Podcasts: Til når du har travlt, og til når du har tid

Find dine nye yndlings-podcasts til opvasken, rengøringen eller den lange gåtur.

Kvinde placerer høretelefon i øret mens hun lytter til podcasts

Hvis ikke du allerede har en lang liste med podcasts, der holder dig selskab, når du gør rent, vasker tøj, cykler på arbejde eller går en lang tur, har du det muligvis, når du når bunden af denne artikel.

Podcasts – et kæmpe udvalg

Ifølge podcaststats.dk var der i maj 2018 hele 2.352 dansksprogede podcasts at vælge imellem i iTunes Store. Det kan være svært at overskue, hvor man skal starte. 

Derfor guider Lime.dk dig til nogle af vores favoritter, og der er noget for enhver smag – både når du har travlt, og når du har tid til at binge en mordgåde. Og det bedste af det hele? Det hele er on demand, og du kan lytte, pause og genoptage, når det passer netop dig.

Til når du har travlt (og foretrækker let hverdagssnak)

1.

Fries before guys

Varighed: 45-60 minutter

Veninderne gennem 15 år, Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn, taler om alt mellem himmel og jord – også tabubelagte, pinlige og decideret ulækre hændelser. Hør dem tale om alt fra orgasmer til kropshad, angst, dårlige parforhold og skide en lille smule i bukserne på Nørrebrogade.

2.

Anders og Anders Podcast

Varighed: 60-75 minutter

Anders Breinholt og Anders Lund Madsen hyggesnakker om alt i øst og vest, og ofte bliver en lille omvej til en hel rejse. Anders og Anders er et underholdende makkerpar, nogle værre sludrechatoller, og hyggelige at have i ørene på vej hjem fra arbejde, når hjernen trænger til lettere emner.

3.

Farmænd

Varighed: 40-55 minutter

Fædrene Jasper Ritz og Martin Høgsted taler om livet som far. Et liv som nogle gange kan være lidt udfordrende, når man som Martin har bakteriefobi eller som Jasper, der kun har sin datter halvdelen af tiden.

Kontrasten mellem far-kedelige Martin og Jasper, der hver anden uge slår sig løs som var han 20 år igen, fungerer bare super godt.

4.

Her går det godt

Varighed: 40-60 minutter

Esben Bjerre og Peter Falktoft bringer, som de selv beskriver det “højt humør, ærlige analyser og en yderst selektiv gennemgang af verdens tilstand”. De er i det hele taget bare mega hyggeligt selskab, når du ikke har brug for alt for tung lytning. Alligevel kommer de med skæve og interessante vinkler på aktuelle emner, som på en eller anden måde gør dig en smule klogere. Om ikke andet, så i stand til selv at vurdere emnerne en smule mere kritisk.

Til når du har tid til at lytte (eller bare ikke kan få nok)

1.

Dobbeltmordet

Afsnit: 8

Varighed: 30 minutter

I 1948 blev hr. og fru Jacobsen fundet myrdet i deres herskabslejlighed på Peter Bangs Vej i København. Hændelsen skete for 70 år siden, så det er ved at være sidste udkald for at komme i kontakt med personer, der boede i området dengang.

Det, der gør mordet spektakulært, er, at det er omgivet af mærkelige spor, beviser og spøjse iscenesættelser. Mordet er aldrig blevet opklaret, men de mange teorier om ægteparret og den mulige gerningsmand lever stadig videre.

2.

Third Ear

Varighed: 30-60 minutter

Krister Moltzen og Tim Hinman fra ’Third Ear’ laver skæve og dybdegående reportager om danske begivenheder. Det unikke ved ’Third Ear’ er, at de formår at male billeder med deres beskrivelser og lyde, så man på ingen måde savner den visuelle del.

Third Ear har lavet mange podcastfortællinger. Særligt spændende er “21 Roser”, der over fem afsnit fortæller om narkoafdelingen på Slagelse politigård. Med originale lydklip fra overvågningen fortælles om opklaringen af omfattende ring af narkosmugling i 1997. 

3.

Third Ear x Politiken

Varighed: 30-45 minutter

I samarbejde med Politiken bringer ‘Third Ear’ dokumentariske historiefortællinger, der zoomer ind på alt fra mysterier om forvundne katte på Bornholm til Robert, der i lang tid var en del af Scientology.

Den fortælling, du skal starte med, er “Kvinden med den tunge kuffert”. En norsk kvinde har indlogeret sig på danske klosterrefugier med en kæmpe kuffert og en tragisk historie. Men hun sår splid, lyver så det driver – og slutter altid sine ophold med at stikke af fra regningen.

Det er sindsoprivende spændende at følge Krister Moltzens jagt på kvinden for at stille det spørgsmål, man som lytter sidder tilbage med: Hvorfor gør hun det?

4.

Lottomysteriet

Afsnit: 9

Varighed: 15-35 minutter

I 2002 sprang en mand køen over i en kiosk, bad om at få tjekket en lottokupon og lovede at komme tilbage kort efter. Manden vendte aldrig tilbage, og gevinsten på 9,3 millioner kroner fik aldrig en ejermand.

I dag – 16 år efter – møder vi i podcasten fem mænd, som stadig er sikre på, at de er vinderen af de mange millioner. De håber stadig på at udbetalt gevinsten, hvis de kan bevise, at de er kuponens rette ejermand.

5.

Man kan aldrig vide

Afsnit: 20

Varighed: 15-30 minutter

Podcast-serien handler om Mads Andersen, der på opfindsom vis har formået at snyde og bedrage nærmest alle han har været i nærheden af.

Hans ofre fortæller om deres møde med den karismatiske mand, blandt andet en eks-kæreste, som rejste nyforelsket og nyforlovet til Kos. Her skulle Mads møde hendes forældre, men endte med at snyde dem for flere hundrede tusinde kroner.

6.

En mand med en sag

Afsnit: 9

Varighed: 55 minutter

Søren Rasted er manden med en sag – nemlig medicinsk cannabis. Han oplever, at politikere, læger og myndigheder stadig er skeptiske overfor brugen. Derfor vælger han i podcasten at undersøge, om der er hold i denne skepsis.

Undervejs taler han blandt andet med Lægemiddelstyrelsen, en hjerneforsker, Scleroseforeningen og smertepatienter, der gør ulovlig brug af cannabisolie.

Artiklen blev udgivet første gang 20. september 2018. 
Opdateret af redaktionen d. 29. marts 2019.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto