Sådan øger du dit barns læselyst

Bogen har fået skarp konkurrence fra iPad, fjernsyn og YouTube, så børn i dag læser mindre, end de har gjort tidligere. Men du kan som forælder være med til at give dit barn større lyst til at læse. Få gode råd her.

Læse - Far læser for sit barn

Efter en dag med fuld fart på, kan det være fristende at springe godnathistorien over og i stedet lade dit barn se et afsnit af sin yndlingsserie på iPad’en inden sengetid.

Hvis det er tilfældet, gør du faktisk både dig selv og dit barn en bjørnetjeneste. Børns læselyst stiger, når du som forældre læser højt for dem, og så er godnat-læsnings-ritualet faktisk et af de hyggeligste, du kan have med dit barn. I hvert fald hvis du spørger Lars Daneskov, der er journalist og forfatter til en række populære børnebøger – og ikke mindst far til fire børn.

Færre børn læser

”Jeg har altid været glad for at læse for mine børn – og for det rum, det skaber. Som forælder har du meget af tiden en rolle, hvor du er den, der siger: ’Har du husket at børste tænder’, ’Spis nu dine grøntsager’ og ’Nu er det sengetid’. Men når I sidder sammen og kigger i en bog, er du ikke længere kun en autoritet, men én, de kan fjolle, grine og være fælles om en historie sammen med,” forklarer han.

Og det ser ud til, at det i dag er vigtigere end nogensinde at have de små højtlæsningsstunder med dit barn. Undersøgelsen ’Børns Læsning 2017’ viser, at der siden 2010 er kommet flere børn, der aldrig åbner en bog i deres fritid. Andelen af børn, der sjældent eller aldrig læser, er steget fra 25 til 30 procent.

”Læsning skal være båret af lyst, og i dag må vi bare erkende, at der er stor konkurrence om børnenes tid fra iPads, YouTube og sociale medier. Det er ikke fordi alt på en skærm er farligt, der kan også være gode og lærerige ting at hente, men det fjerner børnene fra den intimitet, som en akustisk bog kan give,” mener Lars Daneskov.

Gyldne samtaler på sengekanten

Derudover er dialogisk læsning også en god ide. Det handler om at have en dialog med sit barn, mens man læser højt, så barnet bliver en aktiv medfortæller. Det er ifølge Lars Daneskov næsten det allerbedste, når det sker.

”De samtaler, der opstår i forbindelse med en bog, er guld værd. Derfor er det også helt ok at stoppe læsningen op og lade sig føre ud ad en tangent, hvis der er noget, der optager barnet. Selv små ting kan i små hoveder vokse sig rigtig store,” forklarer han og understreger, at det for ham handler om at gribe den stemning, der opstår.

I hans seneste bog Godnat og sjov godt er der for eksempel en historie, der handler om en dreng, der lige har fået en lillesøster, som han er godt og grundig træt af, fordi hun stjæler al opmærksomheden – og så kommer han en dag til at sælge hende.

”Den historie læste jeg på et tidspunkt højt for en fireårig pige, der pludselig blev helt tavs. Hun var selv en lillesøster og mente bestemt ikke, at hendes storebror nogensinde ville kunne sælge hende. ’Nej, men måske synes han også, du var lidt irriterende, da du var helt lille,’ sagde jeg, og så svarede hun: ’Han har altid elsket mig.’ På den måde blev historien til en snak om kærlighed, og det er jo det fine, når historien lever videre, efter bogen er lagt til side.”

Vigtige rollemodeller

Hvis børn skal blive glade for at læse, er det vigtigt, at de støder på bøger derhjemme, allerede fra de er helt små. Og at du som forælder er en god rollemodel, der også selv læser – både bøger, aviser eller magasiner.

”Det handler om at blive ved med at præsentere sine børn for, at det kan være sjovt og spændende at læse. Jo flere af de lykkelige oplevelser, hvor børnene tænker ’Hold da op, en spændende historie’ eller siger ’Læs lige ét kapitel mere’, de får, jo bedre. På den måde finder de ud af, at bøger er en måde at få oplevelser og blive klogere på livet på,” forklarer Lars Daneskov og tænker lidt, inden han fortsætter:

”Det, der er så fantastisk ved højtlæsning, er, at det samler. Det er en fantastisk mulighed for at være sammen med sine børn om noget. Derfor siger jeg også altid selv, at jeg ikke skriver børnebøger – det er mere familiebøger!”

Sådan får du dit barn til at læse mere

Vær en god rollemodel

  • Hvis børn skal blive glade for at læse, er det vigtigt, at bøger er en naturlig del af livet, allerede fra de er helt små. Hvis du som forælder selv læser og er begejstret for oplevelsen, viser du dit barn, at det giver glæde at læse.

Lad bogen være en del af hverdagen

  • Gør højtlæsning til et hyggeligt godnat-ritual, eller hav et andet fast tidspunkt på dagen, hvor I sætter jer og læser sammen.

Gå efter historier, der rammer dem

  • Mange forældre vælger bøger, de selv har læst som børn, men vær også nysgerrig på de nye bøger, der kommer, som tager udgangspunkt i det liv, børnene lever i dag.

Lad samtalen få liv

  • Hav en dialog med dit barn under læsningen, så det bliver en aktiv medfortæller til historien. Dialogisk læsning kan åbne op for vigtige og sjove samtaler med dit barn, som du går glip af, hvis højtlæsningen bliver meget styret.
Godnat og sjov godt

Godnat og sjov godt indeholder ti sjove og hverdagsnære godnathistorier om temaer som fx mod, kærlighed, adskillelse, løgn og hemmeligheder. Historierne hjælper børn og voksne godt i gang med at få talt om nogle af de mange små og store ting, der tumler rundt i dit barns hoved.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto