Sådan taler du med dit barn om klimaforandringer

Det kan være en udfordring at fortælle børn om klimaforandringer, som at jorden bliver varmere, vejret vildere, og at havet stiger – uden at skræmme dem. Vi guider.

Børn og klimaet

Klimaforandringer. De er her. De er reelle. Og det bemærker dine børn måske også i mindre eller større grad. Derfor kan det være en god idé at klæde dem på, så de forstår emner som økologi, bæredygtighed og grøn energi. Følg disse tre råd næste gang, dit barn vil vide mere om klimaet og klimaforandringer.

3 råd til snakken om klimaforandringer

1.

Vær et godt forbillede

Det er en god idé at vise dit barn, hvordan det passer godt på klimaet, allerede fra det er helt lille. Den bedste måde at gøre det på er ved at være et godt forbillede selv. Især mindre børn ser og efterligner, hvad du gør.

Så når du forsøger at leve så klimavenligt som muligt ved for eksempel at slukke for vandet, sortere affald og spise chili sin carne, går det rent ind hos de små.

Det er først fra seks-syvårsalderen, at børn kan bruge deres fornuft til at se årsagssammenhænge, men selv om dit mindre barn ikke helt forstår, hvorfor æbleskroget skal i en anden skraldespand, sidder barnets erfaringer fra nul- til syvårsalderen alligevel fast, når de bliver ældre.

Der skal lige så meget energi til at producere en ny computer, som der skal bruges til at holde den tændt i fem år. Fortæl det til dit barn, så det kan lære, at man skal passe på sine ting, så de holder længere.
2.

Gør det simpelt

Klimaforandringer kan få mange forskellige konsekvenser for jorden og vores fremtidige liv, og der er ingen tvivl om, at klimaet er utrolig komplekst. Derfor er det vigtigt at fortælle om det i børnehøjde i et enkelt og letforståeligt sprog.

Drop abstrakte begreber som drivhusgasser og CO2-udledning, og gør det mere enkelt og konkret. Giv så vidt muligt kun dit barn oplysninger, som det selv har mulighed for at handle på.

Det kan være små dagligdagsting, som hvorfor det er godt at huske at slukke lyset på sit værelse, hvorfor det er bedre at cykle i skole i stedet for at køre med mor eller far i bilen, og hvorfor det kan være smart at købe genbrugstøj i stedet for nyt.

Produktion og transport af to halvliters vandflasker svarer til lige så meget CO2 som en time kørsel i bil. Derfor gør I en forskel ved at tage en drikkedunk med, når I er ude.
3.

Giv børnene håb

Det er svært at tale om klimaforandringer uden at nævne nogle af de konsekvenser, det kan have. Men skræmmende beretninger om smeltende havis, stigende vandstande og hærgende cykloner kan nemt gøre børn og unge bange.

I stedet er det vigtigt at sige, at vi alle sammen, unge som gamle, har et ansvar for klimaet, og at de voksne allerede er i gang med at løse problemerne – og at dit barn selv kan være med til at gøre noget. På den måde kommer dit barn til at stå tilbage med en følelse af, at verden ikke nødvendigvis går under, og at det ikke er for sent at gøre noget.

Sæt handling bag ordene

At genanvende og skære ned på sit forbrug kan være en abstrakt ting. Ikke kun for børn, men særdeles også for deres forældre. For det er især de voksne, som skal ændre indgroede vaner og finde nye, kreative måder at nedbringe forbrug og ressourcespild på. Heldigvis bliver det hele lidt lettere, når man øver sig sammen. Her er tre konkrete ideer til, hvordan I kommer i gang:

  • Undgå madsspild: En helt konkret ting, I kan gøre for klimaet og miljøet, er, at bruge alle jeres madrester. I kan for eksempel lave chips af rester fra havregrøden. Til at hjælpe med skære ned for overflødig mad, kan I lave en ugentlig madplan og handle det hele ind på én gang. På den måde undgår I unødvendige indkøb.
  • Hjemmelavet kompost: I kan tænke klimaet ind i jeres hverdag ved at lave jeres helt eget kompost. I stedet for at smide kartoffelskræller og kaffegrums ud, kan I nemt forvandle det til kompost, som gøder og giver næring til jorden. Det kan både drysses på græsplænen eller blandes i pottemulden som en vitaminindsprøjtning til dine planter. Læs, hvad du ellers skal gøre for at få den perfekte kompost her.
  • Dyrk grøntsager derhjemme: I kan faktisk dyrke jeres yndlingsgrønsager og -frugter derhjemme. I skal blot genbruge noget fra dem, som eksempelvis stilken eller kernerne. Det er ikke bare godt for miljøet, det er også godt for kontoen. Det er et sjovt projekt for dine børn at holde øje med, når kartoflerne eller ananas begynder at spire. Få inspiration til, hvordan du gendyrker forskellige grøntsager her.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto