Petra Nagel: “Min ærlighed er både min styrke og min svaghed”

Udadtil er Petra Nagel hudløst ærlig, fuld af sjov og kække bemærkninger. Inderst inde kan tankerne blive så dystre, at hun ikke har godt af at være alene. Mød tv-stjernen, der har kørt selvudvikling for åben skærm og håber, at hun ved at dele ud af sig selv kan hjælpe andre.

Nogle mennesker stryger gennem livet, andre bumper hele tiden ind i forhindringer og spænder ben for sig selv. Petra Nagel har altid fået at vide, at hun er smuk, sjov og dejlig, har en god familie, mange venner, har klaret sig godt i skolen og fået de job, hun ville have, så hvad er problemet? Hun tror ikke på det.

Indtil hun var otte år, var hun ellers et ubekymret barn, men så var der den pige i en gymnastiksal, der pegede og sagde: “Se Petras mave, den buler ud!”

Når jeg kommer hjem fra mit job, dunker jeg mig selv i hovedet over, at jeg vejer for meget

Den sad. Og den sad fast. Det gør den stadig, som også seere af DR3’s program ‘Petra elsker sig selv’ vil vide. Her følger vi Petra kæmpe for at komme til at elske sig selv og sin krop.

“Fra da af gik det op for mig, at jeg nok er anderledes. Jeg blev helt utrolig selvbevidst og usikker. Det er den hændelse, jeg kan spore det til, og den bliver ved med at dukke op, når jeg skal forklare det,” siger Petra Nagel.

I hjemmet skulle man sige tingene højt

I barndomshjemmet lærte hun af sin mor at være ærlig, at tingene skulle siges højt, hvis der var noget, og at man skulle sige sin mening. Det gjaldt også, når det kom til at kritisere sig selv foran spejlet, og hvis Petras hår sad underligt. Da det kom frem i programmerne, hvor skidt det stod til med selvværdet, blev forældrene paf.

“Jeg har ikke fortalt mine forældre, hvordan jeg havde det. Min mor sagde, at det kom virkelig bag på hende. Hun havde lyst til at tage tilbage i tiden og ruske den pige, der sagde det med bulen. Jeg har aldrig brokket mig over at være tyk derhjemme. Jeg har bare tænkt, at jeg jo kunne lade være med at spise så meget mad,” fortæller Petra Nagel.

petra nagel

Hendes far kreerede den ene eksotiske ret efter den anden. Det var sund men god mad. Salami i skrigende pink var bandlyst, og hendes mor sagde: “Det her skal ingen spise! Det er ulækkert.” Så når Petras skolekammerater havde salami i madpakken i stærke røde farver, sagde hun højt: “Det der skal ingen spise. Det er ulækkert!”

“Jeg har haft en god barndom. Ærligheden har jeg jo taget til mig og bruger i mine programmer. De ville jo ikke være gode, hvis jeg holdt noget tilbage, og jeg elsker at købe god mad og rødvin. Det vil jeg ikke give afkald på, selv om det koster lidt ekstra på sidebenene – hvis bare det ikke fyldte så meget i mit hoved, at de ekstra kilo er der,” siger Petra Nagel.

Læs også: “Står du på en brændende bro, skal du bare blive ved med at gå”

Det gode liv på “Insta”

Petra vil derimod gerne pege en finger mod den selvdyrkelse, der hersker i medier og på nettet:

“Jeg har selv fulgt masser af piger på Instagram og blogs og tænkt, “ej, jeg vil også se sådan ud, og hvorfor har jeg ikke den taske til 50.000 kr.? Og gid … Og øv …” Nu er jeg selv en del af det, og der er sikkert piger, der tænker om mig, “gid jeg havde store, brune øjne, som hun, og det fede arbejde.” Det er jeg også glad og taknemmelig for, men jeg håber, at jeg kan bidrage med mere gennemsigtighed, for det savner jeg.

I programmerne er jeg så selvudleverende, som nogen kan være, og jeg prøver at vise, at når jeg kommer hjem fra mit fede job, så dunker jeg mig selv i hovedet over, at jeg vejer for meget, at jeg bliver usikker og føler mig utilpas, når jeg skal gå på den røde løber, og at jeg har grimme tanker.”

Hun har fået massevis af mails fra seere i alle aldre, der takker hende for at dele så meget ud af alt det, der ikke ser godt ud på Instagram. Dystre tanker om krop og udseende og at være ulykkelig. De fortæller, at de selv slås med selvværdet, og at hun har hjulpet dem.

Jeg skal huske at sige søde ting til mig selv hver dag, og det gjorde jeg også i dag: “Petra, du har en dejlig krop, du er smuk, og du er megasej!”,” siger Petra Nagel.

“Bare i går mødte jeg en i fitnesscentret, der sagde, at hun har fået det bedre. En anden har skrevet:  “Tak, nu har jeg købt en bikini for første gang.” Den respons havde jeg slet ikke turdet håbe på, men det betyder meget, for ellers havde jeg nok fortrudt at dele så meget ud af mig selv,” fortæller Petra Nagel.

For så er der ham den ene, der har skrevet, at hun er en navlepillende narcissist og skal stoppe sig selv. Det er ham, der stikker ud, for det var præcis det, hun frygtede, at folk ville mene. Sådan en kan få hende til at tæske sig selv mentalt. Især når hun er alene for længe. Så er der ikke rart at være inde i hovedet.

Et nyt mantra

“Jeg elsker at være alene, men jeg har ikke godt af det. Jeg er ikke sjov, når jeg er alene med mig selv og mine tanker. Alt det, som jeg er, når jeg er sammen med andre. Det er pakket fuldstændig væk. Min indre stemme overtaler mig til, at jeg ikke er et særlig dejligt menneske,” fortæller Petra.

Hun er i højrisikozonen for at udvikle en depression, hvilket tidligere programmer har vist.

Der er dog sket en ændring. Hun er blevet bedre til at tale pænere om sig selv, også indeni, men trods træning, terapi for åben skærm og test af et hav af alternativ behandling, så er det for nemt at falde tilbage i de gamle, negative tankespiraler.

petra nagel

 

“Jeg kan mærke, at jeg hurtigt falder af på den igen. I går havde jeg en rigtig dårlig dag med bukser, der var lidt for små, og en trøje, der sad dårligt. Da jeg kiggede mig selv i spejlet, var den der igen: “Puha, hvor ser du tyk ud.” Så falder jeg i.”

Derfor har hun indført et lille mantra, som hun også måtte bruge inden dagens interview.
“Hjernen er en supercomputer, men den er også til fals for de ting, man putter ind i den og ikke lige sådan at omprogrammere, når jeg i årevis har fortalt den, at jeg var tyk og grim. Jeg skal virkelig anstrenge mig for at vende den tanke til det modsatte. Jeg skal huske at sige søde ting til mig selv hver dag, og det gjorde jeg også i dag: “Petra, du har en dejlig krop, du er smuk, og du er megasej!”,” siger Petra Nagel.

Målet har heller ikke været at blive syleslank og elske sig selv for det, men at det skal fylde mindre

Målet har heller ikke været at blive syleslank og elske sig selv for det, men at det skal fylde mindre, at hun ikke er det. Og så har programmerne lært hende, at når hun engang får børn, må hun ikke tale negativt om sig selv. Det skal hun øve sig i:

“Selvbevidstheden kører bare på automatpilot indeni, og det har den gjort altid. Det er sindssygt anstrengende!”

Mangler et filter

Hun har altid hentet støtte hos sin bror, Emil. De er et team.

“Da jeg var single og tit følte mig ensom, havde tømmermænd og ondt af mig selv, så var han der,” fortæller Petra om sin bror, som ikke kun er god til at lytte, men også til at hjælpe hende med at se sig selv udefra:

“Han siger, at jeg bliver nødt til at tænke mere over, hvad jeg siger, og lige tage et filter på. Engang i ‘X Factor’ kom jeg foran kameraet til at sige: “Thomas Blachmann? Ku’ godt!” Jeg synes, han er en enormt sexet mand. Da jeg så det, var det bare åh så pinligt … Du skal lige huske at tænke, før du taler!”

petra nagel

På den alvorlige bane har veninder sagt, at hun tit gjorde dem ked af det, fordi hun simpelthen er for ærlig. Det har hun arbejdet med:

“Når mine slankere veninder har brokket sig over, at puh, hvor er de mætte, og åh, hvor er de tykke, så har jeg været hård: “Hold da op, du er jo nærmest sygeligt tynd!” Det har jo været af ren misundelse. Jeg har lært, at jeg behøver ikke at sige alt. Verden bliver ikke et bedre sted af, at jeg udbasunerer, hvad jeg mener. Jeg er blevet bedre til det – bare ikke i forhold til mig selv.”

Læs også: “Jeg har lært af min mor, at man går på arbejde og aldrig lader sig forsørge”

Ud over grænserne

Mange mener, at Petra Nagel er modig. Selv synes hun, at hun altid har været lidt af en bangebuks. Til gengæld er hun ikke bange for at overskride sine egne og andres grænser. Det har hun også bevist i tidligere programmer, hvor hun udsatte sig selv for lidt af hvert i videnskabens tjeneste. Hun drak sit eget tis, fik peberspray i øjnene, testede, hvordan det går til en jobsamtale med en høj promille, og hvor mange smertefulde maveplaskere hun kunne tåle i svømmehallen. Hun græd, blev syg og kastede op i lange baner.

“Jeg fik tilbuddet, og så gjorde jeg det. Det var ikke uden søvnløse nætter, men hvis det er noget, jeg godt selv gider at se, og det i øvrigt er en god idé, så møder jeg op og gør bare, hvad der bliver sagt. Jeg prøver på ikke at være besværlig. Det kan godt være, at det at overskride grænser er en måde at tackle min usikkerhed på,” forklarer hun.

Selvtillid vs. selvværd

Kameraet har hun heller aldrig været bange for, og hun er vant til at have det i hælene. Men hvordan hænger det sammen med den ekstreme usikkerhed?

En gang imellem gad jeg godt at reboote min hjerne. Det tror jeg, at mange kvinder kunne have godt af

“Min selvtillid fejler ikke noget. Det er selvværdet, den er gal med. Da jeg var yngre, sagde mange af mine venner, “du er bare så sej, og det kører bare for dig. Du oser jo af selvtillid.”

Jeg kunne slet ikke forstå, at de ikke kunne gennemskue, hvordan jeg havde det indeni. Men ret skal være ret. Jeg ved godt, at jeg er dygtig til mange ting, og jeg er også en glad og stærk pige. Humor har altid været en god ven, og det er jeg taknemmelig for. Men en gang imellem gad jeg godt at reboote min hjerne. Det tror jeg, mange kvinder kunne have godt af.”

Om Petra Nagel
  • Født 1984, bor i København, kæreste med Asbjørn, som er produktionsleder.
  • Opvokset i Lejre uden for Roskilde med mor, far og bror. Forældrene er skilt.
  • Uddannet journalist fra Roskilde Universitet, tilrettelægger og tv-vært på DR3.
  • Kendt for DR3-programmerne ‘Petra elsker sig selv’, ‘Petra dater hele verden’, ‘Menneskeforsøg’ og ‘Videnskabsprogrammet’. Har tidligere arbejdet på ‘Go’aften Danmark’ hos Nordisk Film.