Brug resterne: 3 nemme retter med ris

Det er en lang liste over lækre retter, der kan laves med ris. Her giver vi dig tre bud på retter, der nemt og hurtigt kan laves med dine ris-rester.

Når man koger ris, ender man ofte med at lave for meget.

Frygten for at servere for lidt mad på middagsbordet gør, at resterne hurtigt hober sig op i køleskabet – og vi danskere er dårlige til at få spist helt op.

Faktisk smider vi så meget mad ud, at en gennemsnitlig dansk familie vil kunne spare 7.200 kroner om året ved at spise resterne i stedet for at smide dem ud.

Det er ikke altid, at kreativiteten råder, når det skal gå stærkt med at få aftensmad på bordet. Derfor har vi fundet tre nemme opskrifter, hvor du kan få brugt alle dine ris-rester:

  • Fyldte peberfrugter
  • Stegte ris
  • Frikadeller (ja – her kan du også bruge ris!)

Se, hvordan du bruger dine ris-rester i videoen i toppen af artiklen. Går det lidt for stærkt, kan du også finde alle ingredienser og trin i de lækre reste-ris-retter lige her.

3 lækre ris retter

1.

Fyldte peberfrugter med ris

Til 4 personer. Arbejdstid: 15 minutter. Arbejdstid: 30 minutter.

Peberfrugter er en genial måde at bruge både store og små portioner af ris. Vores opskrift er en vegetarudgave, men du kan sagtens tilføje kød i blandingen – eksempelvis plukket kylling eller hakket kød. Grønsagerne kan også tilpasses det, du lige har i køleskabet.

Du skal bruge:

4 peberfrugter
1 løg
2 fed hvidløg
1 dåse kikærter
1 lille squash
2 gulerødder
½ chili
Persille
400 gram ris-rester
Salt og peber
Parmesan
Olie til stegning
Creme fraiche

Sådan gør du:

Start med at skære toppen af peberfrugterne og fjern kernerne. Placer dem i et ildfast fad og hæld en tynd stråle olie over.

Hak løg og hvidløg og sautér dem på en varm pande til de er klare og bløde. Hak squash og gulerødder og tilsæt sammen med kikærterne og fintsnittet chili. Steg ved høj varme i få minutter og smag til med salt og peber.

Tilsæt risene og den friske persille og steg igen et par minutter ved høj varme.

Fyld peberfrugterne med den varme ris- og grønsagsblanding og top med revet parmesan. Sæt peberfrugterne i ovnen i 30 minutter ved 200 grader.

Servér peberfrugterne med creme fraiche og frisk, hakket persille.

2.

Stegte ris

Til 4 personer. Arbejdstid: 30 minutter.

Ris på andendagen kan godt være en tør affære. Men det er altså ikke tilfældet, hvis du tryller resterne om til stegte ris med et asiatisk twist. Denne ret har vi også lavet som en vegetarudgave, men du kan sagtens tilføje kød i risblandingen – eller bare servere det til ved siden af.

Du skal bruge:

1 rødløg
2 fed hvidløg
100 gram edamamebønner
1 peberfrugt
2 gulerødder
½ chili (eller mere, hvis du er til stærk mad)
500 g ris-rester
2 spsk. limesaft
2 spsk. soya
½ tsk. peber
2 æg
Olie til stegning

Pynt

Forårsløg
Chili
Koriander
Lime

Sådan gør du:

Put olie på en wok eller en sauterpande. Løg og hvidløg steges på panden til de er klare og bløde. Tilsæt en smule hakket chili, peberfrugt, gulerødder og edamamebønner og steg i et par minutter på høj varme.

Nu er det ris-resternes tur til at komme på panden, og tilsæt i samme ombæring limesaft, soya og peber. Har du fiskesauce, sesamolie eller kokossukker i køkkenskabet, kan du også tilføje det her – det giver fantastisk smag.

Skru ned til middel varme og tilsæt æggene. Rør godt rundt, mens det samler retten. Grundig omrøring er nøglen, så æggene bliver blandet godt ind i retten. Får æggene for meget varme for hurtigt, ender du med en omgang røræg med ris og grønsager.

Server de stegte ris med skiver af lime, forårsløg, chili og frisk koriander på toppen.

3.

Ret 3: Frikadeller med ris

Til 4 personer. Hviletid: 2 x 30 minutter. Arbejdstid: 30 minutter.

Frikadeller er en klassiker på de danske spiseborde, som er elsket af både børn og voksne. Det er nemt lige at røre en fars sammen, og de fleste kender nok tricket med at drøje (og samle) det hakkede kød med finvalsede havregryn.

Har du en rest ris til overs, kan du faktisk bruge den i farsen i stedet for gryn – og har du ikke en frikadelleopskrift på rygraden, har vi her en exceptionelt god en af slagsen.

Du skal bruge:

500 g hakket svine- og kalvefars
200 g ris-rester
2 tsk. salt
1 tsk. peber
2 æg
1,5 dl sødmælk
2 spsk. mel
1 løg
1 fed hvidløg
½ tsk. allehånde
½ tsk. revet muskatnød
Smør til stegning

Sådan gør du:

Start med at røre farsen sammen med salt og lad den hvile i 30 minutter.

Når farsen har hvilet, tilsættes resten: fintsnittet løg, presset hvidløg, ris-rester, æg, mælk, mel, peber, allehånde og muskat. Rør farsen godt sammen og lad den hvile i 30 minutter.

Når farsen har hvilet, røres den lige igennem en ekstra gang, formes og steges i rigeligt smør. Panden skal være middelvarm, og frikadellerne skal have 6-8 minutter på hver side (eller indtil de har fået stegeskorpe).

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto