Dit barn skal vide noget om privatøkonomi

Hvad er bitcoins? Og købekraft? Det er drønvigtigt, at dine børn ved noget om økonomi, så de er godt klædt på til livet. Det er hensigten med en ny bog, der både henvender sig til dig, der har brug for, at pengesager bliver skåret ud i pap, og til børn fra syvårsalderen. Begynd samtalen her.

Penge
1.

Er penge retfærdige?

Penge føles ikke altid retfærdige. Man kan især føle, at det er uretfærdigt, hvis ens venner har flere penge end en selv. Måske går de meget mere i biografen, end man selv gør. Eller tager på mange flere ferier. Eller går i nyt tøj hele tiden. Der kan være flere grunde til, at det er sådan:

1. Det kan være, at din vens familie bruger penge på en anden måde, end din familie gør. Det kan være, de synes, at ferier er vigtigere, end din familie synes. Eller at nyt tøj er vigtigt. Og at dine forældre hellere vil bruge penge på noget andet.
2. Det kan også være, at din vens familie bare har flere midler end din familie.

2.

Kan alle blive gode til at holde styr på sin økonomi?

Alle kan lære at blive gode til at passe på penge og få dem til at gro. Men! Alle kan også miste dem, hvis de ikke lærer at passe på dem. At være dygtig og fornuftig med sin økonomi handler ikke altid om, hvor mange penge man tjener, men mere om, hvad man gør med de penge, man tjener. Det handler om at få alle kroner og øre til at strække sig.

Gode råd til pengepungen for store og små

1. Tænk over prisen, hver gang du vil købe noget. Synes du, det er dyrt, billigt eller OK midtimellem?

2. Mærk efter, om det er nødvendigt at eje det, du vil købe.

3. Brug ikke ALLE de penge, du har. Hellere lægge lidt penge til side hver måned

4. Spar op til ting, du ønsker dig

5. Brug ikke alle dine kroner og øre i starten af måneden, så du ikke har flere tilbage i slutningen af måneden

6. Pas på med at bruge flere penge, end du har. Det er farligt, hvis du tænker, at du låner lidt af en ven og først betaler tilbage i næste måned, for så bliver næste måned ikke så sjov.

3.

Hvad er skat?

Skat er penge, som mennesker betaler for at bo i et land. Skattepengene kan bruges på veje, skoler, parker, hospitaler, tog, busser, tv-stationer og legepladser. Og meget andet. Dem, der tjener flest penge, betaler mest i skat. Nogle mennesker er sure over at betale skat eller synes, at skatten er for høj. Nogle elsker at betale skat og synes, det er fint. I Danmark går mange skattepenge til at betale for det, vi kalder velfærd. Vi lever nemlig i et velfærdssamfund.

4.

Hvorfor har vi brug for en bank?

En bank låner penge til mennesker og virksomheder. Og omvendt: En bank låner også penge af mennesker og virksomheder. Banken er selv en virksomhed, der vil tjene på det, den laver. Banker er vigtige, fordi de sørger for, at pengesager kan komme hen, hvor der er brug for dem.

Et eksempel: En rig, gammel dame har mange penge stående på en opsparingskonto, og banken betaler hende penge for at have dem stående. For så kan banken tjene på at låne ud til unge mennesker, som gerne vil købe et hus. Banken gemmer ikke vores penge i et stort rum. De låner nemlig de moneter ud, som vi sætter ind på vores konto, til andre mennesker. På den måde sover pengene aldrig.

5.

Hvad betyder kapital?

Kapital betyder egentlig en beholdning af noget. Det kan være penge, kærlighed, materialer, midler, råstoffer og så videre. Kapital bruges ofte, når man taler om formue eller en pengesum. For det meste bruger man ordet kapital om penge, man vil bruge til at tjene flere penge med. Det vil sige, at man vil investere dem.

Vidste du, at der findes stærke markedsføringskræfter, som laver målrettede kampagner med kviklånstilbud til unge, fordi de er en nem målgruppe at tjene penge på?

6.

Hvem har opfundet bitcoins?

Nogle mennesker er imod banker. De synes, det er irriterende, at banker tjener penge på at opbevare og handle med vores penge. Bitcoins blev derfor skabt i 2008-2009 af en eller flere ukendte personer, der kalder sig Satoshi Nakamoto.

Man kan investere i bitcoins. Købe dem og se, om de stiger eller falder i værdi. De har allerede levet et meget dramatisk liv, siden de blev opfundet. Man kan også overføre bitcoins til hinanden og købe ting for dem. Men i Danmark er det kun få steder, man kan betale med bitcoins. Bitcoins er styret af computere, der findes overalt i verden.

7.

Hvad er købekraft?

Købekraft fortæller noget om, hvad man kan få for sine penge. For eksempel hvor mange burgere, biografture, og hvor meget slik kan jeg få for 500 kroner. I Schweiz: Få: Lille købekraft! I Danmark: OK mange: Mellem købekraft! I Kina: Rigtig mange: Stor købekraft!

Man kan også sammenligne købekraften historisk med tidspunkter før og nu: Hvor mange burgere, biografture, og hvor meget slik kunne jeg få for 200 kroner i Danmark i 1970, i forhold til hvor mange jeg kunne få i 2017? Der vil være stor forskel.

8.

Hvorfor tager man ikke bare det bedste økonomiske system og indfører det overalt?

I Danmark har vi en blanding af to systemer. I det ene er det enkelte menneske i centrum og har frihed til at eje alt muligt og tjene mange knaster. I det andet system er staten i centrum og bestemmer, hvordan pengene skal løbe rundt i samfundet, så pengene fordeles ud over det hele. Folk er nemlig uenige om, hvordan rigdommene skal fordeles.

Nogle synes, at de skal deles. Andre synes, at pengene skal blive hos dem, der tjener dem. Du kan selv finde ud af, hvad du mener. Du behøver ikke mene det samme som dine forældre og venner.

Spare op

Om bogen

‘Den store pengebog’ er en opslagsbog med grundlæggende begreber og sjov info og facts om penge. Med bogen vil forfatter Nathalie Nystad gerne sprede det positive budskab, at alle kan lære at blive dygtige til at passe på pengene og til at spare op.

Den store pengebog

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto