Sarah Grünewald: “Jeg glemte at dyrke mit eget sprog”

‘Vild med dans’-værtinden Sarah Grünewald har altid været en kamæleon, der kunne skifte farve, alt efter, om hun befandt sig i modens glitrede verden, blandt punkere eller havnearbejdere. Men hvem er hun egentlig selv? Det blev hun pludselig i tvivl om.

I starten af august fik Sarah Grünewald os alle sammen op af stolen ved at poste et billede af sig selv på Instagram uden filter, uden makeup og med tjavset hår. “Mindre filter, mere ægte og en smule modig,” lød billedteksten, for den 33-årige tv-vært følte ikke længere, at hun var tro over for sig selv.

“I mine øjne er Instagram et indblik i min verden, som altså også har grå og grimme dage, men jeg brugte masser af tid på de helt rigtige billeder og på at få læst korrektur på mine tekster, fordi jeg var bange for at skrive noget forkert.
Jeg ved ikke, om jeg er ordblind, men jeg har svært ved at se enkelte ord, endelser og grammatik, og jeg blev pludselig bange for at skrive noget forkert. Derfor forsvandt spontaniteten i mine opslag, og det var jeg vildt ked af. Og så kom jeg til et punkt, hvor jeg havde brug for at sige det højt,” fortæller hun og griner, mens hun fortæller, at hun slet ikke havde regnet med at få så stor respons på sit post.

“Jeg ved slet ikke, hvad det er, jeg har rodet mig ud i, for hvad skal jeg nu gøre fremover? Skal jeg nu sidde og pille næse på alle mine billeder? Jeg ville bare lige hejse flaget og sige, “Hey, jeg er bare et menneske – jeg kan også have en dårlig dag.” Jeg må finde en balance i det, for det fine ved Instagram er jo også, at den giver os inspiration og drømme, så det skal jo ikke være leverpostej det hele,” siger hun med en skæv grimasse.

Uanset hvor lidt filter, hun kommer på fremover, er hun kommet frem til, at hvis folk ikke kan lide duften i bageriet, så må de bare gå. En erkendelse, der er kommet i kølvandet på, at hun i løbet af sommeren har arbejdet med sig selv og fået et stærkere selvværd.

Jeg vil opfordre alle til at få ryddet op i den freaking rygsæk.

Svære ting i bagagen

Før sommerferien gik Sarah nemlig i gang med et psykologforløb, som har været enormt hårdt, men også meget givende.

“Vi er på en eller anden måde så knudrede som mennesker, og nogle gange er der nogle små knuder, hvor du bare lige har brug for, at der er en, der løsner lidt op, og for mig er den proces megagod. Jeg er vokset op i en familie med masser af kærlighed og højt til loftet, men jeg har også fået nogle ting med i bagagen, som jeg har måttet deale med i mit voksenliv. Mine forældre er en generation, som aldrig har arbejdet med sig selv, og det har virkelig hæmmet dem, at de ikke vil tale om ting, der gør ondt. Hvis de havde turdet at gøre det, ville det have være meget nemmere at forstå baggrunden for deres handlinger,” fortæller hun og sidder lidt og kigger stille ud i luften.

“Jeg er vildt stolt af, at jeg er i gang med det her. Jeg kan mærke, at jeg bliver et meget bedre menneske, en bedre kæreste og en bedre mor af det. Jeg ville ønske, at alle gjorde det. Jeg ville ønske, at min mor gjorde det. At min far gjorde det. Jeg vil opfordre alle til at få ryddet op i den freaking rygsæk. Det er så godt,” slår hun fast.

En af de ting, Sarah er blevet opmærksom på, er, at hvad hun troede, var hendes stærkeste kort, måske i virkeligheden har været det stik modsatte.

Læs også: Aura Dione: “Jeg vil gerne inspirere andre, der er et svært sted i livet”

Kamæleon på godt og ondt

Sarahs opvækst i den lille strandby Marielyst på Falster har gjort hende nysgerrig på alle slags mennesker – lige fra havnearbejderen til punkeren til den pæne professor.

“Min mor var stewardesse, så jeg har, siden jeg var helt lille, lært, at verden er stor, og at du hele tiden skal tage en bid af den for at udvikle dig. Dét har jeg taget med mig. Der findes alle mulige forskellige slags mennesker, og det er helt i orden,” fortæller Sarah.

Som ung ønskede hun at prøve det hele af. Det var derfor, hun pludselig begyndte at køre på rulleskøjter og gå i hip-hop-tøj, og derfor hun senere klippede sig skaldet og fik 14 piercinger.

“Jeg synes, mennesker er enormt interessante, og dét har taget mig på de her ture i mange forskellige miljøer. Jeg kan ikke smage maden, hvis jeg ikke sidder med ved bordet. Jeg har gerne villet prøve det hele af – og det har givet mig en masse gode ting. Jeg kan forstå mange sprog og tale med alle slags mennesker,” forklarer hun.

“Jeg har altid kunnet skifte farve, og jeg har altid tænkt, at det var min fineste egenskab at være en kamæleon, men i løbet af det her psykologforløb har jeg fundet ud af, at jeg har glemt at dyrke mit eget sprog. For hvis du hele tiden laver dit sprog om, alt efter hvem du er sammen med, hvad er så dit eget sprog? Dét har sat mig på en opgave,” fortæller Sarah ærligt.

Det samme gælder moderrollen, som hun først nu her efter halvandet år føler, at hun har fundet sig helt til rette i.

Sarah Grünewald

Den perfekte mor

Sammen med sin mand, Rasmus, blev Sarah i marts sidste år forældre til en lille dreng, Luis:.

“Det har været en stor anerkendelse at finde ud af, at jeg er god til det. Jeg tør godt sige, at jeg er en god mor – for jeg kan ikke gøre det bedre, end jeg gør.”
Men hun indrømmer også, at det har været en udfordring at nå dertil.

“Da jeg stod der med en baby i armene, prøvede jeg at google mig frem til den rigtige morrolle. Jeg ville bare være lige så god som de bedste mødre i hele verden. Jeg prøvede at lave grød, bage og sørge for, at alle rammerne var spot on for en god mor, men jeg fandt pludselig ud af, at når jeg havde gået og kokkereret i køkkenet i timevis for at lave to forskellige menuer, var det bare ikke en særlig lykkelig udgave af Sarah, der satte sig ved bordet sammen med sin familie. Jeg var træt og stresset,” fortæller hun.

Kold lasagne og nærvær

“Jeg måtte se i øjnene, at det ikke er stearinlys, dækkeservietter og den perfekt kogte broccoli, der gør mig til en god mor. Det er derimod at sætte mig ned sammen med min søn, se ham i øjnene og bare være til stede. Så må vi hellere spise kold lasagne fra dagen før, så længe der er overskud til nærvær,” fortæller hun og smiler.
Det har været hårdt for Sarah at nå dertil, men hun fortryder intet.

“Alle ekstremer er usunde, men de gør også noget godt, fordi det på et tidspunkt vender. Efter at alle i lang tid nærmest har haft deres smartphone klistret til hånden, er der nu gået sport i ikke at have den fremme, når du er sammen med andre. Og i min mødregruppe er det for eksempel også blevet helt okay at tale om, at det også er hårdt at være mor, og det er er så fedt at få brudt den grænse,” forklarer hun.

I øjeblikket kan du opleve Sarah på skærmen hver fredag aften, hvor lasagne og broccoli er skiftet ud med glimmer, pailetter og flotte kjoler i ‘Vild med dans’.

Læs også: Petra Nagel: “Min ærlighed er både min styrke og min svaghed”

Kant og rock ’n’ roll

Det er femte gang, Sarah indtager dansegulvet sammen med Claus Elming, så seerne har efterhånden vænnet sig til, at den smukke værtinde i de fine kjoler også har en anden og mere rå side med tatoveringer, bandeord og kække kommentarer.

“Præmissen for værtsrollen på ‘Vild med dans’ var, at det var mig, der blev ansat. Da jeg skulle tage over efter Christiane Schaumburg-Müller, var medierne hurtige til at sige, at det var nogle høje stiletter, jeg skulle fylde ud, men der var heldigvis også nogen, der sagde: “Parkér nu bare de stiletter, og tag dine sneaks på, Sarah. Det er dig, de gerne vil have”,” fortæller hun og griner.

Derfor har Sarah heller ikke været bange for at være sig selv, når hun fredag efter fredag står foran kameraet.

Sarah Grünewald

Mor med i baghovedet

“Jeg er blevet omfavnet meget godt for at sige, hvad der nogle gange falder mig ind, men selvfølgelig skal jeg også passe på programmet. Hvis jeg bare går ind og giver det fuld skrue på kant og rock ’n’ roll, kan det også blive for forceret – det skal hellere ske naturligt, uden at jeg tænker over det. Men jeg har altid lige min mor med i baghovedet. Sidder hun nu og tænker: “’Det sagde hun bare ikke’.” Derfor har jeg indimellem måttet tone min egen personlighed lidt ned, men det har været af kærlighed til programmet,” fortæller hun med et stort smil.

For den kærlighed er ikke til at skyde igennem. Sarah elsker at lave ‘Vild med dans’, og i år har hun glædet sig ekstra meget, fordi hun kan være fuldstændig sig selv.

“Forrige år var jeg gravid, og sidste år havde jeg lige født, så i år havde jeg bare lyst til at komme ind på dansegulvet og føle mig godt tilpas fysisk og bare føle mig hundrede procent fit i alle de fine kjoler. Derfor er jeg i gang med et benhårdt træningsforløb, hvor jeg dyrker boksetræning tre gange om ugen hos en personlig træner, bokser Timmy Kimose. Han presser mig til det yderste, og det er de bedste penge, jeg nogensinde har givet ud,” fortæller hun.

Så når Sarah går på dansegulvet i denne sæson, er det altså ikke bare en mere selvsikker udgave af hende, men også en stærkere og mere tonet.

En typisk hverdag i Sarahs liv

 • 6.30: Mit lille menneskevækkeur går i gang og får hele familien ud af sengen.
 • 9.30: Efter Luis er afleveret, tager jeg til boksetræning hos min personlige træner, bokser Timmy Kimose.
 • 11.00: Jeg tager hen på mit hemmelige sted i København, hvor jeg drikker kaffe og spiser lidt mad, arbejder og måske hopper en tur i poolen, hvis jeg har lyst til det.
 • 15.30: Jeg henter Luis i dagplejen, handler og spiser aftensmad.
 • 18.30: Efter vi har spist, går vi næsten altid en tur nede ved Nyhavn – og nogle gange går vi forbi Vaffelbageren og tager friskbagte vafler med chokoladesovs med hjem.
Sarah Grünewald
 • Født i 1984 og opvokset i Marielyst på Falster.
 • Blev opdaget som model som 17-årig, hvor hun flyttede til Paris. Har siden arbejdet over hele verden for brands som Dior, Forrest & Bob og Dr. Hauschka.
 • Debuterede som tv-vært på ‘Zulus store datingshow’, men blev først for alvor kendt, da hun afløste Christiane Schaumburg-Müller som medvært på ‘’Vild med dans’ i 2013.
 • Som skuespiller har hun været med i ‘Dirch’, ‘Det andet liv’ og tv-serien ‘Tomgang’.
 • Lige nu aktuel som værtinde i den 14. sæson af ‘Vild med dans’.
 • Gift med tekstforfatter og dj Rasmus Backhaus og mor til Luis på 1 år.