6 myter om rengøring af køleskabet

Der findes mange myter om, hvordan man egentlig gør køleskabet bedst rent. Bliv klogere på, hvad der rent faktisk fungerer.

Kvinde kigger ind i køleskab - rengøring af køleskab | LIME

Det kan virke både besværligt, irriterende og spild af tid at skulle rengøre sit køleskab. Men det er altså på ingen måde lækkert at spise mad fra et køleskab, der ikke er blevet gjort rent i lang tid og måske endda lugter af sure sokker. Du kan støve mange husmortricks op på nettet, men her fortæller vi dig kort og godt, hvordan du skal gribe det hele an.

Det er bedst at rengøre køleskabet med klorin!

Nej! Skidtet i et køleskab er oftest fedt eller proteiner, og man skal bruge fedtopløsende rengøringsmidler for at slippe af med den slags. I langt de fleste tilfælde er det altså allerbedst bare at opløse lidt opvaskemiddel i varmt vand og rengøre køleskabet både udvendigt og indvendigt med en våd klud. Sæbevandet opløser skidt og fedt, men fjerner ikke bakterierne. Derfor er det vigtigt at vaske grundigt efter med en våd klud og til sidst tørre hylder, lister og skuffer af med en tør klud, så du ikke får fugt ind i køleskabet. Undgå altid meget kraftige rengøringsmidler som klorin, da det er alt for kras at gøre køleskabet rent med.

 

Du skal skrubbe, så hårdt du kan, for at snavset kommer af!

Niks. Køleskabets materialer er sarte, så du skal passe godt på dem, hvis du vil beholde dit køleskab i mange år. Ridser i overfladen giver grobund for bakterier, så overfladen skal være så glat som muligt.  Det er derfor en dårlig idé at bruge skuresvampe, ståluld eller andre slibende rengøringsartikler, der er bare en smule ru i overfladen. Anvend helst en mikrofiberklud, så du ikke laver ridser i materialerne. Du kan bruge en tandbørste, en vatpind eller en piberenser til at gøre rent i mindre revner og sprækker, hvor der kan gemme sig alverdens skidteras.

Brug yoghurt og kaffe til rengøring af køleskabet!

Tjah. Der findes mange mere eller mindre smarte husmortricks på internettet, og måske har din far altid gjort køleskabet rent på en bestemt måde, eller du har fået et skørt tip fra din veninde. Et af tricksene går ud på at smøre de indvendige sider af køleskabet ind i A38, yoghurt eller ymer, fordi det tager lugten. Men det er bare fjollet. Der er slet ingen grund til at rengøre dit køleskab ved at smøre det ind i madvarer for så at fjerne det igen. Det er bøvlet, og der er ingen beviser for, at det rent faktisk rykker. Et andet husmortrick er at lade en kaffepose med brugte kaffebønner stå i køleskabet et par dage, men det er der umiddelbart heller ingen grund til. Hvis køleskabet lugter, skal det gøres rent.Langt de fleste gange er opvaskemiddel og varmt vand rigeligt til at klare sagerne.

Køleskabshylderne kan sagtens vaskes i opvaskemaskinen!

Yes! Hos mange danskere sker rengøringen af køleskabet kun et par gange om året, så man kunne lokkes til at tro, at mange finder processen bøvlet. Men med en opvaskemaskine kan du faktisk ordne rengøringen af dit køleskab i et snuptag. Hylderne kan nemt proppes i opvaskemaskinen, så du slipper for at bakse rundt med det skrøbelige glas og pjaske med vand rundt om håndvasken. Placér hylderne i opvaskemaskinen, så der er god plads imellem dem, og så skal du bare vente på, at opvaskeren er færdig. Vask det tomme køleskab af indvendigt, tør efter, og sæt hylderne på plads i et rent køleskab. Husk desuden, at glas ikke tåler temperaturer over 50 grader. Du kan bruge opvaskemiddel, som du plejer.

 

Eddike eller citronsaft fjerner lugten!

Nej, hold dig langt fra det. Det er aldrig rart at hente mad i et køleskab, der stinker af svedige trusser og rådne æg, men hverken klorin eller eddike er det rette våben mod lugten. Selvom nogle husmortricks går ud på at sætte en skål med eddike eller citronsaft på en hylde i køleskabet, men det er altså en rigtig dårlig idé. Når du skal rengøre køleskabet, skal du altid bruge et basisk produkt, og som nævnt er opvaskemiddel altså ofte bare den bedste og nemmeste løsning. Eddike kan endda i værste fald beskadige termostaten. Hvis du slet ikke kan få bugt med den genstridige dunst, kan du duppe Rodalon på en klud og tørre køleskabets inderside af. Når du rengør dit køleskab med Rodalon, må du aldrig blande det med andre rengøringsmidler, da det vil ophæve effekten.

Gamle (og beskidte) køleskabe efterlader vand på gulvet!

Både og! Hvis du ikke fjerner madrester fra afløbshullet, kan det stoppe til og løbe over med vand. Men det er altså ikke nødvendigvis, fordi køleskabet er gammelt. Du kan fjerne madrester og andet skidt fra hullet bagerst i køleskabet med en vatpind eller en piberenser, så vandet igen kan løbe fra helt af sig selv. Det er en god idé at rengøre hullet jævnligt, så du ikke pludselig får våde strømper, når du er på jagt efter den næste mælkesnitte i køleskabet.

8 simple trin til rengøring af køleskabet

Du skal rengøre dit køleskab grundigt minimum en gang hver anden måned. Du hjælper dig selv ved hver uge at tørre hylderne i dit køleskab af med først en fugtig og derefter en tør klud, så skidtet aldrig hober sig op. Det kan for eksempel være samtidig med opvasken efter aftensmad en enkelt gang om ugen.

  • Tag hylderne ud af køleskabet, smid dem i opvaskemaskinen og start.
  • Tag skufferne ud og vask dem med opvaskemiddel opløst i varmt vand.
  • Brug samme opvaskeblanding til at vaske køleskabet af med en klud både indvendigt og udvendigt.
  • Vær grundig med rengøring af køleskabets håndtag, da det faktisk er et af de steder i køkkenet, der samler flest bakterier. Husk også at komme omkring afløbshullet og isoleringsbåndet, hvis der er brug for det.
  • Vask efter med en ren og fugtig klud, så du fjerner bakterierne.
  • Tør køleskabets indvendige sider, skuffer, hylder og andet inventar af med en tør mikrofiberklud, så der ikke kommer unødig fugt ind i køleskabet.
  • Sæt hylder og skuffer på plads.
  • Nyd dit rene køleskab.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto