Lav dine egne rengøringsmidler

Uanset om du er løbet tør for universalrengøring eller vil lave dit eget miljøvenlige alternativ, er det super nemt (og billigt!) at lave sine egne rengøringsmidler. Og du har garanteret allerede alle ingredienserne stående.

kvinde der gør rent med hjemmelavet rengøringsmiddel | LIME

Vidste du, at du kan lave dine egne rengøringsmidler med ting, du (sandsynligvis) allerede har stående? Det er både super nemt og et miljøvenligt alternativ til krasse (og kemikaliefyldte) rengøringsmidler. Og hvem har ikke prøvet at løbe tør for rengøringsmiddel eller glasrens – og først opdaget det en time inden, gæsterne kommer?

Det er heldigvis ikke dit problem længere – for efter at have læst denne artikel, ved du, hvordan du på nul-komma-dut laver alle dine egne rengøringsmidler.

5 rengøringsmidler, du selv kan lave

1.

Glasrens

Faktisk behøver du ikke at sprøjte andet end vand på spejlet for at få det rent. En god mikrofiberklud kan nemlig gøre det “beskidte” arbejde sammen med en smule vand og knofedt. Tør efter med et tørt viskestykke.

Har du ikke en mikrofiberklud liggende, kan du lave din egen glasrens med kun to ingredienser:

  • 2 dl vand
  • 0,5 dl eddike

Bland de to væsker og hæld dem i en sprayflaske. Voilá!

2.

Universalrengøring

Tea tree oil er ikke kun noget, man bruget til at bekæmpe bumser. Den australske tetræolie, som de hedder på dansk, har desinficerende og bakteriedræbende egenskaber, og er derfor god at bruge til den grundige rengøring af overflader.

Til din hjemmelavede universalrengøring skal du bruge:

  • 2,5 dl vand
  • 3 spsk opvaskemiddel
  • 25 dråber tea tree oil

Rør forsigtigt de tre ingredienser sammen og hæld din universalrengøring på flaske.

3.

Wc-rens

Til dit wc kan du bruge helt almindelig eddike til at holde kummen ren og kalkfri, hvor du bruger wc-børsten til at skrubbe godt igennem. Vil du kamuflere eddikelugten, kan du dryppe æterisk olie i toilettet sammen, inden du bruger børsten. Det kan eksempelvis være lavendel- eller rosenolie, men du kan (også her) bruge tea tree-olien, som jo er antibakteriel og desinficerende.

Er der genstridige kalkpletter i toilettet, kan du drysse bagepulver eller natron i (det skummer op, når det går i forbindelse med eddiken). Bagepulver og natron er gode slibemidler og gør arbejdet lettere.

Toiletbræt og porcelæn kan rengøres med samme blanding – eddike og æterisk olie. Hæld det på en sprayflaske, sprøjt det på overfladerne og tør efter med en klud.

4.

Kalkfjerner

Der er faktisk ingen grund til at have en dyr flaske kalkfjerner stående, når eddike faktisk er aflejringernes fjende nummer et! For eksempel kan du:

  • Giv elkedlen et opkog (eller to-tre stykker, alt efter hvor slemt det er) med eddike fortyndet i vand.
  • Klæb toiletpapir i toiletkummen eller omkring armaturer og sprøjt direkte med eddike og lad det sidde 30 minutter. Skyld efter og brug eventuelt en svamp eller børste til at skrubbe kalken fri.
  • Afkalk fliser og fuger ved at blande to dele opvaskemiddel med en del eddike (almindelig husholdningseddike). Skyl fliserne med vand, inden du smører sæbe-eddikeblandingen på. Lad det sidde i 30 minutter og skyl af med vand. Tør til sidst efter med en klud.
Husk! du ikke må komme syre på marmorfliser eller terrazzogulve
5.

Gulvvask

Har du ubehandlede (rå) eller ludbehandlede gulve, er der ingen vej udenom. Der skal du bruge en sæbebaseret opløsning for at vaske dine gulve (eksempelvis sæbespåner eller flydende brun sæbe).

Til lakerede eller laminat og vinyl gulve kan du dog lave en gulvvask af helt almindelig sulfo – altså opvaskemiddel – som du (nok) allerede har stående ved køkkenvasken. Sulfo er meget drøjt i brug, så brug kun meget lidt – ellers bliver dine gulve fedtede.

Skal jeg vælge microfiberklud, engangsklud eller bomuldsklud

Alle klude kan jo bruges. Så hvad du vælger, afhænger egentlig af hvad du har liggende i skuffen. Men skal du ud og købe nye klude, så kan du jo ligeså godt købe nogen, som skåner miljøet og passer til dine behov.

Microfiberklude

Microfiberklude er rigtig gode til rengøring, fordi du ikke behøver at bruge ret meget rengøringsmiddel. Mikrofibrene i kluden løfter og binder snavset til sig, og er meget effektive uanset om de er tørre eller våde.

Engangsklude

Engangsklude er kommet i modvind, fordi de frigiver mikroplast, når de bliver vasket. De gammeldags engangsklude er ved at blive udfaset til fordel for engangsklude lavet på plantefibre, så kig efter svanemærket, hvis du godt kan lide den type klude og vil skåne miljøet.

Bomuldsklude

Den klassiske kar- og gulvklud i bomuld er god til det hele. De holder længe og kan klare mange vaske, før de er slidte. Den ”grove overflade” er god til at gnubbe på genstridige indtørrede pletter.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto