Rabarber: Få mest ud af de røde stilke

Rabarber er en af sæsonens hotteste råvarer, og de er allerbedst lige nu. Vi stiller skarpt på den røde køkkenurt og giver dig tips og tricks til, hvordan du bruger den bedst.

gode til rabarbersaft | LIME

Rabarber med de smukke røde stængler og de flotte mørkegrønne blade står i fuldt flor i mange haver i øjeblikket. Rabarber har sæson fra april til juni, så det er nu, du skal plukke løs af den sprøde grøntsag. Vi guider dig her til, alt du har brug for at vide om rabarber.

Hvad er rabarber?

Selv om det føles, som om rabarberen er en naturlig del af de danske haver, er den faktisk først kommet til Danmark i 1830’erne. Den stammer fra Kina og Tibet, hvor den blev brugt som medicin.

I dag vokser den i mange haver, men du kan også være heldig at finde rabarber, der vokser vildt i naturen. Der findes flere forskellige rabarbersorter. De tynde stilke fra jordbær- og vinrabarber smager bedre og har mere farve end de grønne stilke fra andre rabarbersorte. Alle sorter er gode, hvis de er friske og ikke alt for store.

Vidste du at rabarber er en grøntsag?

Er rabarber sunde?

Rabarber er som de fleste frugter og grøntsager som udgangpunkt sunde. Rabarber indeholder mindre sukker end for eksempel æbler eller jordbær og indeholder også færre kalorier (40 kcal/100 gram. De har et højt indhold af fibre, som er godt for fordøjelsen, og de røde stænger kan hjælpe mod forstoppelse. Deudover indeholder rabarber antocyaniner, som har en antioxidanteffekt i kroppen – og som forskning peger på er godt for hjerte- og karsygsomme. Rabarber har også et højt indhold af C-vitamin. Men spis stænglerne med måde, da de også indeholder oxalsyre, og husk at de grønne blade ikke er spiselige.

Oxalsyre i små mængder

Rabarber får sin syrlige smag fra oxalsyre, men mængderne er så små, at det ikke er noget, du behøver at bekymre dig om – med mindre du går fuldstændig amok i en rabarberrus. Oxalsyre kan ætse tandemaljen en smule og nedsætte kalciumoptagelsen fra maden, men mælkeprodukter neutraliserer syren, og rabarber bliver ofte serveret sammen med mælk, fløde, smør eller cremefraiche. Du kan også vælge at tilsætte Non-oxal, som neutraliserer oxalsyren, til din rabarberopskrifter, men det er langt hen ad vejen ikke nødvendigt.

Tip! Har du ikke selv rabarber i haven, men skal ud at købe dem, så gå efter de spændstige og stive stængler – du må helst ikke kunne bøje dem. Så er de bedst!

Smager af sol og sommer

Rabarber har en frisk og syrlig smag, som du kan bruge på et utal af måder. Først og fremmest er den perfekt som et syrligt pift i søde desserter, kager og marmelader. Stænglerne er også meget saftige, så du kan presse dem til en skøn rabarbersaft med sukker og vanilje – perfekt til en varm sommerdag. Den syrlige grøntsag kan dog også sagtens begå sig som tilbehør til aftensmaden.

3 ideer til rabarber med kant

  • Rabarbersaft med ingefær – Når du koger rabarbersaft, så tilsæt frisk ingefær, det giver saften en frisk og pikant smag (ca, 10 gram ingefær til 350 g rabarber)
  • Rabarber-koldskål – Prøv at server rabarberkompot til den klassiske koldskål, det er en skøn variation af indbegrebet af dansk sommer
  • Kartoffelsalat med rabarber – Bland kogte kartofler, letbagte rabarber og grønne aspages, til en lækker sommer-kartoffelsalat perfekt til fisk og kylling.

Sådan høster du rabarber

De store grønne rabarberblade er superflotte, men de kan ikke spises. Det er kun de røde stængler, du skal bruge. Høst dem nænsomt ved at trække en stilk op af jorden ad gangen – og sørg for at få hele stilken med. Det er den nederste ende, der smager bedst.

Opbevar på køl eller frys

Rabarbersæsonen er forholdsvis kort. Er du så heldig at have rabarber i haven, så pluk endelig rigeligt. De kan holde sig friske i køleskabet i et par uger og egner sig også godt til fryseren. Skær bare fod rod og blade væk, og skyl stilkene grundigt. Lade dem dryppe af og læg dem på køl i en plasticpose eller skær dem i mundrette stykker og frys dem i passende portioner. Rabarberne bliver dog en smule bløde af at blive frosset, så de egner sig bedst til kompot, tærte eller grød efter frysning.

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto