Pligter i hjemmet: Så meget kan du forvente af dit barn

At få børnene til at stå for daglige pligter i hjemmet uden brok kan virke lige så umuligt som at sælge sand i Sahara, men med lidt tålmodighed og små pædagogiske fifs kan det godt lade sig gøre.

Pligter i hjemmet

“Skat, rydder du lige op på værelset og smutter ud med skraldet, inden vi spiser?” Har du sagt det gang på gang til dine børn, uden at det rigtig virker til at fise ind, så er du blot én blandt mange frustrerede forældre, som ikke rigtig kan få kombinationen ‘børn og pligter i hjemmet’ til at hænge naturligt sammen.

Start tidligt

“Det handler om at inddrage dine børn i husholdningen, fra de er små. De skal som med alt mulig andet lære, at man skal yde såvel som nyde i et fællesskab,” siger familievejleder Lola Jensen, hvis allerbedste råd er at gå i gang med at give børnene pligter i hjemmet så tidligt som overhovedet muligt.

“Start allerede, når dit barn er to-tre år med at lege det ind. Lad dit barn hjælpe dig med at dække bord, vande blomster eller putte vasketøj i vaskemaskinen. På den måde vil de vænne sig til, at de har stor betydning for, at fællesskabet fungerer derhjemme.”

Øget selvværd og ansvarsfølelse

Netop det, at børn bliver klar over, at de har betydning og ansvar for fællesskabet, er nøgleordet i, hvorfor du skal give dit barn pligter i hjemmet. For det giver både selvværd og ansvarsfølelse for børn at blive inddraget og få ansvar, som passer til deres alder. Ligesom det forbereder dem til det virkelige liv, hvor det vil være en stor hjælp for dem, at de er vant til at indgå i teamwork.

Gør pligterne til en leg

Frem til dit barn er seks år, skal praktiske gøremål blot leges ind. Du skal med andre ord inddrage dit barn i det, du selv går og laver. Det er i øvrigt også en rigtig god måde at få tid til at hygge sig sammen, fordi I kan gå og tale sammen, mens I luger ukrudt, fejer eller vasker op. Lad være med at rette på dit barn, men gør det hyggeligt, og sæt tempoet og ambitionerne lidt ned. Fra dit barn er seks år, kan du begynde at give dem en lille fast daglig pligt.

Lav en 14-dages-plan

“Fortæl dit barn, at han nu er blevet så stor, at han godt kan få en daglig pligt. Aftal, at han eksempelvis dækker middagsbordet hver dag i 14 dage. Men ikke mere end det, for dit barn løber hurtig sur i den samme faste opgave. Hver anden søndag kan I lave et fast husmøde, hvor I fordeler opgaverne anderledes ud fra en liste af valgmuligheder, som du har lavet.”

Læs også: Ryd op – det kan godt betale sig!

I den alder er det fortsat din opgave at opmuntre og inddrage dit barn til at få gjort sin opgave hver dag. Det skal være sjovt at lave sin daglige pligt, og små børn skal mærke, at det har en betydning, at de hjælper til. Sig eventuelt højt, at “nu kan vi sagtens nå at spille Uno, for vi har jo tid tilovers, fordi du har hjulpet til.” Nogle gange kan det sikkert føles som ekstra arbejde at motivere dit barn til at deltage i det huslige og give dem pligter i hjemmet, men se det som noget, de skal lære. På længere sigt er den tid givet ualmindelig godt ud.

Undlad at kritisere

Men hvad gør du så, når teenageren har støvsuget hele stuen med bind for øjnene, og kun har skubbet støvet rundt på gulvet og ladet krummerne i sofaen ligge uberørt hen? Skal du så skælde ud og sige, at det simpelthen ikke er godt nok?

“I stedet for at fare ind og pege på alle fejlene, så lad det ligge. Tag det derimod op næste gang, der skal støvsuges, og giv et par neutrale fif til, hvordan støvsugningen kunne optimeres – uden at træde i den forgangne uges støvsugning,” anbefaler Lola Jensen.

Skab tid til pligter i hjemmet

Hun hører mange forældre sige, at deres børn ikke har tid til at have pligter i hjemmet, fordi de har fritidsinteresser, lektier, skole og venner, der skal plejes.

“Dertil har jeg kun ét at sige: Skru ned for det, der står i vejen for, at dit barn kan have en lille daglig pligt, for hvis der ikke er tid til det, så har de – eller I – for travlt. Pligter er underprioriteret i børnefamilien, hvor mange er opsat på, at deres børn skal lære tennis, sang og fodbold. De glemmer, at det er vigtigt for børn at lære helt basale og hverdagspraktiske færdigheder, som ansvar, pligt og respekt for familiefællesskabet.”

Sådan motiverer du – 6 gode tips

 1. Planlæg pligter forud. Børn bliver irriterede over pludselige opgaver.
 2. Undlad at lade søskende have pligterne på skift hver anden dag. Det efterlader alt for mange diskussioner om, hvem der gør mest.
 3. Det er godt at have pligterne på faste dage, men det er også dejligt med en følelse af fleksibilitet. Giv mulighed for, at børnene kan bytte.
 4. Tingene bør kun siges to gange: “Husk, du skal tømme opvaskemaskine i dag, Mikkeline”, “Nu er det sidste udkald for at tømme den, Mikkeline.” Hvis det fortsat ikke bliver gjort, tømmer I den selv og kommenterer ikke yderligere på det, før der bliver trukket i lommepengene.
 5. Giv mulighed for, at børnene kan tjene ekstra, hvis de har større ønsker. Det kunne for eksempel være ved bilvask, græsslåning og lignende.
 6. Motiver børnene til at spare op. Aftal, at I fordobler børnenes opsparing, når de har sparet 50 procent af pengene sammen til et stort ønske. Dette kræver dog, at barnet ikke er vant til at få alle ønsker opfyldt, næsten før de opstår!
Pligter, der passer til alderen
 • 2-6 år: Små, enkle pligter som for eksempel borddækning, tage sin tallerken over, hjælpe med at skære maden ud/forberede maden, deltagelse i oprydning af egne ting – lægge eget tøj til vask.
 • 6-8 år: De tidligere pligter bliver mere faste – gå ud med skraldespanden og rede sin seng kan komme oveni.
 • 8-10 år: Nu er oprydning af egne ting blevet lagt mere over som barnets ansvarsområde, og I kan udvide med en let rengøring af hans eget værelse. I kan også give barnet ansvar for et aftensmåltid – dog stadig med voksenhjælp ind over.
 • 10-12 år: Barnets værelse er nu helt hans eget ansvar. Han vil også ved øvelse indtil nu selv kunne stå for tilberedning af et måltid. Måske udvider I også med pasning af en mindre søskende nogle få timer engang imellem, mens det er lyst udenfor. Det skal dog tilpasses de enkelte børns modenhed.
 • 12-14 år: I disse år kan dit barn godt klare endnu flere pligter. Det kunne være fast at gå tur med hunden, passe mindre søskende kortvarigt, lave frokost i weekenden eller lægge vasketøj på plads.
 • 14-18 år: Dit barn nærmer sig voksenalderen og kan derfor sagtens klare at hente mindre søskende i skolen eller institutionen, han kan have en fast maddag hver uge og måske stryge sit eget tøj.

Vil du vide mere, så læs Lola Jensens bog ‘Den store bog om skolebørn’. Find den her. 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto