5 tip: Sådan sikrer du dit hus mod vand og vind

Når det stormer, og regnen står ned i stænger, er dit hus måske i fare for at få skader. Bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at mindske ødelæggelserne.

Skybrud-og-sikring

Risikoen for, at det regner, rusker og stormer, er for tiden ret stor.  Derfor er det godt at være forberedt på typiske skader, der kan opstå som følge af vejr og vind. Er du beredt kan nu nemlig spare både mange penge og kvaler. Få et kort overblik over, hvad du kan gøre her.

Forskellige skader

Ved skybrud er det oftest vand i kælderen, som laver skader på inventar og giver i fugtskader. Ved stormvejr er der tale om bygningsskader. Det kan være et tag, der er blæst af, revner i tagplader og teglsten, der falder ned. Ellers er det træer, der vælter, og trampoliner og havemøbler, der flyver væk og forårsager skader på det, som det rammer på sin vej.

Eksperten

Stine Arenshøj er vicelandschef i Beredskabsforbundet og ansvarlig for kurset ‘Robust borger’, hvor du blandt andet lærer at sikre dit hjem.

Bliv klar til stormen

Når der varsles stormvejr, er det vigtigt, at du gennemgår dit hus og grund for løstsiddende genstande som havemøbler og teglsten. De skal bindes fast, så de ikke flyver væk. I forhold til skybrud er det vigtigt, at du tjekker, om dine kloakker er tilstoppede eller utætte, og at du tømmer dine tagrender.

 

Pas på huset året rundt

Så snart der bliver varslet skybrud eller storm, begår folk faktisk ikke rigtig fejl. Men desværre er det ikke altid nok kun at tage aktion, når der er en varsling. Det er også vigtigt, at du i løbet af året sørger for at sikre dit hjem ved eksempelvis at få tømt dine tagrender løbende, så dine afløb ikke bliver stoppet. Du kan ikke umiddelbart se et stoppet afløb med det blotte øje, men der er rigtig god grund til at få det tjekket. Vandet kan nemlig ikke blive ledt væk, hvis det ikke kan komme gennem afløbet, og så risikerer du, at du pludselig sopper rundt i vand inden døre.

Hav sandsækkene klar

Det vigtigste, du kan gøre, hvis en storm eller et skybrud pludselig rammer, er at få fjernet alle løse genstande, som kan lave skade på både dit hjem, dig selv og andre mennesker. Hvis der er skybrud, så sørg for at få dine ejendele løftet minimum 10 centimeter op fra jorden, så de ikke bliver våde. Det er også en god idé at have sandsække liggende, som du kan lægge foran vinduer og døre, hvis uheldet skulle være ude, og vandet begynder at fosse ind i dit hjem.

Når skaden er sket

Som udgangspunkt skal du have fat i dit forsikringsselskab, som kan hjælpe dig, hvis huset for eksempel skal affugtes, og I skal genhuses i mellemtiden. Du skal også vurdere, om der stadig er risiko for, at andre kan komme til skade. Hvis der stadig kan falde løse tagsten fra dit tag og ned på gaden, eller et træ er væltet ned over en vej, skal du ringe til alarmcentralen.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto