Det kommer fremtidens arbejdsform til at betyde for dig

I fremtiden er der en stor chance for, at du kommer til at arbejde i flere midlertidige stillinger og måske også med flere sidekørende småjobs. Arbejdslivsforsker Janne Glerup giver sine bedste råd til, hvordan du klarer dig på arbejdsmarked.

projektansættelse

Måske har du allerede opdaget det i dit eget arbejdsliv, og hvis ikke skal du nok begynde at forberede dig på det: Arbejdsmarkedet ændrer sig i disse år, og fremtiden byder på færre faste fuldtidsjobs med pension, efteruddannelse og barsel. I stedet afløses disse af projektansættelser, vikariater, freelanceopgaver og andre former for midlertidige stillinger.

Eksperten

Janne Gleerup er arbejdslivsforsker ved Roskilde Universitet, hvor hun laver undersøgelser af, hvordan arbejdslivet og -markedet ændrer sig.

Tendensen har siden finanskrisen bredt sig over hele verden og er nu også nået til Danmark. Derfor vil flere i de kommende år gå fra den ene projektansættelse til den anden eller prøve at sammensætte småjobs for at kunne opnå en løn, de kan leve af.

“Tidligere var det oftest de ufaglærte og kortuddannede, som var udsatte, men nu vil også mellem- og højtuddannede opleve mange flere midlertidige ansættelser. Pædagoger, akademikere, sygeplejersker – alle brancher kan forvente at skulle omstille sig til flere midlertidige ansættelser,” fortæller Janne Gleerup, som er arbejdslivsforsker ved Roskilde Universitet.

Deleøkonomi indtager arbejdsmarkedet

Årsagen til udviklingen er blandt andet, at finanskrisen og den efterfølgende arbejdsløshed har gjort det lettere for arbejdsgivere at stille høje krav og vælge præcis de kompetencer, der matcher én specifik opgave. Samtidig har den voksende deleøkonomi også sin andel i udviklingen.

Vidste du, at amerikanske økonomer forudser, at særligt områderne inden for pleje og omsorg, uddannelse og it for fremtiden vil bestå af markant flere projektansættelser?

Præcis som vi kender det fra Airbnb, GoMore og Uber, hvor man eksempelvis lejer sin bolig ud på dagsbasis eller tilbyder samkørsel mod betaling, så er der på arbejdsmarkedet kommet digitale platforme, hvor både arbejdsgivere og arbejdstagere udbyder forskellige opgaver. På den måde bliver man betalt per opgave, og derfor ændrer teknologien også hele den måde, som vi ellers altid har organiseret arbejdsmarkedet på, forklarer Janne Gleerup.

Stor grad af frihed

Når jobbet ikke skal passes fra otte til 16 på alle årets arbejdsdage, giver det en række fordele, som først og fremmest er den høje grad af fleksibilitet og frihed.

“Har du for eksempel en ægtefælle med fast job, kan det være en fordel, at du kan være mere fleksibel, og der er også mulighed for at sætte tid af til familien, hvis I har små børn,” fortæller Janne Gleerup. Samtidig mener hun også, at projektansættelserne giver mange muligheder for, at du kan spore dig ind på din fremadrettede karrierevej:

“Det positive ved udviklingen er, at du kan prøve dig selv af i forskellige typer job og finde ud af, hvor du bedst trives.”

Selv om den nye arbejdstendens har flere fordele, så er der dog også et par områder, du skal være opmærksom på.

Usikkerhed, stress og barsel

Et liv med mange forskellige og korte job har nemlig ofte følgeskab af økonomisk usikkerhed, en uforudseelig hverdag og stress over, hvordan du skal tjene penge nok fra måned til måned. De midlertidige ansættelser rammer alle aldersgrupper, men det er særligt yngre og nyuddannede, som kan opleve udfordringer. Det kan eksempelvis være svært at låne penge i banken til at købe en lejlighed, når du kun er midlertidigt ansat, mens det også kan være en udfordring at stifte familie.

Har du en ægtefælle med fast job, kan det være en fordel, at du kan være mere fleksibel, og der er også mulighed for at sætte tid af til familien

“Mange kvinder, som ønsker at få børn i den nærmeste fremtid, vil ofte gerne have en sikkerhed i forhold til deres jobsituation. Derfor har mange svært ved at planlægge, hvornår de vil have børn, fordi de venter på en fastansættelse, der giver dem bedre vilkår, eksempelvis ved barnets første sygedag,” fortæller Janne Gleerup.

Det er derfor vigtigt at gøre op med dig selv, om du kan trives med den usikkerhed, som følger med de fleksible ansættelser. Har du mest ro i maven ved at være fastansat, bør du måske være opmærksom på at bruge tiden i de forskellige virksomheder på at dygtiggøre dig og udvikle kompetencer, du ikke havde før.

“Vis, at du byder ind og prøver at løse nogle opgaver, som de andre på arbejdspladsen ikke har ekspertise til. Det gælder om at analysere sin egen situation og se, om man kan gøre sig uundværlig,” fortæller Janne Gleerup.

4 gode råd til dig, der er projektansat
  • Brug din fagforening til at guide dig og oplyse om aftaler og love. Sørg for eksempel for at få en kontrakt, og lad altid din fagforening gennemlæse den, inden du skriver under.
  • Vær bevidst om dine rettigheder, stå ved dem, og lad dig ikke udnytte. Når du er midlertidigt ansat, kan du opleve at være konstant på prøve og derfor føle dig presset til at give mere af dig selv, end du bliver betalt for. Diskuter arbejdsforholdene med dine nye kollegaer, så du får øje på, om jeres arbejdsvilkår er sammenlignelige.
  • Sørg for at melde dig ind i en a-kasse, så du er sikret indkomst, hvis du mister dit arbejde eller tjener så lidt, at du har brug for supplerende dagpenge.
  • Vær udadvendt og opsøgende, og sørg for at udvide dit netværk, når du er ude at arbejde på forskellige arbejdspladser. Det kan føre til andre jobs senere.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto