Sådan kommer du af med lus

Lus er en plage, de fleste forældre kender (og frygter). Så hvordan kommer man af med dem? Vi guider dig i junglen af tættekamme, lusekure og huebytning.

En lille pige får kæmmet sit lange hår for lus

Det kribler og klør sikkert i din hovedbund, fordi du læser om lus. Også selvom du ikke selv er bopæl for de små blodsugende krabater.

Oftest er det børn, som bliver smittet med lus, men parasitterne er dog ikke kræsne. Alle med mere end en halv centimeter hår kan få den tvivlsomme fornøjelse af de små snyltere.

Skulle uheldet være ude, at du – eller dine børn – er under angreb, er der heldigvis råd for det. Læs med og bliv klogere på lus, og hvordan man kommer af med dem igen.

Hvordan smitter lus?

Selvom man nogle gange skulle tro det, er lus altså hverken udstyret med vinger, katapultsæder eller evnen til at teleportere.  Der skal faktisk tæt fysisk kontakt til, før at man kan blive smittet.

Lus spredes lynhurtigt i børnehaver og skoler, fordi børn ofte sidder tæt, når de leger. Derhjemme smitter lus typisk ved lange kram og når børn sover i sengen hos forældrene.

Det er kun i hovedbunden, lus kan leve og formere sig. Her har lusene de optimale betingelser med fugtighed og høj temperatur. Uden for hovedbunden lever de kun i få timer, og derfor forlader de heller ikke en hovedbund frivilligt, med mindre de kan kravle direkte over i en ny.

Vidste du, at… Lus ikke kan leve på dyr? De firbenede venner behøver derfor ikke en tur med tættekammen, selvom resten af familien er under angreb.

Af samme grund er det faktisk unødvendigt at smide bamser, huer, sengetøj og hårbørster i fryseren, for lusene kan ikke leve under de forhold. Der kan godt – i uheldige tilfælde – overføres lus eller æg via en hue eller hårbørste. Men det er direkte fysisk kontakt, som er den primære årsag til smitte.

Hvordan tjekker man for lus?

Lus lever af blod, og derfor bor de i den varme hovedbund, hvor de også lægger deres æg. Lus er 1-3 mm lange, og kan derfor kan derfor være lette at overse, hvis ikke man er grundig.

For at tjekke bedst muligt for lus, skal du i første omgang bruge en (tætte)kam og godt lys. Brug eventuelt en lup, hvis det kniber med at se skarpt.

Skil håret med kammen og tjek hårstråene ved hovedbunden for lus og æg – også ved ørene. Både æg og lus kan være både gennemsigtige og mørke, og æggene sidder fast på hårstråene cirka en centimeter fra hovedbunden.

Når først der er konstateret lus, skal man gå i gang med at behandle mod dem med det samme. Lus går ikke væk af sig selv, og de kan være nogle sejlivede sataner – så frem med tættekammen og i gang.

Hvordan bekæmper man lus?

Det er ret simpelt at behandle lus, men de kan være svære at komme af med, hvis alle smittede ikke bliver behandlet samtidig. Alle med børn (eller som arbejder) i skoler og institutioner ved, hvor udfordrende det kan være at koordinere behandling af lus på en bestemt dag.

Koordineret behandling er faktisk den bedste måde at komme lusene helt til livs. Så tag det alvorligt, når pædagoger og lærere igen-igen melder en dato ud, hvor alle skal tjekkes, kæmmes og behandles.

Selve lusene skal bekæmpes med tættekam og tålmodighed – og balsam eller lusemiddel til at kvæle dem.

Metode: Balsam

Det er muligt at bekæmpe lus med helt almindelig balsam. Gør håret vådt og fordel en generøs mængde balsam i det – det får lusene til at sidde stille og derved lettere at fange.

Red først håret igennem med en almindelig børste, så en tættekam let kan glide igennem. Nu er håret klar til at blive kæmmet.

Red hele håret igennem med tættekammen, og sørg for at kæmme så tæt på hovedbunden, som muligt. Hver gang, du er kommet igennem en tot hår, skal kammen  tørres af i et stykke køkkenrulle. Husk at holde øje med, hvor meget du ”fanger” undervejs.

Gå hele håret igennem mindst fire gange. Du skal blive ved, indtil der ikke er flere lus i tættekammen. De officielle anbefalinger lyder, at tættekammen skal være uden lus i mindst tre gennemredninger af håret, før du kan stoppe kæmningen.

Det kan dog være svært at få alle de små æg med, uanset hvor umage, du gør dig. Derfor skal håret kæmmes hver anden dag i 14 dage, før behandlingen kan sluttes helt. På den måde er man sikker på at fange de lus, som er udklækket efter den første behandling, og inden de når at parre sig.

Metode: Lusemiddel

Der findes forskellige lusemidler på markedet, men desværre er lus blevet resistente over for flere af de lægemidler, som tidligere har virket upåklageligt. Derfor er der ikke garanti for, at de virker, hvis du vælger et håndkøbsprodukt i supermarkedet.

Det er dog stadig muligt at få købe lusemidler, der kan få has på de små kryb. De er registreret som ’medicinsk udstyr’, og den letteste måde at finde hoved og hale i det hele er ved at spørge om hjælp på apoteket.

Det er vigtigt, at du ikke forsøger dig med insektgifte eller loppemidler til dyr, og brug kun lusemidler, som er udviklet til mennesker. Sørg også altid for at følge brugsanvisningen til dit lusemiddel – det kan være skrappe sager, som man ikke skal eksperimentere med.

Selvom du har brugt lusemiddel, er det vigtigt, at du tjekker hovedbunden i dagene efter. Behandlingen kan slå fejl, hvis du ikke er omhyggelig nok, og så er det vigtigt, at starte en ny behandling op hurtigst muligt.

Hvordan vælger man den rigtige tættekam?

Det er alfa og omega at have det rigtige værktøj, når lusene skal til livs. Tættekammen, du arbejder med, må derfor ikke have for brede tænder, da lusene på den måde ikke bliver fanget under kæmningen.

Hvis du vil være helt sikker på, du har en god lusekam, skal du købe en, som er klinisk testet. Håndtaget skal være af et solidt materiale, og tænderne på kammen er ofte lavet af metal på de godkendte varianter. Sørg for at styre langt uden om de billige tættekamme i plastik med tænder på begge sider, hvor tænderne er lavet af blødt og bøjeligt plastik.

Apoteket har et udvalgt af godkendte tættekamme. Her kan du altid få råd og vejledning til at købe det rigtige udstyr.

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto