pandekager en del gange i dit liv, men det er ikke sikkert, du har gjort det helt rigtigt. Der er nemlig et par gode huskeregler bag den perfekte pandekage.

1.

Tilsæt smeltet smør før mælk

Smørret skal gå i forbindelse med fedtet i æggeblommerne, før du tilsætter mælk. Et lille trick, der gør pandekagerne bløde og lækre i stedet for fedtede.

2.

Si melet

Det kan godt virke lidt for ambitiøst at si melet til en pandekagedej, men på den måde undgår du klumper i dejen. Du undgår også klumper ved at piske melet med æggene og først tilsætte mælken til allersidst.

3.

Brug øl eller danskvand

Har du en sjat øl til overs, kan du erstatte en del af mælken med øl for ekstra sprøde pandekager. Er du til ekstra vamsede pandekager, kan du i stedet erstatte en del af mælken med danskvand – det gør dem bløde og luftige.

4.

Pisk forsigtigt

En pandekagedej skal ikke overpiskes, så drop håndmikseren og pisk i stedet forsigtigt med et almindelige piskeris.

5.

Lad dejen hvile

Det kræver lidt ekstra tålmodighed, men i sidste ende giver det lettere og mere luftige pandekager, hvis du lader dejen hvile i en halv eller hel times tid, inden du tænder op for komfuret.

6.

Dosér med decilitermål

Brug et decilitermål til at øse dejen over på den varme pande. På den måde bliver de alle præcis lige store og ensartede.

7.

Smør i dejen

Et tip, der (måske) deler vandene: Smør skal i pandekagedejen og ikke på panden, da det får dejen til at boble op og blive ujævn. Sørg for en god pande og høj varme, så hele pandekagen bliver varmet ensartet. Du kan eventuelt komme en lille klat smør på panden inden den første pandekage, men ellers er det nok med fedtstof i dejen.

8.

Høj varme

En godt gennemvarmet pande gør hele forskellen på en god og en dårlig pandekage. Det sikrer, at de slipper panden ordentligt, når de skal vendes – og derfor behøver du heller ikke det ekstra fedtstof.

Perfekte pandekager

Har du ikke allerede har den helt perfekte pandekageopskrift, du bruger hver gang, får du her en sikker vinder: 

Ca. 20 pandekager

  • 250 g hvedemel
  • 3 æg
  • 5 dl mælk
  • ½ dl smeltet smør
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 nip salt

Bland først æg og smør med de tørre ingredienser og pisk godt sammen. Tilsæt derefter mælk og pisk, indtil konsistensen er tyk og ensartet. Bag på pande uden smør og på høj varme.

Voilà – perfekte pandekager!

Hvorfor fejrer vi pandekagedag?

Pandekager er altid et hit, men en dag om året får den runde favoritdessert ekstra meget opmærksomhed verden over – på den internationale pandekagedag! Pandekagedagen er en gammel, kristen tradition, der altid falder den første tirsdag efter fastelavn, så efter fastelavnsboller kommer pandekager.

Traditionen er forbundet med fasten, som de kristne i gamle dage skulle igennem de sidste 40 dage op til påsken. Dagen inden fasten begyndte, blev spisekammeret derfor tømt for de madvarer, de ikke måtte spise under fasten og ikke kunne holde sig.

Det var blandt andet mel, æg, mælk og smør, og de blev i stedet brugt til at bage stakkevis af pandekager, de kunne mæske i sig, inden fasten gik i gang.

Da de forbudte fødevarer under fasten primært var hvide, har dagen også været kendt som Hvide Tirsdag i Danmark.

I dag er der ikke længere nogen kristne, der faster i 40 dage, men pandekagedagen er blevet hængende som en hyggelig tradition. Det gælder især i de engelsktalende lande, men den er også langsomt ved at markere sig i Danmark igen, hvor vi har fejret den siden 2006.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto