Grønne fingre: Lav stiklinger af din pilea

En pilea sætter mange små skud i urtepotten, og de mange stiklinger kan let skæres fra og plantes ud. Vi viser, hvordan man gør.

Alle, der har en pilea, har nok oplevet, at der hurtigt begynder at dukke små skud op i jorden i urtepotten – og der kan hurtigt blive trangt, hvis ikke de mange stiklinger bliver taget fra.

Det er heldigvis ret let at høste de små pileaskud og rykke dem over i deres egen potte. Og har du fyldt vindueskarmen op med pileaer, er den populære “bloggerplante” en god gaveidé – der er mange, som gerne vil have fingrene i en flot stueplante til spisebordet eller vindueskarmen.

Se i videoen herover, hvordan man laver stiklinger af en pilea – eller læs med i vores step-by-step-guide.

Sådan laver du pilea-stiklinger

Ikke alle pileaer sætter blomster – faktisk er det et sjældent syn. Derfor er den sikreste vej til at formere sin pilea ved at høste de små baby-pileaer, der kommer op af mulden.

Det tager ikke ret lang tid at tage stiklinger fra moderplanten og flytte dem over i deres egne potter. Alt, du skal bruge, er:

  • Urtekniv
  • Jord
  • Dræn (fx sten eller leca-perler)
  • Urtepotte/potteskjuler
  • Pilea-stiklinger

Start med at tage din store pilea ud af potteskjuleren og find urtekniven frem.

Find de skud, du gerne vil tage fra, og brug urtekniven til at skære med. Få så meget af roden med, som du kan komme til. Det samme gælder, hvis du høster din pilea-stikling direkte fra stammen på moderplanten: skær af, så du har så meget stængel med som muligt.

Læg dine stiklinger forsigtigt til side, mens du gør potten klar til dine små pileaplanter.

Start med at fylde dræn i bunden af din urtepotte, cirka 2-3 centimeter. Det sørger for, at overskydende vand kan løbe fra. Du kan bruge små sten eller leca-perler til at lave dræn med.

Fyld jord i potten og lav et hul i midten. Sørg for, at hullet er dybt nok til hele roden på din stikling. Sæt stiklingen i hullet og tryk forsigtig jorden fast omkring, så den står oprejst og stabilt i sin nye potte.

Hvordan passer man en pilea?

Pileaen er en taknemmelig plante, som ikke kræver alverdens pasning – men den bliver glad for en smule grødning i jord en gang om måneden (hvis man altså er en ekstra god planteforælder).

Vand din lille, nye pilea og giv den masser af naturligt lys, men ikke for meget direkte sollys. De skal heller ikke stå for tæt på varmekilder som brændeovne eller buldrende radiatorer. Både for meget varme og for meget sol kan faktisk give din plante brune pletter.

Jorden må gerne udtørre mellem vandinger, og pas på, at den ikke får for meget vand. Rødderne kan ikke lidt at stå i vand for længe ad gangen. Af samme grund er det vigtigt, at der er dræn under pottemulden (og en potte med hul i bunden og tilhørende underskål er et fint alternativ til sten eller leca-perler).

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto