Ryd op – det kan godt betale sig

Du kan både få ro i sindet og på pengepungen, hvis du rydder op i dit hjem. Her er de bedste tips til dig, der trænger til at få muget ud - og spare en mønt eller to.

Rydde op - guide
At få styr på krydderierne i køkkenet kan på sigt spare dig for mange penge.

De fleste har brug for at rydde grundigt op i hjemmet mindst et gang om året. Tøj, der hober sig op i skabet, på loftet og i kælderrummet. Skuffer, der er helt uoverskuelige, fordi du ikke aner, hvad der gemmer sig bagerst. Rod er helt naturligt, men det kan alligevel være en god idé at få muget ud. Det giver mindre stress og mere tid i hverdagen – og du kan spare lidt håndører. Men åh! Hvor begynder du?

Start med at rydde op i køkkenet

Det er en god idé at starte i køkkenskufferne, fortæller oprydningskonsulent Kamille Sommer.
“Du kender sikkert, at du køber en pose oregano til køkkenskuffen, fordi du har overset, at der allerede ligger fire i din skuffe. Ved at organisere i dine skuffer og skabe skaber du et overblik og undgår gengangere, som bliver for gamle, og sådan kan du spare mange penge,” siger hun.

Smid ud med hård hånd

Kig på udløbsdatoerne og smid alt ud, der er overskredet og start på en frisk. Samme princip kan du bruge på badeværelset, hvor det ofte hober sig op med makeup eller cremer, du aldrig bruger. Sørg også for, at småting som tape, batterier og plastre har en helt fast plads, så du ikke køber det igen og igen.

Ting, der gør dig glad

Helt generelt skal du tænke på, at hver gang du ikke kan finde en ting i dit hjem, så ender du måske med at købe nyt. Og derfor er oprydning en god ting for din pengepung.
“Kig generelt på, hvad du kan undvære, frem for hvad du kan bruge. Så finder du ud af, at der er en masse ting, du egentlig ikke har brug for,” siger Kamille Sommer.

Sælg billigt

Det gælder også dit tøjskab. Det er loppemarkedsæson, så ryd ud og sælg det, du ikke bruger. Her kan du bruge den japanske oprydningsguru Marie Kondos sætning om at rydde op, “hav kun ting, der gør dig glad”, når du skal sortere. Sælg det billigt – så kommer du af med mere og kan faktisk ende med mere på kistebunden, end hvis du kræver høje, urealistiske priser. Og fald nu ikke i loppemarkedsfælden, hvor du kommer hjem med mere, end du tog afsted med:
“Hvis du ikke på forhånd ved, hvor tingen, du har i hånden, skal stå, eller er villig til at afgive noget andet for at få plads til det, så stil dig selv spørgsmålet, om du overhovedet skal have det,” som Kamille Sommer siger.
Tænk også på, hvad du har brug for lige nu i dit liv – og ikke i fremtiden. Det kan være en måde at undgå fejlkøb.

Få børnene med til at rydde op

Har I store bunker legetøj, der bare samler støv i jeres hjem? Så inddrag dine børn, så I kan få ryddet ud i bunkerne af Lego og legetøjsbiler. Gør det til en sjov leg, og sig, at de skal fylde alle de ting, de ikke bruger, i en pose på 10 minutter:
“Børn synes, at konkurrenceelementet er sjovt. Og så synes de også, det er herligt, at de kan sælge legetøjet videre. Så kan de jo tjene lommepenge til at købe drømmelegetøjet eller en tur i legeland,” siger Kamille Sommer.

5 tips til at loppe med succes

Her kan du sælge dine brugte ting

  • Loppemarkeder
    markedskalenderen.dk finder du alle slags markeder i nærheden af dig – tjek også markedsbogen.dk, hvor du kan finde priser på stadepladser og andet relevant
  • Online
    Foretrækker du at sælge online, så er sider som dba.dk og guloggratis.dk et godt sted at starte. Tøj, tasker og smykker kan du sælge på trendsales.dk, mens design til hjemmet går som varmt brød på lauritz.com og everclassic.dk
  • Apps
    Reshopper kan du sælge alt til børn – tøj, udstyr og legetøj. Prøv også Tradono, som er samme princip bare med voksenting.
  • Sociale medier. På Facebook kan du finde masser af lokale grupper, hvor du både kan give gratis væk, bytte og sælge. Hvis du sælger på Instagram, så brug hashtaggene #sælges og #tilsalg.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto